ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕ.Ε.:Ο Covid-19 Δεν Εμποδίζει τον Στόχο για Δημιουργία Κατοικιών με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα

19/5/2020

Ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελετά τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλη την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ και άλλες χώρες της Ε.Ε. εκπονούν σχέδια για την δημιουργία κατοικιών με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην θέρμανση, αξιοποιώντας τις ΑΠΕ.

 

Το ερευνητικό έργο που στοχεύει στην θέρμανση με μηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον είναι προϋπολογισμού ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τους ερευνητές να επισημαίνουν πως χρειαζόμαστε μια ταχεία, μεγάλης κλίμακας στροφή προς ανανεώσιμες τεχνολογίες θέρμανσης και ένα πρόγραμμα μέτρων ενεργειακής απόδοσης για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Το έργο υποστηρίζεται από φορείς της Αγγλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας και θα αναπτυχθούν δράσεις βιώσιμης θέρμανσης σε τέσσερις πόλεις των χωρών αυτών. Την ίδια ώρα, στην Πολωνία σε έκθεση που εκπονήθηκε από το Energy Forum και από το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνεται λόγος για την ανάγκη να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πολωνική θέρμανση στο 40%, μέχρι το 2030.


Ε.Ε.:Ο Covid-19 Δεν Εμποδίζει τον Στόχο για Δημιουργία Κατοικιών με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα


Οι συγγραφείς της ανάλυσης επισημαίνουν ότι ο πολωνικός τομέας θέρμανσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα. Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται -μεταξύ άλλων- μείωση της ζήτησης θερμότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στην ανάλυση, το 2030 η ζήτηση για θερμότητα θα μειωθεί κατά 21%, με τις τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων να αντικαθίστανται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προβλέπεται πως το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί από το 9% το 2016 έως και 39% το 2030, ενώ οι συνολικές δαπάνες επενδύσεων για νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση τα έτη 2020-2030 θα ανέλθουν σε 81,5 δισεκατομμύρια PLN. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι δαπάνες περίπου 8 δισεκατομμυρίων PLN ετησίως αποτελούν ευκαιρία για τους παρόχους τεχνολογίας, αλλά και μια πραγματική πρόκληση τόσο για τους επενδυτές όσο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Θέρμανση με γεωθερμία σε Ολλανδία και Γερμανία

Την ίδια ώρα, μεγάλα έργα στην γεωθερμία πραγματοποιούνται σε δύο ευρωπαϊκές χώρες. Ένα γεωθερμικό εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί στο Renkum, στην Ολλανδία το οποίο θα παρέχει θερμότητα σε επιπλέον 5.000 σπίτια. Το δίκτυο θερμότητας από γεωθερμία της Warmtebedrijf Ede, τροφοδοτεί ήδη 20.000 σπίτια. Παράλληλα, γίνονται έρευνες σε τοποθεσίες στο Renkum στις οποίες συμμετέχει και το εργοστάσιο χαρτιού Smurfit Kappa Parenco. Η εταιρεία θέλει να είναι πιο βιώσιμη και να παράγει χαρτί χωρίς φυσικό αέριο.

Στην Γερμανία, η Erdwärme Chiemgau έλαβε την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου του Allerding, για την ανάπτυξη του γεωθερμικού έργου θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή γεωθερμικής μονάδας ισχύος 100 MW θερμικής και 14 MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραδίδουν ηλεκτρισμό και θερμότητα σε γειτονικές κοινότητες. Η γεώτρηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020 και να ολοκληρωθεί έως το 2022. Από το 2022, στο Palling και άλλες κοινότητες θα τροφοδοτούνται με θερμότητα και ηλεκτρικό ρεύμα. 

