ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΑμερικανική Φόρμουλα για… Δικοινοτικό Aέριο στην Κύπρο

19/5/2020

Ιδέες για μια φόρμουλα αξιοποίησης του φυσικού αερίου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έχουν επεξεργαστεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φόρμουλα αυτή αποσκοπεί πρωτίστως να ξεπεραστούν οι τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι προφανές πως αυτό, κατά την αμερικανική προσέγγιση, θα γίνει μέσα από την εμπλοκή της στα ενεργειακά, αρχικά διά των Τουρκοκυπρίων.

Αμερικανική Φόρμουλα για… Δικοινοτικό Aέριο στην Κύπρο

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως αυτή η φόρμουλα δεν αποτελεί -ακόμη- επίσημη πολιτική (υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις), αλλά προφανώς στοχεύει σε πρώτη φάση στην καταγραφή αντιδράσεων. Το αφήγημα των εμπνευστών της φόρμουλας αυτής είναι πως οι Τουρκοκύπριοι "δεν μπορούν να περιμένουν" καθώς όπως σημειώνεται "δεν διαφαίνονται στην παρούσα προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού".  

Η αμερικανική πλευρά υποδεικνύει την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στη βάση, ενδεχομένως, των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί αναφορικά με το ενεργειακό. Υπενθυμίζεται συναφώς πως τον Ιούλιο του 2019, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατέθεσε πρόταση, που ειρήσθω εν παρόδω είχε ετοιμαστεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πρόταση είχε διαβιβασθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.  

Η τουρκική πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση κοινής επιτροπής, υπό την αιγίδα και καλές υπηρεσίες των Η.Ε και συμμετοχή, με καθεστώς παρατηρητή της Ε.Ε. Αυτή η επιτροπή -σε δικοινοτικό επίπεδο και χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία- θα έχει ρόλο συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Με βάση την πρόταση διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί ήδη, τοποθετώντας στη μεγάλη εικόνα και την τουρκική ΤΡΑΟ, που παρανόμως ενεργεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Περαιτέρω, η προτεινόμενη επιτροπή θα συστήσει Ταμείο όπου θα κατατίθενται όλα τα έσοδα μεγάλο μέρος των οποίων θα κατακρατηθεί για να συμβάλει στην αποκατάσταση των περιουσιακών ζητημάτων μετά από λύση, αλλά και για την ισότιμη ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απαντήσει με non paper στην τουρκική πρόταση. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη σύσταση μηχανισμού ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τις αποφάσεις και εξελίξεις στη διαχείριση του φυσικού αερίου. Επίσης, δημιουργία συνδεδεμένου με το Ταμείο Υδρογονανθράκων τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο να καταλήγει το μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο που θα αναλογεί στους Τ/Κ (30%).

Η Λευκωσία παραπέμπει, πάντως, στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, που τοποθετούν τη διαχείριση του φυσικού πλούτου στην κεντρική κυβέρνηση.

Η Ουάσινγκτον, σαφώς και θέλει να ξεπερασθεί η ένταση στην περιοχή, την οποία προκαλεί η κατοχική Τουρκία, καθώς, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα, μέσω και της εταιρείας Exxon Mobil. Περαιτέρω, είτε γιατί δεν έχει τη διάθεση, την πρόθεση, είτε -μάλλον- δεν θέλει να παρέμβει αποφασιστικά προς την Τουρκία, θεωρεί πως η κατάσταση θα εκτονωθεί μέσα… από διάλογο. 

Για να αξιολογηθούν οι αμερικανικές κινήσεις θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Ο Ερντογάν προσεγγίζει τις ΗΠΑ και λόγω των οικονομικών προβλημάτων και επιδιώκει την παρέμβαση της Ουάσινγκτον, στην περίπτωση που θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με "καλούς όρους". Ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει, βέβαια, το ΔΝΤ αλλά αυτό φαίνεται πως φαντάζει ανέφικτο. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους δεν εγκατέλειψαν ποτέ την προσπάθεια -παρά τα προβλήματα στις σχέσεις τους- να παραμείνει η Άγκυρα στο "δυτικό μαντρί".


Η αμερικανική φόρμουλα έχει πολλά κενά, αδυναμίες ενώ επί της ουσίας είναι επικίνδυνη. Η υπόδειξη "βρείτε λύση", "συνομιλείτε", που γίνεται και από άλλους διεθνείς παίκτες, μπορεί να θεωρείται μια "φυσιολογική εξέλιξη", διέξοδος, δεν λαμβάνει, ωστόσο, υπόψη τα εξής:

Εάν ξεκινήσουν συζητήσεις για το φυσικό αέριο, αυτό μπορεί να έχει την τύχη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Χρονοβόρες και αδιέξοδες και θα θέσουν εκτός τροχιάς και το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα.

Εάν αρχίσουν συζητήσεις για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, οι Τούρκοι δεν θα έχουν κίνητρο για λύση.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα θέματα:
Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται την κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει καθοριστεί στη βάση διεθνών συμφωνιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Άγκυρα θεωρεί "δική της" περιοχή το 44% της κυπριακής ΑΟΖ. Για την υπόλοιπη αποδέχεται να συζητούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι!
 

