ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"Φιλί ζωής» στο περιβάλλον δίνει η καραντίνα

22/3/2020

Με την ενεργοβόρα και ρυπογόνο κυκλοφορία να έχει πλέον παραλύσει σε μεγάλο μέρος ως επί το πλείστον του δυτικού κόσμου υπό την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, η φύση βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να ανασάνει.

 

Το επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις των NASA και ESA

Μόνο στην Κίνα για παράδειγμα, που ξεχωρίζει και ως ο μεγαλύτερος ρυπαντής της υφηλίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση (συγκεκριμένα η ποσότητα διοξειδίου του αζώτου στον αέρα) μειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 έως και... 40% σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, με τις ποσότητες συνολικά των αιωρούμενων σωματιδίων (particulate matter) επίσης να μειώνονται κατά περίπου 20% με 30%, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συνέλεξαν μέσω δορυφόρου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, εν προκειμένω η NASA από τη μία πλευρά με τον δορυφόρο Aura και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος/ESA από την άλλη με τον Sentinel-5. Σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται ωστόσο τους τελευταίους μήνες και στη χτυπημένη βαριά από την πανδημία Βόρεια Ιταλία, όπως προκύπτει από τις εικόνες που κατέγραψε ο εξοπλισμένος με το TROPOspheric Monitoring Instrument δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα από τις αρχές του έτους που διανύουμε έως και τις 11 Μαρτίου.

Αλλά και στη γειτονική μας Τουρκία ο ουρανός φαίνεται πια περισσότερο καθαρός. «Η ποιότητα του αέρα στην Τουρκία βελτιώνεται καθώς οι πολίτες μένουν στο σπίτι» σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η τουρκική «Hurriyet Daily News», επικαλούμενη στοιχεία προερχόμενα από τις μετρήσεις του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με τα αεροπλάνα καθηλωμένα και τις οδικές μετακινήσεις σημαντικά περιορισμένες, τα ποσοστά της ρύπανσης είναι λογικό να υποχωρούν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα ότι μόνο στην Ευρώπη οι μεταφορές (transport) ευθύνονται για περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, με τις οδικές συγκοινωνίες και τα ΙΧ να ρυπαίνουν αναλογικά περισσότερο ως σύνολο (σε ποσοστό σχεδόν 70% με 75%) και τις αερομεταφορές μαζί με τις θαλάσσιες μεταφορές να ακολουθούν (αντιστοιχώντας στο περίπου 25% με 30% επί του συνόλου των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές). Το 2019, για παράδειγμα, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως άφησαν πίσω τους περίπου 915 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον οργανισμό Air Transport Action Group (ATAG). Και τώρα που όλες οι μετακινήσεις πια περιορίζονται εν μέσω απαγορεύσεων υπό την απειλή του κορωνοϊού, ο αέρας είναι λογικό να έχει αρχίσει σταδιακά να καθαρίζει. Και όχι μόνο ο αέρας αλλά και οι θάλασσες, όπως άλλωστε και τα ποτάμια.

Δελφίνια, κύκνοι και καθαρά νερά 

Δελφίνια έκαναν προ ημερών την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Κάλιαρι της Σαρδηνίας, εκμεταλλευόμενα τη μειωμένη κίνηση καθώς και την απουσία κρουαζιερόπλοιων. Αλλά και στα φημισμένα -και μέχρι πρότινος σκουρόχρωμα είναι η αλήθεια και κάπως δύσοσμα ανάλογα με την ημέρα- κανάλια της Βενετίας το νερό φαίνεται να έχει πια καθαρίσει, ενώ παράλληλα εκεί έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και... κύκνοι επωφελούμενοι από την απουσία γονδολών και γονδολιέρηδων (αν και η είδηση για την παρουσία δελφινιών στα κανάλια της Βενετίας που έκανε την εμφάνισή της προ ημερών στα ιταλικά ΜΜΕ έμελλε τελικώς να αποδειχθεί ψευδής).

Η φύση μας εκδικείται ή μήπως όχι; 

Η φύση αναγεννάται, θα υποστηρίξουν πλέον πολλοί εστιάζοντας στα όποια... θετικά της πανδημίας. Η φύση αναγεννάται, κατά κάποιους, αφού όμως προηγουμένως «εκδικήθηκε» τον σύγχρονο άνθρωπο για την αλαζονική συμπεριφορά του. Σύμφωνα με την εν λόγω άποψη, που συμμερίζονται ειδικοί όπως ο Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Κουάμεν, άρθρα του οποίου έχουν δημοσιευτεί μεταξύ άλλων και στους «New York Times», ο ίδιος ο κορωνοϊός COVID-19 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ακόμη και ως «προϊόν» της ανθρώπινης δραστηριότητας, όχι επειδή εκείνος κατασκευάστηκε κρυφά σε κάποιο εργαστήριο όπως υποστηρίζει μερίδα συνωμοσιολόγων, αλλά επειδή εμφανίστηκε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, οι ισορροπίες του οποίου έχουν πλέον διαταραχθεί σημαντικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα ως απόρροια των όποιων ανισορροπιών.

