ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤιμητική Διάκριση στη Κοινότητα Πισσουρίου «ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ», το έργο της συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες

25/2/2020

Η πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου στον διαγωνισμό Πράσινοι Δήμοι - Πράσινες Κοινότητες πήρε την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' και ονομάστηκε Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου. Μια τιμητική πραγματικά διάκριση για το Κοινοτικό Συμβούλιο με την πρόταση: Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου.

 

Μελέτες που κατά διαστήματα δημοσιεύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα οικολογικό μέσο μετακίνησης μέσα στις μεγάλες πόλεις, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που παράγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012, εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται 2.295 εκατομμύρια τουριστικά ταξίδια με ποδήλατο στην Ευρώπη και η αξία τους υπερβαίνει τα 44 δισ. ευρώ το έτος. Αυτό είναι το εκτιμώμενο σύνολο των εγχώριων και των διεθνών τουριστικών ταξιδιών με ποδήλατο.

Με αυτό το σκεπτικό το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου και με σκοπό την ανάδειξη της Βιοποικιλότητας της περιοχής αλλά και των πολιτιστικών και θρησκευτικών σημείων της Κοινότητας μας, αποφάσισε όπως χαρτογραφήσει μια σειρά από ποδηλατικές διαδρομές (αλλά και διαδρομές περπατήματος) μέσα από τις οποίες έβαλε σαν στόχο να αναδείξει τα πιο κάτω:
• Την βιοποικιλότητα και τις εναλλαγές της φύσης σε περιοχές δύσβατες και άγνωστες για τους περισσοτέρους
• την γεωλογία της περιοχής Πισσουρίου και τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς μέσα από την διάβρωση του εδάφους σε άγνωστες παραλίες της περιοχής
• Την ομορφιά των γεωργικών και κτηνοτροφικών επαγγελμάτων των κατοίκων της κοινότητας μας
• Τα όμορφα εξωκλήσια της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου.

Ορίστηκε έτσι ομάδα μελών του συμβουλίου που με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού προχώρησε στην χαρτογράφηση όλων των ποδηλατικών διαδρομών με απώτερο σκοπό την ανάδειξη όλων των πιο πάνω που θέσαμε σαν στόχους εξαρχής.
https://pissouri.org.cy/pissouri-natu... (στην ιστοσελίδα θα βρείτε και τα bar codes έτσι ώστε σε περίπτωση που θέλετε να περπατήσετε το μονοπάτι να έχετε βοήθεια και από το gps.
Ποδηλατικές/Περιπατητικές Διαδρομές
Διαδρομή 1: Blue Route (παραλία – χωριό μέσω Κάβο Άσπρο, Γεωλογία και Βιοποικιλότητα), μέσα από την διαδρομή η οποία διανύει απόσταση 7.5 χλμ, ο επισκέπτης μπορεί να δει την ξεχωριστή μορφολογία και τα άσπρα βουνά της περιοχής και από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο να είναι σίγουρος ότι θα παρατηρήσει και τα χαρακτηριστικά μεταναστευτικά γεράκια της περιοχής τους μαυροπετρίτες (Ο μαυροπετρίτης είναι πλήρως μεταναστευτικό είδος του Παλαιού Κόσμου, με εξαιρετικά περιορισμένο και διακεκομμένο φάσμα κατανομής. Έρχεται να αναπαραχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, από την Κύπρο μέχρι τα Κανάρια και από την Κροατία μέχρι το ΒΔ. Μαρόκο και την Αλγερία, αλλά σε πολύ εξειδικευμένα οικοσυστήματα που περιορίζουν την εξάπλωσή του)
Διαδρομή 2: Red Route (Χωριό παραλία μέσω Leptos Estates, Φαράγγια, πετρώματα, γεωλογία και βιοποικιλότητα της Περιοχής), μέσα από την διαδρομή η οποία διανύει απόσταση 4,5 χλμ, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα φαράγγια που υπάρχουν στην περιοχή και να μελετήσει τον τρόπο σχηματισμού τους αλλά και να δει φανταστικά μακρινά τοπία του Τροόδους και του Ακρωτηρίου σε μια φαντασμαγορική θέα.
Διαδρομή 3: Yellow Route (χωριό παραλία μέσω χαβούζας, γεωργία, εκκλησία, πολιτισμός και περιβάλλον),  μέσα από την διαδρομή η οποία διανύει απόσταση 4,5 χλμ, ο επισκέπτης μπορεί να δει την καλλιεργήσιμη κοιλάδα Πισσουρίου τους αμπελώνες, τα σπαρτά αλλά και το αρχαίο Υδραγωγείο της Κοινότητας μας που βρίσκεται δίπλα από το εξωκλήσι του Αγίου Μαυρικίου του γιατρού των κανθάρων).
Διαδρομή 4: Green Route (χωριό παραλία Μελάντας – Παραλία Πισσουρίου) για τους λάτρεις της φύσης αλλά και των γεωλογικών σχηματισμών των παραλιών, μονοπάτι κοντά στην παραλία.
Διαδρομή 5: Brown Route (χωριό – παραλία μέσω Καλάμωνα, Γεωργία, αμπελώνες, παλιό Πισσούρι, Πολιτισμός, περιβάλλον). Μια ανάδειξη της Κοιλάδας Πισσουρίου με όλα τα γεωργικά επαγγέλματα και φυτείες της Κοινότητας μας.
Διαδρομή 6: Pink Route (Χωριό Παραλία μέσω Κοιλάδων, Γεωργία, κοιλάδες, Γεωλογία, Βιοποικιλότητα της Περιοχής)
Διαδρομή 7: Orange Route (εξερευνώ της εκκλησίες της Κοινότητας Πισσούριου). Μια διαδρομή που μπορεί να γίνει καλύτερα με ποδήλατο καθώς η απόσταση της διαδρομής είναι 21 χλμ και περνά από όλους τους εκκλησιαστικούς προορισμούς της Κοινότητας μας (εικονοστάσια, εξωκλήσια, εκκλησίες κ. α. όπως φαίνονται στην φωτογραφία 8 που δείχνει την διαδρομή με τα χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος σε ένα χάρτη). Σε αυτή την διαδρομή ο επισκέπτης περνά μέσα από πολλές φάρμες της περιοχής απολαμβάνοντας την κτηνοτροφία και όλα τα ζώα που βρίσκονται σε αυτές.
Διαδρομή 8: Aphrodite Genesis Route, η διαδρομή είναι μόνο περιπατητική και ξεκινά από την παραλία των σκυλιών (Prolymnos Beach) στο Πισσούρι και καταλήγει στο χωριό μετά από περπάτημα στην άγρια φύση σε μια δύσκολη και άγρια διαδρομή των 4.5 χλμ. (άγρια φύση, περιβάλλον, βιοποικιλότητα, γεωλογία της περιοχής).