ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΝέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα HuffPost, «η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, αλλά και για τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη, καθώς συμπίπτει με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 29.000 είδη αμφιβίων, πτηνών, θηλαστικών και ερπετών και διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 500, ποσοστό που αναλογεί στο 1,7%, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, με πληθυσμούς που αριθμούν λιγότερα από 1.000 μέλη. Περισσότερο από το ήμισυ των ειδών αυτών διαθέτει πλέον μόνο 250 μέλη ή και λιγότερα.

Οι συντάκτες της μελέτης στην εισαγωγή τους αναφέρουν: «Η έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών, που συντελείται αυτή τη στιγμή, ίσως αποδειχθεί η σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για την επιβίωση του πολιτισμού μας, καθώς είναι μη αναστρέψιμη. Χιλιάδες πληθυσμοί απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων έχουν χαθεί μέσα σε έναν αιώνα, αποδεικνύοντας ότι η έκτη μεγάλη εξαφάνιση προκαλείται από τον άνθρωπο και επιταχύνεται».

Όπως εξηγούν, ένας σημαντικός λόγος για την ανησυχητική αυτή τάση είναι η ενίσχυση της πίεσης που ασκεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον, ενώ υπογραμμίζουν ότι «η COVID-19 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η αδιάκοπη καταστροφή του περιβάλλοντος». 

Ο Χεράρντο Σεμπάλος του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφερε «το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ήταν η ίδια η φύση. Η πανδημία αποδεικνύει πόσο έχουμε κακοποιήσει το φυσικό περιβάλλον». 

«Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι ο κορωνοϊός, που ευθύνεται για την ασθένεια COVID-19, προήλθε από νυχτερίδες και «μεταπήδησε» στον άνθρωπο σε αγορά ζώντων ζώων στη Γουχάν της Κίνας». Πέρα από την πλήρη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση σε όλη την Ασία, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να εμποδίσει αυτή την «οικολογική εξόντωση». 

Τέλος, σημειώνεται ότι περσινή έκθεση του ΟΗΕ υποστήριζε ότι «ο άνθρωπος έχει οδηγήσει στο όριο της εξαφάνισης σχεδόν ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων», με τον διεθνή οργανισμό να εκπονεί προσχέδιο προγράμματος διάσωσης της βιοποικιλότητας, που θέλει την κήρυξη ποσοστού 30% της γήινης επιφάνειας και των θαλασσών σε προστατευόμενες ζώνες μέχρι το 2030.

Ζώα υπό εξαφάνιση – Απειλούμενα είδη | Www.Melwdos.Net

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')