ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈνας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

16/3/2020

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

 

Τα σμήνη των εντόμων έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε όλη την περιοχή, καθώς έχουν ενισχυθεί εξαιτίας των παρατεταμένων βροχών. Ο υπερυπολογιστής, με βρετανική χρηματοδότηση, χρησιμοποιείται ώστε να προβλέπεται πώς θα κατευθυνθούν οι ακρίδες, επιτρέποντας στις κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα. 

 Με βάση το Ναϊρόμπι, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους για τα σμήνη, δίνει λεπτομερείς προγνώσεις για τον άνεμο, τη βροχή και την υγρασία, παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δυνατότητα αναπαραγωγής των ακριδών. Η επιδρομή, η χειρότερη των τελευταίων 70 ετών, έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές στην Κένυα, τη Σομαλία και την Ουγκάντα, αλλά επίσης έχει προκαλέσει χάος σε Τανζανία, Ερυθραία και Νότιο Σουδάν. 

 Πρόσφατα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η απειλή είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα για το Κέρας της Αφρικής, όπου «είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη αναπαραγωγή και νέα σμήνη αρχίζουν να σχηματίζονται, αποτελώντας μια άνευ προηγούμενου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και τον βιοπορισμό, ενόψει της επερχόμενης συγκομιδής».   

Οι ακρίδες μπορούν να καλύψουν έως και 100 μίλια την ημέρα και οι εναέριοι ψεκασμοί θεωρούνται το μόνο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισής τους. Το υπολογιστικό μοντέλο, για την πρόβλεψη των μετακινήσεών τους, έχει επιτρέψει την καλύτερη στόχευση των συχνά λιγοστών πόρων. 

 «Η πρόγνωση είναι αρκετά χρήσιμη, γιατί τους βοηθά να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις ακρίδες τις επόμενες δέκα ημέρες», δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Σαλίχ Μπάμπικερ, επιστήμονας στο κέντρο του Ναϊρόμπι στο οποίο βρίσκεται ο υπερυπολογιστής. 

Πηγή: lifo.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε εντυπωσιακή Μείωση των Ρύπων

27/3/2020

Συνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Έκδοση Κορονο-Ομολόγου στην Τηλεδιάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών της ΕΕ

26/3/2020

Με τα σημάδια και της οικονομικής καταστροφής που φέρνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού ορατά ακόμα και από τους πιο δύσπιστους, εννέα ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ πήραν την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, το κύριο αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και η αντιμετώπισή του.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Φιλί ζωής» στο περιβάλλον δίνει η καραντίνα

22/3/2020

Με την ενεργοβόρα και ρυπογόνο κυκλοφορία να έχει πλέον παραλύσει σε μεγάλο μέρος ως επί το πλείστον του δυτικού κόσμου υπό την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, η φύση βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να ανασάνει.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σήμερα παγκόσμια ημέρα νερού: Θα πούμε το νερό, νεράκι

22/3/2020

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύπρος: Η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. σε νερό

21/3/2020

Η Κύπρος είναι η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που τιμάται στις 22 Μαρτίου, την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

16/3/2020

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου

14/3/2020

Νέα έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων υποστηρίζει πως η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου έως το τέλος του 2080.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συμβουλές από το Τμήμα Δασών για την αργία της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα χαρταετών

28/2/2020

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της αργίας της «Καθαράς Δευτέρας» (2/3/2020) πληροφορεί και προτρέπει το κοινό για τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Υφυπουργείο Τουρισμού διοργανώνει το Περιπατητικό Φεστιβάλ 2020

27/2/2020

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά το Περιπατητικό Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να χαρεί την υπέροχη, ανοιξιάτικη Κυπριακή φύση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τιμητική Διάκριση στη Κοινότητα Πισσουρίου «ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ», το έργο της συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες

25/2/2020

Η πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου στον διαγωνισμό Πράσινοι Δήμοι - Πράσινες Κοινότητες πήρε την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' και ονομάστηκε Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου. Μια τιμητική πραγματικά διάκριση για το Κοινοτικό Συμβούλιο με την πρόταση: Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')