ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΔιαβεβαίωση Επιτρόπου Κυριακίδου στο ΕΚ για τερματισμό παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς στην ΕΕ

12/2/2020

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου γάτων και σκύλων, έδωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς στην ΕΕ.

 

Στη συζήτηση, η Επίτροπος είπε πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αισθάνεται "πολύ έντονα» και δεσμεύτηκε, όπως και το Κοινοβούλιο, να δώσουν ένα τέλος.

Εξήγησε ότι η ευημερία των ζώων συντροφιάς στην ΕΕ ρυθμίζεται κυρίως σε εθνικό επίπεδο όπου τα κράτη μέλη έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για την καλή διαβίωση των ζώων και των ζώων. Εχουν επίσης αποκλειστική ευθύνη για την αναγνώριση, την καταγραφή και τους όρους φύλαξης και μετακίνησης αυτών των ζώων στην εθνική τους επικράτεια.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες που ισχύουν τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις μη εμπορικές μετακινήσεις και καλύπτουν τόσο τα ζώα που μετακινούνται εντός της ΕΕ όσο και τα ζώα που εισέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι εν λόγω κανόνες αποσκοπούν κυρίως στην προστασία της υγείας των ζώων και στην πρόληψη της εξάπλωσης σοβαρών ζωονόσων, ιδίως της λύσσας.

Εξασφαλίζουν επίσης ότι σκύλοι και γάτες που εισέρχονται στην ΕΕ ή μετακινούνται μεταξύ των χωρών εντοπίζονται και εμβολιάζονται σωστά. Η κ. Κυριακίδου είπε όπου εντοπίζεται το παράνομο εμπόριο γάτων και σκύλων, δεν οφείλεται συνήθως στην έλλειψη νομοθεσίας, αλλά νομοθεσίας που είναι σε ισχύ και δεν εφαρμόζεται σωστά από τα κράτη μέλη. Και εδώ, σημείωσε, πρέπει να αφιερώσουμε συλλογικά την ενέργειά μας.

Τα τελευταία χρόνια, είπε, ενεργήσαμε για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το παράνομο εμπόριο.  Ο νέος νόμος για την υγεία των ζώων - ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2021 - έκανε σημαντικές αλλαγές, μερικές από τις οποίες αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες που εκφράζονται στο ΕΚ.

Απαιτείται, είπε,  υποχρεωτική καταχώριση όλων των εγκαταστάσεων που εκτρέφουν σκύλους και γάτες και όλων των μεταφορέων που λαμβάνουν σκύλους και γάτες μεταξύ των κρατών μελών.

Υποχρεώνει επίσης τα κράτη μέλη να εγκρίνουν όλα τα καταφύγια και τα κέντρα συγκέντρωσης από τα οποία μεταφέρονται σκύλοι και γάτες σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτά τα νέα μέτρα, είπε,  συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του εμπορίου ζώων συντροφιάς - και θεωρούμε ότι επαρκούν για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Και εδώ, σημείωσε, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν σωστά αυτοί οι κανόνες, αναφέροντας ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει διάφορες ενέργειες για να στηρίξει τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό.

Το πρώτο είναι ένα συντονισμένο σχέδιο ελέγχου της ΕΕ για την ηλεκτρονική πώληση σκύλων και γάτων. Η δεύτερη είναι η εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της πλατφόρμας ευημερίας των ζώων της ΕΕ - της υποεπιτροπής για την υγεία και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων.

Η τρίτη είναι η εκπαίδευση που προσφέρεται  στις εθνικές αρχές μέσω της πρωτοβουλίας "Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα". Αυτό ενθαρρύνει τις βέλτιστες πρακτικές για τον έλεγχο των εισαγωγών και του εμπορίου σκύλων και γάτων.

Πιστεύουμε, είπε, ότι οι νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται σήμερα θα βοηθήσουν στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου σκύλων και γάτων.

Ένα στοιχείο που δεν καλύπτουν οι νέοι κανόνες είναι η ανάπτυξη διασυνδεδεμένων βάσεων δεδομένων, ανέφερε.

Εδώ πρόκειται, σημείωσε, για αναλογικότητα και θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν δυσανάλογο σε σχέση με τον κίνδυνο για την υγεία των ζώων, χωρίς σαφή ένδειξη της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ.

Καταλήγοντας, η Επίτροπος διαβεβαίωσε πως «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξασφαλίσουμε ότι θα τερματιστεί το παράνομο εμπόριο γάτων και σκύλων στην ΕΕ».


ΚΥΠΕ


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε εντυπωσιακή Μείωση των Ρύπων

27/3/2020

Συνεχή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων είναι εντυπωσιακή, πέφτοντας έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Έκδοση Κορονο-Ομολόγου στην Τηλεδιάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών της ΕΕ

26/3/2020

Με τα σημάδια και της οικονομικής καταστροφής που φέρνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού ορατά ακόμα και από τους πιο δύσπιστους, εννέα ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ πήραν την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, το κύριο αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και η αντιμετώπισή του.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Φιλί ζωής» στο περιβάλλον δίνει η καραντίνα

22/3/2020

Με την ενεργοβόρα και ρυπογόνο κυκλοφορία να έχει πλέον παραλύσει σε μεγάλο μέρος ως επί το πλείστον του δυτικού κόσμου υπό την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, η φύση βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να ανασάνει.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σήμερα παγκόσμια ημέρα νερού: Θα πούμε το νερό, νεράκι

22/3/2020

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύπρος: Η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. σε νερό

21/3/2020

Η Κύπρος είναι η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που τιμάται στις 22 Μαρτίου, την οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας υπερ-υπολογιστής στη μάχη κατά των ακριδών που καταστρέφουν τα πάντα στην Αφρική

16/3/2020

Ένας υπολογιστής έχει μπει στη μάχη ενάντια στη χειρότερη επιδρομή ακριδών των τελευταίων δεκαετιών που αντιμετωπίζει η ανατολική Αφρική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου

14/3/2020

Νέα έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων υποστηρίζει πως η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί με εξαφάνιση την οχιά της Πίνδου έως το τέλος του 2080.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συμβουλές από το Τμήμα Δασών για την αργία της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα χαρταετών

28/2/2020

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της αργίας της «Καθαράς Δευτέρας» (2/3/2020) πληροφορεί και προτρέπει το κοινό για τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Υφυπουργείο Τουρισμού διοργανώνει το Περιπατητικό Φεστιβάλ 2020

27/2/2020

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά το Περιπατητικό Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να χαρεί την υπέροχη, ανοιξιάτικη Κυπριακή φύση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τιμητική Διάκριση στη Κοινότητα Πισσουρίου «ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ», το έργο της συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες

25/2/2020

Η πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου στον διαγωνισμό Πράσινοι Δήμοι - Πράσινες Κοινότητες πήρε την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' και ονομάστηκε Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου. Μια τιμητική πραγματικά διάκριση για το Κοινοτικό Συμβούλιο με την πρόταση: Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')