ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

 

Μάσκες, γάντια, διαφανείς προστατευτικές ασπίδες για το πρόσωπο... είναι τα αξεσουάρ της άνοιξης. Εδώ οι κομμωτές φορούν στολή μιας χρήσεως, εκεί ο ΟΗΕ συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να σερβίρουν συσκευασμένα γεύματα, αλλού οι ηλικιωμένοι που ζουν σε κέντρα φροντίδας αγκαλιάζουν τους αγαπημένους μέσα από διαφανές πλαστικό φιλμ... Η Καλιφόρνια ήρε για δύο μήνες την απαγόρευση της σακούλας μιας χρήσης, ενώ στην Σαουδική Αραβία τα μεγάλα καταστήματα επιβάλλουν στους πελάτες τους γάντια μιας χρήσης.

Οι βιομηχανίες του πλαστικού κάνουν πάρτι. Στα μέσα του Μαρτίου, το γαλλικό συνδικάτο της πλαστικής βιομηχανίας επαιρόταν σε ανακοίνωση ότι «χωρίς πλαστικό μιας χρήσης, δεν θα έχετε συσκευασίες για να προστατεύσετε τα τρόφιμά σας από τα βακτήρια».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ενωση της Βιομηχανίας Πλαστικών ζήτησε ήδη από τις 20 Μαρτίου να θεωρηθούν οι δραστηριότητές της «πρωτεύουσας σημασίας» την περίοδο της καραντίνας. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι θέμα ζωής και θανάτου» στα νοσοκομεία, έγραφε τότε ο Τόνι Ραντοσέφκσι, πρόεδρος του lobby, επαιρόμενος επίσης για τον ρόλο της σακούλας μιας χρήσης «στην προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και των καταναλωτών από όλα όσα σέρνονται επάνω στις σακούλες πολλαπλών χρήσεων».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση OpinioWay-Sodastream, το 66% των Γάλλων δηλώνουν ότι προτιμούν τα συσκευασμένα τρόφιμα για όσο θα διαρκεί η κρίση της επιδημίας. Η αλυσίδα των καταστημάτων bio Naturalia διαπίστωσε ότι η πώληση χύμα προϊόντων, που γνώρισε αρχικά αύξηση κατά 20% αυτήν την χρονιά, βρίσκεται σε πτώση. «Οι πελάτες μας έχουν την τάση να στρέφονται προς τα συσκευασμένα προϊόντα. δεν έχουμε επιστρέψει στο προ της κρίσης επίπεδο», δηλώνει ο γενικός διευθυντής.

As states delay plastic bag bans in wake of virus, a missed ...


Οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι εγγυημένες

Το πλαστικό δεν είναι ωστόσο η απόλυτη προστασία. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το πλύσιμο των χεριών είναι περισσότερο αποτελεσματικό από τη χρήση γαντιών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση NEJM, ο κορονοϊός αυτός επιβιώνει μέχρι και δύο η τρεις μέρες σε πλαστικές επιφάνειες και μόνο 24 ώρες στο χαρτόνι.

«Για ιατρική χρήση, δεν υπάρχει καλύτερο από τα προϊόντα μιας χρήσης. Αλλά δεν θέλουμε να σας κάνουμε να πιστέψετε ότι αποτελεί απάντηση για την κοινή κατανάλωση. Είναι lobbying. Τα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα δεν συνιστούν υγειονομικό κίνδυνο», δηλώνει ο Ραφαέλ Γκουαστάβι της Υπηρεσίας για τον Ελεγχο της Ενέργειας (Ademe), «καθησυχασμένος που οι ευρωβουλευτές δεν είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν» στο lobbying.

Ούτε η Κένυα, που απαγόρευσε στις αρχές του Ιουνίου όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως και τα μπουκάλια του νερού, στις προστατευμένες ζώνες της.

Σκουπίδια

Οι μάσκες και τα γάντια στοιχειώνουν πια πεζοδρόμια και παραλίες από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Γάζα. Το WWF απευθύνει έκκληση για επιφυλακή: το 2019, είχε εκτιμήσει σε 600.000 τόνους την ποσότητα των πλαστικών που ρίφθηκαν στη Μεσόγειο. Το 40% τη θερινή περίοδο. «Η πολιτική μάχη κατά του πλαστικού μιας χρήσης έμοιαζε κερδισμένη. Σήμερα έχει ανοίξει ένα ρήγμα. Πρέπει να απαντήσουμε», λέει ο Πιερ Κανέ του WWF της Γαλλίας. «Μια μάσκα δεν ανακυκλώνεται εύκολα. Η γενική οδηγία που δίνεται είναι να τοποθετείται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα που προορίζονται για καύση, πράγμα που για μας είναι το καλύτερο», λέει ο Αρνό Μπρουνέ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανακύκλωσης, στη οποία συμμετέχουν επαγγελματίες από 70 χώρες. «Θα δούμε ποια πρακτική θα διαμορφωθεί με τον χρόνο, ίσως μπορούμε να σκεφτούμε μία ειδική πρακτική περισυλλογής, στα φαρμακεία για παράδειγμα, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί».

Πτώση της τιμής του πετρελαίου, πτώση και της τιμής του «παρθένου» πλαστικού
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, αυτή η χρονική περίοδος είναι η λιγότερο ευνοϊκή για το ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως στόχο την χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στο 25% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2025, τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030.

«Η Covid δεν θέτει σε αμφισβήτηση την στρατηγική προς μία κυκλική οικονομία και προς την αύξηση της ανακυκλωσιμότητας», δηλώνει ο Ερίκ Κενέ, της ομοσπονδίας Plastics Europe.

Ομως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, συνδυασμένη με μικρότερη ζήτηση, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανακύκλωση. Τόση είναι η πτώση της τιμής του «παρθένου» πλαστικού!

Ανάσα για τη βιομηχανία

Περί τα 350 εκατομμύρια τόνων πλαστικών παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο, στην Ασία (50%), στην βόρεια Αμερική (19%) και στην Ευρώπη (16%), μία παραγωγή μέτριας, αλλά σταθερής ανάπτυξης.

Η ζήτηση εκτοξεύεται για την αγορά προϊόντων προστασίας (μάσκες, στολές, ασπίδες), αλλά ο όγκος αυτός παραμένει μικρός σε σχέση με την μαζική παραγωγή πλαστικού που προορίζεται για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστικό τομέα.

«Για να κατασκευάσεις εκατοντάδες χιλιάδες διαφανείς ασπίδες προσώπου, χρειάζονται κάποιοι τόνοι» πλαστικού μόνο, εξηγεί ο Ερίκ Κενέ, της ομοσπονδίας Plastics Europe. Το πλεξιγκλάς, που έχει μεγάλη ζήτηση για την κατασκευή διαχωριστικών δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1% της γαλλικής αγοράς πλαστικών υλών.

Συνολικά, για πρώτη φορά από το 2008, ο τομέας αναμένει μία χρονιά 2020 λιγότερη καλή από το 2019, εξαιτίας της επιβολής των μέτρων της καραντίνας.

 Pandemic sets back fight against single-use plastic | Financial Times

(ethnos.gr)

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')