ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤεράστια καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες της ελεύθερης Αμμοχώστου

10/2/2020

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών  Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες πατατοκαλλιέργειες στο Αυγόρου, ανέφερε ότι «δυστυχώς με την τελευταία βροχόπτωση έχει γίνει μια καταστροφή που περιλαμβάνει όλες τις εσοδείες και τις επί μέρους χρονολογίες που φυτεύονται πατάτες».
 
Εξήγησε ότι η καταστροφή αφορά και τη χειμερινή εσοδεία που δεν έχει εκριζωθεί και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τις πατάτες που έχουν φυτευτεί πριν ενάμιση περίπου μήνα και έχουν βλαστήσει αλλά λόγω της πολυομβρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν τα χωράφια,  έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «είναι επίσης οι πατάτες που φυτεύονται από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φυτευτούν, αφού», όπως εξήγησε «το 80% της πατατοκαλλιέργειας αποστέλλεται σε χώρες που θέλουν τις πατάτες την εποχή που δεν έχουν τις δικές τους».
 
Ερωτηθείς πώς προχωρούν από δω και πέρα οι πατατοπαραγωγοί, ο κ. Κάρυος απάντησε πως «έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές. Αν δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τη ζημιά και να μας δει και το Κράτος όπως πρέπει να δει και τους γεωργούς, τότε θα περιμένουμε (να φυτέψουμε) τον επόμενο χρόνο».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος απάντησε πως «γλυτώσαμε πάρα πολλές ποσότητες πατατών και μετριάστηκε σε μεγάλο βαθμό (η ζημιά) από τα μέτρα που λήφθηκαν από την περσινή καταστροφή, ωστόσο μας εκμεταλλεύτηκαν στην ασφάλιση και δεν μας έγραψαν τις ζημιές. Ο νέος τρόπος ασφάλισης που γίνεται και με τους υπαλλήλους που καταγράφουν τις ζημιές, μας άφησαν εκτεθειμένους».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «ότι φέτος δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος οι εκτιμητές και να βλέπουν τον παραγωγό σαν να είναι γάγγραινα του Κράτους» για να προσθέσει ότι άλλοι είναι γάγγραινα του Κράτους και όχι οι γεωργοί».
 
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς η πολυομβρία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει ξανά την πατατοκαλλιέργεια αν όχι στο 100%, το 80% έχει καταστραφεί, είτε είναι προς εκρίζωση οι πατάτες, είτε μόλις έχουν φυτευτεί. Από την πολυομβρία τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και η πατατοκαλλιέργεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει καταστραφεί».
 
Ο κ. Γαβριήλ απηύθυνε έκκληση στους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν φυτεμένες έτσι ώστε να μπορεί το Τμήμα Γεωργίας να αξιολογήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί. «Παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε και για τις άλλες καλλιέργειες όπως η σιτοκαλλιέργεια κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιές», είπε και εξήγησε ότι «η πατατοκαλλιέργεια έχει καταστραφεί».  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «έχει δοθεί μια προκαταβολή για τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει υποσχεθεί ότι εντός Ιανουαρίου θα δώσει και την υπόλοιπη αποζημίωση και αναμένουμε από τον Κώστα Καδή να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε δώσει όταν επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημέρα Μπαταρίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος τονίζει την ανάγκη για ανακύκλωση μπαταριών

18/2/2020

Τη μεγάλη ανάγκη ανακύκλωσης των μπαταριών, τονίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή την αυριανή, Ημέρα Μπαταρίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Ιταλού Αλεξάνδρου Βόλτα, ο οποίος την εφεύρε το 1800.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων

17/2/2020

α αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζονται πλέον μακρύτερους αεροδιαδρόμους για να απογειωθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν από το έδαφος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

14/2/2020

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κόμμα για Ζώα:Ο Υπ.Γεωργίας να δώσει εντολές για πρόγραμμα στειρώσεων γάτων

13/2/2020

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καλεί τον Υπουργό Γεωργίας να δώσει άμεσα εντολές και κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να αρχίσει το πρόγραμμα στειρώσεων γάτων το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εκ των ων ουκ άνευ "εάν αφήσουμε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί τον Μάρτιο 2020".

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντική Κίνηση: Ανησυχία για καθορισμό περιοχών λατόμευσης

12/2/2020

Την ανησυχία της για τον καθορισμό νέων περιοχών λατόμευσης, σε μια από τις δασικές περιοχές Δελίκηπου, Βαβατσινιάς ή Πάνω Λευκάρων εκφράζει με ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαβεβαίωση Επιτρόπου Κυριακίδου στο ΕΚ για τερματισμό παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς στην ΕΕ

12/2/2020

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου γάτων και σκύλων, έδωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τεράστια καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες της ελεύθερης Αμμοχώστου

10/2/2020

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γιορτή του Δέντρου στη Δρούσεια

7/2/2020

Η Εβδομάδα του Δέντρου μεταφέρει ένα μήνυμα διαχρονικό και σημαντικό για όλους μας, ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού απευθύνεται και στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, στη γενιά στην οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα δέντρα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στη ζωή μας. H συμβολή των δασών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου ενώ οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για την οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, "χτύπησαν" την παραγωγικότητα των μελισσών

3/2/2020

Σε εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας και μείωση της παραγωγικότητας των μελισσών, έχουν οδηγήσει οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας έτσι δραστικά το οικονομικό κέρδος των παραγωγών, επισήμανε η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας, τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Climate-KIC Journey - Το μεγαλύτερο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλιματικής Καινοτομίας

3/2/2020

Άνοιξε ο κύκλος αιτήσεων συμμετοχής για το Climate-KIC Journey, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το Journey προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνεται από κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν για τον κόσμο της κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να προωθήσουν την γρηγορότερη μετάβαση στην προσαρμογή στα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής και την επίτευξη των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')