ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝSOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

 

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα ηγετικά στελέχη των οργανισμών στον Guardian, η λαθροθηρία και η εμπορία άγριων ζώων, καθώς και η καταστροφή δασών και άλλων περιοχών, εξακολουθούν να είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενειών που μεταπηδούν από τα άγρια ζώα στους ανθρώπους. 

Παράλληλα ζητούν μία «πράσινη και υγιή» επαναφορά μετά την πανδημία και μεταρρυθμίσεις με στόχο την «καταστροφική γεωργία» και τη «μη βιώσιμη διατροφή». Από την πλευρά της, έκθεση του WWF, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος εμφάνισης στο μέλλον μιας νέας ασθένειας είναι υψηλότερος από ποτέ. Παράλληλα επισημαίνει ότι η ασθένεια αυτή δύναται να προκαλέσει καταστροφή στην υγεία, στις οικονομίες και στην παγκόσμια ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων από τον Μάρτιο με τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο σε θέματα βιοποικιλότητας να υποστηρίζουν ότι ακόμη πιο θανατηφόρα κρούσματα ασθενειών είναι πιθανά στο μέλλον, εάν δεν σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού κόσμου. 

Παράλληλα, φέτος τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον και ένας διακεκριμένος οικονομολόγος δήλωσαν πως ο κορωνοϊός αποτελεί ένα «σήμα SOS» για τις ανθρώπινες δραστηριότητες και ότι η κρατούσα οικονομική σκέψη «δεν αναγνωρίζει ότι ο ανθρώπινος πλούτος εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον».

«Έχουμε δει πολλές ασθένειες να αναδύονται με τα τελευταία χρόνια, Zika, AIDS, Sars και Έμπολα και όλες προέρχονται από ζωικούς πληθυσμούς που βρίσκονται κάτω από σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις», υποστηρίζουν οι Elizabeth Maruma Mrema, επικεφαλής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, Maria Neira, διευθύντρια περιβάλλοντος και υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Marco Lambertini, επικεφαλής του WWF International, με άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα όπου κάνουν λόγο «για εκδηλώσεις της επικίνδυνα ανισόρροπης σχέσης μας με τη φύση».

«Όλα δείχνουν ότι η δική μας καταστροφική συμπεριφορά απέναντι στη φύση θέτει σε κίνδυνο τη δική μας υγεία, μια σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε συλλογικά εδώ και δεκαετίες», τονίζουν.

Ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζουν πως ενώ ο κορωνοϊός μας έδωσε έναν ακόμη λόγο για την προστασία της φύσης «βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο» και παραθέτουν αναφορές για αυξημένη λαθροθηρία, παράνομη υλοτομία και δασικές πυρκαγιές σε Μεκόνγκ, Αμαζόνιο και Μαδαγασκάρη ενώ καταγγέλλουν ότι πολλές χώρες εμπλέκονται σε βιαστικά «περιβαλλοντικά πισωγυρίσματα» και περικοπές στη χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε μια δίκαιη, υγιή και πράσινη ανάκαμψη και να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη μεταμόρφωση προς ένα μοντέλο που θα θέτει τη φύση ως θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας». Σύμφωνα με τα τρία ανώτερα στελέχη η εξοικονόμηση πόρων από «την προστασία του περιβάλλοντος, τα συστήματα υγείας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης» έχει ήδη αποδεχθεί λανθασμένη και «ο λογαριασμός θα πληρωθεί πολλές φορές».

Η έκθεση του WWF υπογραμμίζει ότι οι βασικοί παράγοντες για ασθένειες που μεταδίδονται από τα άγρια ζώα στον άνθρωπο είναι η καταστροφή της φύσης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και η εμπορία και η κατανάλωση άγριων ζώων. Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί όλες τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν και να επιβάλουν νόμους για να σταματήσει η καταστροφή της φύσης.

Το βόειο κρέας, το φοινικέλαιο και η σόγια συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων που συνδέονται συχνά με την αποψίλωση των δασών και οι επιστήμονες υποστηρίζουν συχνά ότι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Τέλος, σύμφωνα με το WWF το 60-70% των νέων ασθενειών που εμφανίστηκαν στους ανθρώπους μετά το 1990 προέρχονταν από την άγρια φύση. Κατά την ίδια περίοδο, έχουν αποψιλωθεί 178 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, έκταση επτά φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πληροφορίες από Lifo.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')