Πώς διαταράσσονται οι ισορροπίες; Μέσω της υπερκατανάλωσης, της διατάραξης των οικοσυστημάτων και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Αλλά και μέσω της εμπορίας και κατανάλωσης άγριων ζώων, κάποια από τα οποία μάλιστα κινδυνεύουν και με εξαφάνιση. Ειδικά στην περίπτωση της τρέχουσας επιδημίας του κορωνοϊού, οι απόψεις προς το παρόν διίστανται για το εάν ο COVID-19 προήλθε από νυχτερίδα ή από ένα θηλαστικό που ονομάζεται παγκολίνος και τρώγεται σε μέρη της Κίνας, αν και αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι από ζώα είχαν προέλθει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν και άλλα είδη κορωνοϊού, όπως ήταν για παράδειγμα ο ιός SARS (από νυχτερίδες) αλλά και ο ιός MERS.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη άποψη, την οποία εκφράζει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Αλαν Λεβίνοβιτς του αμερικανικού James Madison University. Μέσα από άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα στο περιοδικό «Foreign Policy», ο Λεβίνοβιτς απορρίπτει ως «υπεραπλουστευτική» εκείνη την αντίληψη που θέλει τα συστήματα (όχι μόνο τα βιολογικά αλλά και τα πολιτικά) να χαρακτηρίζονται από «αρμονία» όταν βρίσκονται στη «φυσική» τους κατάσταση και την όποια «αταξία» να προέρχεται αντιθέτως μόνο από «αφύσικες» παρεμβάσεις... Ο Λεβίνοβιτς, με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι ακόμη και η «αταξία» (disorder) μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κάτι όχι το εξ ορισμού «αφύσικο», αλλά το «φυσικό»... Φυσική ή αφύσικη, όπως και αν επιλέξει να την ερμηνεύσει κανείς, η πανδημία του COVID-19 βρίσκεται πλέον παντού ανατρέποντας τα δεδομένα, προκαλώντας δύσπνοια αλλά και προσφέροντας ανάσες...

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε εντυπωσιακή Μείωση των Ρύπων

27/3/2020

Συνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Έκδοση Κορονο-Ομολόγου στην Τηλεδιάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών της ΕΕ

26/3/2020

Με τα σημάδια και της οικονομικής καταστροφής που φέρνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού ορατά ακόμα και από τους πιο δύσπιστους, εννέα ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ πήραν την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, το κύριο αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και η αντιμετώπισή του.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Φιλί ζωής» στο περιβάλλον δίνει η καραντίνα

22/3/2020

Με την ενεργοβόρα και ρυπογόνο κυκλοφορία να έχει πλέον παραλύσει σε μεγάλο μέρος ως επί το πλείστον του δυτικού κόσμου υπό την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, η φύση βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να ανασάνει.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σήμερα παγκόσμια ημέρα νερού: Θα πούμε το νερό, νεράκι

22/3/2020

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύπρος: Η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. σε νερό

21/3/2020

Η Κύπρος είναι η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που τιμάται στις 22 Μαρτίου, την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

16/3/2020

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου

14/3/2020

Νέα έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων υποστηρίζει πως η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου έως το τέλος του 2080.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συμβουλές από το Τμήμα Δασών για την αργία της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα χαρταετών

28/2/2020

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της αργίας της «Καθαράς Δευτέρας» (2/3/2020) πληροφορεί και προτρέπει το κοινό για τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Υφυπουργείο Τουρισμού διοργανώνει το Περιπατητικό Φεστιβάλ 2020

27/2/2020

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά το Περιπατητικό Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να χαρεί την υπέροχη, ανοιξιάτικη Κυπριακή φύση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τιμητική Διάκριση στη Κοινότητα Πισσουρίου «ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ», το έργο της συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες

25/2/2020

Η πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου στον διαγωνισμό Πράσινοι Δήμοι - Πράσινες Κοινότητες πήρε την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' και ονομάστηκε Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου. Μια τιμητική πραγματικά διάκριση για το Κοινοτικό Συμβούλιο με την πρόταση: Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')