ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤεράστια καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες της ελεύθερης Αμμοχώστου

10/2/2020

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών  Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες πατατοκαλλιέργειες στο Αυγόρου, ανέφερε ότι «δυστυχώς με την τελευταία βροχόπτωση έχει γίνει μια καταστροφή που περιλαμβάνει όλες τις εσοδείες και τις επί μέρους χρονολογίες που φυτεύονται πατάτες».
 
Εξήγησε ότι η καταστροφή αφορά και τη χειμερινή εσοδεία που δεν έχει εκριζωθεί και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τις πατάτες που έχουν φυτευτεί πριν ενάμιση περίπου μήνα και έχουν βλαστήσει αλλά λόγω της πολυομβρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν τα χωράφια,  έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «είναι επίσης οι πατάτες που φυτεύονται από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φυτευτούν, αφού», όπως εξήγησε «το 80% της πατατοκαλλιέργειας αποστέλλεται σε χώρες που θέλουν τις πατάτες την εποχή που δεν έχουν τις δικές τους».
 
Ερωτηθείς πώς προχωρούν από δω και πέρα οι πατατοπαραγωγοί, ο κ. Κάρυος απάντησε πως «έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές. Αν δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τη ζημιά και να μας δει και το Κράτος όπως πρέπει να δει και τους γεωργούς, τότε θα περιμένουμε (να φυτέψουμε) τον επόμενο χρόνο».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος απάντησε πως «γλυτώσαμε πάρα πολλές ποσότητες πατατών και μετριάστηκε σε μεγάλο βαθμό (η ζημιά) από τα μέτρα που λήφθηκαν από την περσινή καταστροφή, ωστόσο μας εκμεταλλεύτηκαν στην ασφάλιση και δεν μας έγραψαν τις ζημιές. Ο νέος τρόπος ασφάλισης που γίνεται και με τους υπαλλήλους που καταγράφουν τις ζημιές, μας άφησαν εκτεθειμένους».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «ότι φέτος δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος οι εκτιμητές και να βλέπουν τον παραγωγό σαν να είναι γάγγραινα του Κράτους» για να προσθέσει ότι άλλοι είναι γάγγραινα του Κράτους και όχι οι γεωργοί».
 
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς η πολυομβρία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει ξανά την πατατοκαλλιέργεια αν όχι στο 100%, το 80% έχει καταστραφεί, είτε είναι προς εκρίζωση οι πατάτες, είτε μόλις έχουν φυτευτεί. Από την πολυομβρία τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και η πατατοκαλλιέργεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει καταστραφεί».
 
Ο κ. Γαβριήλ απηύθυνε έκκληση στους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν φυτεμένες έτσι ώστε να μπορεί το Τμήμα Γεωργίας να αξιολογήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί. «Παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε και για τις άλλες καλλιέργειες όπως η σιτοκαλλιέργεια κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιές», είπε και εξήγησε ότι «η πατατοκαλλιέργεια έχει καταστραφεί».  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «έχει δοθεί μια προκαταβολή για τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει υποσχεθεί ότι εντός Ιανουαρίου θα δώσει και την υπόλοιπη αποζημίωση και αναμένουμε από τον Κώστα Καδή να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε δώσει όταν επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')