ΠΗΓΗ: energia.gr

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα Τροπικά Δάση Πιθανόν να Χάσουν τον Ευεργετικό Ρόλο τους Ενάντια στην Υπερθέρμανση του Πλανήτη

23/5/2020

Τα τροπικά δάση μπορεί να χάσουν τον ρόλο τους ως σημαντική δεξαμενή άνθρακα εάν η ημερήσια θερμοκρασία υπερβεί τους 32 βαθμούς Κελσίου, μια κατάσταση που θα πλήξει σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των δασών, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Science.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κορωνοϊός θα καταστρέψει τους ωκεανούς: Οι οικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

22/5/2020

Χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός, σάκοι για τις σορούς των νεκρών που αφήνει πίσω της η Πανδημία… όλα αυτά τα προϊόντα είναι απαραίτητα στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών στις συνθήκες που δημιούργησε η Πανδημία του Κορωνοϊού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πράσινα θα Γίνουν Κάποια Τμήματα της Ανταρκτικής Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

21/5/2020

Τμήματα της Ανταρκτικής Χερσονήσου θα αλλάξουν χρώμα καθώς το "πράσινο χιόνι" που προκαλείται από την άνθιση του φυτοπλαγκτού (Σ.τ.Σ: δηλαδή τη ραγδαία αύξηση ή συσσώρευση πληθυσμού φυκιών σε υδάτινα οικοσυστήματα) αναμένεται να εξαπλωθεί αφού αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Η σημασία της στον κύκλο ζωής (φώτο)

20/5/2020

Παρά το μέγεθός της, θα σας εκπλήξει η τεράστια συμβολή της στη φύση και η χρησιμότητά της στην γεωργία και την ισορροπία του περιβάλλοντος. Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ε.Ε.:Ο Covid-19 Δεν Εμποδίζει τον Στόχο για Δημιουργία Κατοικιών με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα

19/5/2020

Ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελετά τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλη την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ και άλλες χώρες της Ε.Ε. εκπονούν σχέδια για την δημιουργία κατοικιών με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην θέρμανση, αξιοποιώντας τις ΑΠΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει... καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες! (VIDEO)

17/5/2020

Τη φράση «κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις» επιβεβαιώνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η δραματική βελτίωση της ποιότητας του αέρα μετά τα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αυξάνει τον κίνδυνο για πιο ζεστά καλοκαίρια και πιο ισχυρούς μουσώνες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αστικά κέντρα : Τα πλέον αποδοτικά φυτά στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

16/5/2020

Η δενδροφύτευση συνεισφέρει αποδεδειγμένα στη μείωση της αέριας ρύπανσης στα αστικά κέντρα. Ποια είναι, όμως, εκείνα τα φυτά και ειδικότερα εκείνα τα δέντρα που βοηθούν περισσότερο; Το βρετανικό δίκτυο BBC, σε σχετικό δημοσίευμά του, επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μηδενικοί Ρύποι: Οι Εταιρείες Πετρελαίου Θέλουν, Αλλά Μπορούν;

13/5/2020

Οι ισχυρισμοί των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους για μηδενικούς ρύπους υπερεκτιμώνται, σύμφωνα με νέα έρευνα. Νέα ανεξάρτητη ανάλυση για τις επιδόσεις έξι μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών (Shell, Eni, Total Repsol, BP και OMV) αναγνωρίζει ότι έχουν κάνει μεγάλα βήματα για μείωση των εκπομπών CO2 πρόσφατα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα η Shell έγινε η τελευταία που ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για μηδενικούς ρύπους για λειτουργικές εκπομπές έως το 2050.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα Απόβλητα του Kορωνοϊού στη Θάλασσα

11/5/2020

Από την Καλαμάτα ως το Χονγκ-Κονγκ: μάσκες μιας χρήσης, γάντια και αντισηπτικά που μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό καταλήγουν συχνά στο δρόμο και τη θάλασσα μολύνοντας το περιβάλλον.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυστρία: Η Βιέννη είναι η πιο «πράσινη» πόλη στον κόσμο

10/5/2020

Όπως ανακοινώθηκε από το Δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, η Βιέννη ανακηρύχθηκε η «πιο πράσινη πόλη στον κόσμο» σε διεθνή αξιολόγηση και ακολουθούν Μόναχο, Βερολίνο και Μαδρίτη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')