ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΧαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γιορτή του Δέντρου στη Δρούσεια

7/2/2020

Η Εβδομάδα του Δέντρου μεταφέρει ένα μήνυμα διαχρονικό και σημαντικό για όλους μας, ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού απευθύνεται και στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, στη γενιά στην οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα δέντρα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στη ζωή μας. H συμβολή των δασών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου ενώ οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για την οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας.

 

Στην εποχή μας, η συνεισφορά των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως είναι η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας, κρίνεται ως καθοριστική. Δυστυχώς, οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η ρύπανση του περιβάλλοντος, φανερώνουν την πίεση που ασκείται στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα καθημερινά να σημειώνεται σημαντική απώλεια δασικών εκτάσεων.
Στη χώρα μας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, διαχειρίζονται τα δάση στη βάση της «αρχής της αειφορίας», έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μεγαλύτερο δυνατό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.  Ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους, το Τμήμα Δασών έθεσε στις άμεσες προτεραιότητές του την αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση του πρασίνου και την ανάπτυξη και αναβάθμιση δασικών χώρων αναψυχής, με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Η Δρούσεια, που φιλοξενεί σήμερα την όμορφη αυτή εκδήλωση, γνωρίζει καλά την αξία των δασών, αφού γειτνιάζει με το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, μια περιοχή που έχει μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εκπόνησε και παρουσίασε το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2018. Το Σχέδιο, που υλοποιείται στη βάση προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης, λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα της προόδου και της ευημερίας των κοινοτήτων και των κατοίκων της περιοχής. Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Σχεδίου αυτού πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τις στοιχειώδεις υποδομές που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση και καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών που φτάνουν στο Πάρκο.  Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εδώ, στον ίδιο χώρο, η βράβευση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.   Με την εφαρμογή του Σχεδίου, το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο. 
Επιπρόσθετα, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τις αλόγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, υλοποιείται η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δωρεάν παροχή δενδρυλλίων σε κρατικούς φορείς και σε οργανωμένα σύνολα. Μέσα από το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα»,  το Τμήμα Δασών έχει ήδη παράσχει εξήντα χιλιάδες δενδρύλλια σε πεντακόσιους και πλέον ενδιαφερόμενους φορείς. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στον πολύ θετικό απολογισμό της περσινής αντιπυρικής περιόδου. Παρά τις αρχικές ανησυχίες, λόγω της αυξημένης χορτοβρίθειας και άλλων δυσμενών συνθηκών, τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά το 2019 όσο και η συνολική έκταση που επηρεάστηκε, παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας.  Εκ μέρους της Πολιτείας, εκφράζω θερμές ευχαριστίες και απεριόριστη εκτίμηση, προς το προσωπικό του Τμήματος Δασών και των άλλων αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε προς την κατεύθυνση της προστασίας των δασών μας από τη φωτιά.
Τα δάση και το πράσινο του νησιού μας αποτελούν εθνική κληρονομιά. Έχουμε όλοι μας την ευθύνη να τα προστατεύσουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω επέκτασή τους. Μόνο έτσι οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, που θα συμβάλει σε υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής.  Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια για ουσιαστική καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο θα στεφθεί με επιτυχία.  Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημέρα Μπαταρίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος τονίζει την ανάγκη για ανακύκλωση μπαταριών

18/2/2020

Τη μεγάλη ανάγκη ανακύκλωσης των μπαταριών, τονίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή την αυριανή, Ημέρα Μπαταρίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Ιταλού Αλεξάνδρου Βόλτα, ο οποίος την εφεύρε το 1800.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων

17/2/2020

α αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζονται πλέον μακρύτερους αεροδιαδρόμους για να απογειωθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν από το έδαφος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

14/2/2020

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κόμμα για Ζώα:Ο Υπ.Γεωργίας να δώσει εντολές για πρόγραμμα στειρώσεων γάτων

13/2/2020

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καλεί τον Υπουργό Γεωργίας να δώσει άμεσα εντολές και κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να αρχίσει το πρόγραμμα στειρώσεων γάτων το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εκ των ων ουκ άνευ "εάν αφήσουμε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί τον Μάρτιο 2020".

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντική Κίνηση: Ανησυχία για καθορισμό περιοχών λατόμευσης

12/2/2020

Την ανησυχία της για τον καθορισμό νέων περιοχών λατόμευσης, σε μια από τις δασικές περιοχές Δελίκηπου, Βαβατσινιάς ή Πάνω Λευκάρων εκφράζει με ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαβεβαίωση Επιτρόπου Κυριακίδου στο ΕΚ για τερματισμό παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς στην ΕΕ

12/2/2020

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου γάτων και σκύλων, έδωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τεράστια καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες της ελεύθερης Αμμοχώστου

10/2/2020

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γιορτή του Δέντρου στη Δρούσεια

7/2/2020

Η Εβδομάδα του Δέντρου μεταφέρει ένα μήνυμα διαχρονικό και σημαντικό για όλους μας, ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού απευθύνεται και στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, στη γενιά στην οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα δέντρα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στη ζωή μας. H συμβολή των δασών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου ενώ οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για την οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, "χτύπησαν" την παραγωγικότητα των μελισσών

3/2/2020

Σε εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας και μείωση της παραγωγικότητας των μελισσών, έχουν οδηγήσει οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας έτσι δραστικά το οικονομικό κέρδος των παραγωγών, επισήμανε η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας, τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Climate-KIC Journey - Το μεγαλύτερο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλιματικής Καινοτομίας

3/2/2020

Άνοιξε ο κύκλος αιτήσεων συμμετοχής για το Climate-KIC Journey, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το Journey προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνεται από κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν για τον κόσμο της κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να προωθήσουν την γρηγορότερη μετάβαση στην προσαρμογή στα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής και την επίτευξη των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')