Σημειώνεται συναφώς πως όταν η Τουρκία είχε προτείνει μορατόριουμ στα ενεργειακά, αυτό αφορούσε μόνο τις περιοχές που δεν αμφισβητεί. Κι αυτό προφανώς και δίνει απαντήσεις και στην αμερικανική φόρμουλα.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας ιδέας, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Λευκωσία, ουσιαστικά θα στείλει στα αζήτητα τη λύση του Κυπριακού ενώ θα μετατρέψει σε δικοινοτικό θέμα το κεφάλαιο της ενέργειας. Και η Κυπριακή Δημοκρατία; Δεν θα έχει ρόλο εκτός κι εάν εξισωθεί με το ψευδοκράτος.

Είναι προφανές πως μια τέτοια ιδέα θα ευνοούσε την κατοχική Τουρκία, που επιδιώκει είτε να εξουδετερώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να καταστεί η ίδια μέρος αυτού, πρώτα διά των Τουρκοκυπρίων. Είναι σαφές πως μπορεί, μέσα από τέτοιες επεξεργασμένες ιδέες, να συνδυασθούν τα δύο τουρκικά σενάρια. 

Πηγή: philenews.com/capital.gr

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Βαρύ το Πλήγμα για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων για Κύπρο και Ελλάδα Λόγω Κορωνοϊού

23/5/2020

Η τεράστια και πέρα από κάθε πρόβλεψη μείωση της ενεργειακής ζήτησης τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, μαζί με την συνεπακόλουθη κατάρρευση των τιμών του αργού, ως γνωστό δημιούργησαν εκτεταμένα προβλήματα στις πετρελαϊκές εταιρείες ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στο τομέα των ερευνών και της παραγωγής, δηλ. στο upstream.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αμερικανική Φόρμουλα για… Δικοινοτικό Aέριο στην Κύπρο

19/5/2020

Ιδέες για μια φόρμουλα αξιοποίησης του φυσικού αερίου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έχουν επεξεργαστεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του "Φιλελεύθερου".

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Διαβεβαιώσεις Ντι Μάιο: Δεν Φεύγει η ΕΝΙ από την Κυπριακή ΑΟΖ

18/5/2020

O Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουϊτζι Ντι Μάιo διαβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ δεν έφυγε, ούτε πρόκειται να φύγει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, εφόσον έχει νόμιμη άδεια για να παραμείνει εκεί.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Οι Επιλογές που εξετάζει η ΕΕ για τα Δίκτυα Αερίου στην Μετάβαση προς την «Κλιματική Ουδετερότητα» το 2050

8/5/2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρεις επιλογές για μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη κινείται προς την «κλιματική ουδετερότητα» σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία έως το 2050, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στο EURACTIV. Ο προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχεται πριν από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τη διασυνοριακή χρηματοδότηση της ενεργειακής υποδομής που αναμένεται έως το τέλος του 2020.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μειώθηκαν τα Καθαρά Κέρδη της Total στο τρίμηνο

5/5/2020

Η Total SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο α΄ τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων, και περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την παραγωγή στο σύνολο της χρήσης. Η γαλλική ενεργειακή τόνισε πως τα καθαρά κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. δολάρια, χαμηλότερα από τα 3,11 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, καταγράφοντας πτώση 99%.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σε Νέα Φάση Περνά ο Σχεδιασμός και η Υλοποίηση του EastMed

1/5/2020

Η IGI Poseidon, η κοινοπραξία που υλοποιεί τον αγωγό EastMed και στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΔΕΠΑ, προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, με στόχο την προεπιλογή των δύο υποψηφίων αναδόχων, με αντικείμενο του διαγωνισμού τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και το pre-commissioning (EPCI) των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων του αγωγού, συνολικού μήκους, 1.470 χλμ. και προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, περίπου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ : Αναστολή στις Παράνομες Γεωτρήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ Ίσως Βάλει ο ...Κορωνοϊός

25/4/2020

Πιθανόν να ανασταλούν οι παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που κλυδωνίζεται λόγω κορωνοϊού. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TVnet

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επιστολές Νορβηγικής εταιρείας σε ΠτΔ και Υπ.Οικ. για φθηνό ηλεκτρισμό στην Κύπρο με τη χρήση φυσικού αερίου

23/4/2020

Επιστολές στον Πρόεδρο, και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας έστειλε η Νορβηγική εταιρεία HOEG LNG, με τις οποίες υπόσχεται φθηνό ηλεκτρισμό στην Κύπρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Πάγωσαν τις γεωτρήσεις ξένες και ελληνικές εταιρείες

17/4/2020

Πιο πίσω πάνε τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων ξένων πετρελαϊκών αλλά και των εγχώριων εταιρειών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Ελλάδας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ρωσικές Ασκήσεις - Πώς Αντέδρασε η Άγκυρα

4/4/2020

Εμφανή σύγχυση έχουν προκαλέσει στην Τουρκία αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας στην Κύπρου για τις οποίες οι θαλάσσιες και εναέριες περιοχές διεξαγωγής τους δεσμεύτηκαν με Navtex και Notams αντίστοιχα, που εκδόθηκαν για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού και αεροπορίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα, από σήμερα και σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τις 30 Απριλίου, η Ρωσία θα διεξάγει αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τρεις διαφορετικές μεγάλης έκτασης περιοχές, ανατολικά, νότια και δυτικά της Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')