ΕΝΕΡΓΕΙΑΠλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ με Κύπρο για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις, είπε ο Μισέλ στον Ερντογάν

12/1/2020

Τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, υπενθύμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον Πρόεδρο της Τουρκιάς Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και οι εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν και το Ιράκ, αλλά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα της κοινής ατζέντας. Οι δύο συμφώνησαν να διατηρήσουν άμεση επαφή σε τακτική βάση «προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση, προς το συμφέρον και των δύο μερών».

Ειδικότερα σε σχέση με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, το Συμβούλιο αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Μισέλ «υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Όπως σημειώνεται στην ίδια γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «οι συνομιλίες για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα που διαιρούν».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προστίθεται, «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας».

Αναλυτικά, «οι δύο Πρόεδροι είχαν μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη”, ενώ εξέτασαν επίσης τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας».

«Και οι δύο έχουν ένα ενδιαφέρον για την πρόληψη ενός νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της κλιμάκωσης και του διαλόγου», σημειώνεται.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Πρόεδρος Μισέλ «χαιρέτισε την εποικοδομητική γλώσσα της κοινής δήλωσης του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου», τονίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για διαπραγματευτικές, πολιτικές λύσεις».

«Η ΕΕ κατανοεί ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια όσον αφορά τη Βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν «είχαν έναν ανοιχτό και χρήσιμο διάλογο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας». «Είναι σημαντικό και για τις δύο να συνεργαστούν για θέματα που έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά και για να απευθύνονται ανοιχτά σε όσα τους χωρίζουν», σημειώνεται.

«Η μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι τεράστια και η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που έχει η χώρα με τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες». Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ «εξακολουθεί να υποστηρίζει έργα για πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής». «Σχολεία και νοσοκομεία χτίζονται, οι πρόσφυγες λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά και βοηθάμε στη διαχείριση της μετανάστευσης», αναφέρεται.

«Και οι δύο συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεση επαφή σε τακτική βάση και όποτε το υπαγορεύουν τα γεγονότα, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση, προς το συμφέρον και των δύο μερών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υποβλήθηκαν 1000 αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος ανακοινώθηκε στην απονομή των περιβαλλοντικών βραβείων

25/2/2020

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, κατά την Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων για το 2019, ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για το σχέδιο χορηγιών για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πλησιάζουν τις χίλιες, προσθέτοντας ότι προωθούνται εισηγήσεις για την αύξηση του αριθμού των σημείων φόρτισης, τα οποία θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες φθηνότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

25/2/2020

Μοιάζει με μια συνηθισμένη υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σχεδιάστηκε με μια ειδική τηλεσκοπική τεχνολογία που επιτρέπει την γρηγορότερη, πιο αποτελεσματική και φθηνότερη εγκατάσταση σε θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό το πρωτότυπο προσφέρει ήδη ενέργεια σε 5.000 νοικοκυριά εδώ στην Λας Πάλμας, στην Γκραν Κανάρια.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα ενέργειας θα υπογράψουν Κύπρος και Νορβηγία

22/2/2020

Κύπρος και Νορβηγία ετοιμάζονται να υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα ενέργειας, στο οποίο θα προνοείται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά τεχνογνωσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αποπυρηνικοποίηση: Κλείνει το Φεσενχάιμ - πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

21/2/2020

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει μέχρι το καλοκαίρι το παλιότερο γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Όλα τα νησιά έχουν δικαίωμα σε οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, είπε ο Τζέφρι Πάιατ

20/2/2020

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε τη θέση ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ενέργειας στην Αθήνα για την ημερίδα «Ασφάλεια και Προοπτικές για τους Νέους Ενεργειακούς Δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο»

19/2/2020

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, θα είναι εκ των κύριων ομιλητών στην ημερίδα που διοργανώνει, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με θέμα «Ασφάλεια και Προοπτικές για τους Νέους Ενεργειακούς Δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έναρξη λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού

13/2/2020

Ο διακόπτης μπήκε στο «ΟΝ» και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κύπρου είναι πλέον ενεργό, από το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την δημιουργία αποθέματος ουρανίου δρομολογεί η κυβέρνηση Τραμπ

11/2/2020

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Τραμπ για το οικονομικό έτος 2021 προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία αποθέματος ουρανίου, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους παραγωγούς πυρηνικού καυσίμου για τους πυρηνικούς σταθμούς ώστε να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ποσότητες ουρανίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας συνεχίζει την προκλητική ρητορική.

11/2/2020

Προκλητικές οι ρητορικές του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα τις «Εγχώριες Τεχνολογίες στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία»

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αγόρασε τρίτο πλωτό γεωτρύπανο η Τουρκία μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ»

10/2/2020

Στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) -κάτι που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του πρόγραμμα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')