ΕΝΕΡΓΕΙΑΕνημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum

17/1/2020

Τους ομολόγους του και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum, στο Κάιρο, ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

 

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας ενημέρωσαν για τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τόνισαν και δημοσίως το γεγονός ότι συνεργασίες όπως η σημερινή με την μονογραφή είναι τα παραδείγματα που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι χώρες της περιοχής, για να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα και προκλήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στην δική του τοποθέτηση μίλησε για το ρόλο της Τουρκίας και είπε ότι θα θέλαμε φυσικά τη συνεργασία της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

“Και προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και το περιβόητο μνημόνιο μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σάρατζ, με το οποίο αποφασίστηκε να καθοριστούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας την ώρα που δεν έχουν κοινά σύνορα”, ανέφερε.

Παράλληλα, για τη σημερινή υπουργική συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι “ουσιαστικά μονογράψαμε αυτή τη συμφωνία”.

“Δεν υπεγράφη, γιατί θα πρέπει να περάσει και από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αφού λοιπόν γίνει αυτό, τότε θα υπογραφεί και θα δημιουργηθεί ο διεθνής οργανισμός”, διευκρίνισε.

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τις προοπτικές εξεύρεσης και άλλων πόρων φυσικών αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

“Σήμερα, είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε μία παρουσίαση την οποία χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, από Συμβούλους τους οποίους προσέλαβε, η οποία μας κατέδειξε και το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής και ποιες είναι οι προβλέψεις τα επόμενα είκοσι χρόνια, ουσιαστικά μέχρι το 2040 και ποιοι είναι οι τρόποι που θα μπορούσαν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το East Med Gas Forum θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ, η οποία διασφαλίστηκε για τις ανάγκες του Φόρουμ, αλλά τυγχάνει επίσης και της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας.

ΚΥΠΕ 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έναρξη λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού

13/2/2020

Ο διακόπτης μπήκε στο «ΟΝ» και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου είναι πλέον ενεργό, από το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την δημιουργία αποθέματος ουρανίου δρομολογεί η κυβέρνηση Τραμπ

11/2/2020

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ για το οικονομικό έτος 2021 προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία αποθέματος ουρανίου, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους παραγωγούς πυρηνικού καυσίμου για τους πυρηνικούς σταθμούς ώστε να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ποσότητες ουρανίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας συνεχίζει την προκλητική ρητορική.

11/2/2020

Προκλητικές οι ρητορικές του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα τις «Εγχώριες Τεχνολογίες στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία»

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αγόρασε τρίτο πλωτό γεωτρύπανο η Τουρκία μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ»

10/2/2020

Στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) -κάτι που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του πρόγραμμα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ουσιαστική συνδρομή ΗΠΑ για τερματισμό παράνομων ενεργειών Τουρκίας ζήτησε ο ΥΠΕΞ από τον Φάνον

6/2/2020

Την ουσιαστική συνδρομή των ΗΠΑ για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Από το οικόπεδο 8 της ΑΟΖ διήλθε το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»

6/2/2020

Στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε να πλέει την Τρίτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες μειωμένες τιμές διατιμήσεων για το 2020 ανακοίνωσε η ΑΗΚ

4/2/2020

Νέοι συντελεστές ρήτρας καυσίμων για τις διατιμήσεις και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ισχύουν για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ που εξηγεί ότι αυτό γίνεται κατόπιν έγκρισης των νέων διατιμήσεων από την ΡΑΕΚ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην Κύπρο φθάνει σήμερα ο ΥΦΕΞ ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους

4/2/2020

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ν. Δένδιας: Δεν κάνουμε μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, κάνουμε μέτωπο λογικής

3/2/2020

«Δεν κάνουμε μέτωπο εναντίον της Τουρκίας, κάνουμε μέτωπο λογικής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ενώ τόνισε πως «η Μεσόγειος θα μπορούσε να είναι κάλιστα μια θάλασσα συνεργασίας».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Κύπρος συνεχίζει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με Total – Eni και ExxonMobil – Qatar Petroleum

29/1/2020

Ενημέρωσε χθες τους βουλευτές σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης για τις πέντε ερευνητικές και πέντε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, με τις κοινοπραξίες Total – Eni και ExxonMobil – Qatar Petroleum, αλλά και για τις διαδικασίες εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με κυριότερες αυτές που αφορούν τον αγωγό από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')