ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΈκταση όσο η Ιρλανδία έκαψαν έως τώρα οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

12/1/2020

Κάθε νέα εκτίμηση διαψεύδει την προηγούμενη, κάθε υπολογισμός αποδεικνύεται συντηρητικός σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε μία δραματική συγκυρία (;), μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Και οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Οι έως τώρα απώλειες σε δασικές και ημι-δασικές εκτάσεις καλύπτουν περίπου δύο Βέλγια, ή μία Ιρλανδία ή το ένα τρίτο της Ελλάδας! Σε βιοποικιλότητα, έχουν αφανιστεί περί τα 1,25 δισεκατομμύρια ζώα, κυρίως θηλαστικά, πουλιά και ερπετά (είναι η τελευταία εκτίμηση του World Wildlife Fund Australia, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βατράχια, τα έντομα και τα άλλα ασπόνδυλα). Όσο για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού και το κλίμα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν... Το σίγουρο είναι ότι δεν υπολογίζονται...

«Ακούμε μία καμπάνα! Η Αυστραλία είναι το show room της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο θύμα μιας επερχόμενης πλημμυρίδας κλιματικών φαινομένων, που αύριο θα χτυπήσει στην Αμερική, την Κίνα, την Αφρική, την Ευρώπη... 'Αγνωστο πού. Αλλά μιλάμε για την αρχή» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον τραυματισμένο τόπο των Αβοριγίνων, όπου ερευνά προηγμένα κλιματολογικά μοντέλα, ο καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, επισκέπτης καθηγητής της Σχολής Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ματθαίος Σανταμούρης, συμπληρώνοντας τη ζοφερή δήλωση του συναδέρφου του της Χερσαίας Οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, Κρίστοφερ Ντίκμαν: «Η Αυστραλία υφίσταται συνήθως πρώτη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι φωτιές θα μπορούσαν να είναι η προεπισκόπηση του τι πρόκειται να συμβεί παγκοσμίως...».

«Η ανώτατη θερμοκρασία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια της ξηρασίας στο κέντρο του Σίδνεϋ είναι 48,7 βαθμοί Κελσίου, ενώ τους 54 βαθμούς δείχνει το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας. Κάθε χρόνο, η θερμοκρασία στην Αυστραλία αυξάνεται κατά μισό βαθμό! Η ενδοχώρα αποψιλώνεται από πληθυσμό. Υπολογίζουμε ότι η θερμοκρασία γύρω από τις καμένες εκτάσεις θα αυξηθεί κατά 2 με 2,5 βαθμούς. Σε λίγα χρόνια, αρκετές πόλεις θα γίνουν αβίωτες. Θα ερημώσουν. Είναι τουλάχιστον θλιβερό να καταγράφει κανείς τέτοιες εικόνες σε έναν άλλοτε παραδεισένιο τόπο, με τέτοια καταπληκτική βιοποικιλότητα. Θεωρώ δεδομένο ότι μετά το τέλος των πυρκαγιών, θα έχουμε αφανισμό αρκετών ειδών της αυστραλιανής πανίδας» τονίζει ο κ. Σανταμούρης.

«Αυτό που βιώνει η Αυστραλία εδώ και τρεις και πλέον μήνες δεν είναι ούτε οργή θεού, ούτε εκδίκηση της φύσης. Είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που ευθύνεται για εκτεταμένες ξηρασίες, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι δασικές πυρκαγιές που καίνε την Αυστραλία από τον Σεπτέμβρη δεν έχουν προηγούμενο. Ξεκίνησαν, δε, νωρίτερα (η περίοδος των πυρκαγιών ξεκινά τον Γενάρη!) και σε συνδυασμό με ξηρασία και ψηλές θερμοκρασίες έφεραν τα καταστροφικά αποτελέσματα που βλέπουμε» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
CABS: Παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας δύο παγιδευτές πουλιών

22/1/2020

Δύο παγιδευτές πουλιών από τις Βρυσούλλες, για τους οποίους, όπως αναφέρει ηΕ πιτροπή κατά της σφαγής πουλιών (Committee against Bird Slaughter - CABS) υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την Αστυνομία των Βάσεων για περιστατικό επίθεσης σε ακτιβιστή του οργανισμού (CABS), παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό της Δεκέλειας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρχές Φεβρουαρίου σε λειτουργία στη Λάρνακα οι βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών

21/1/2020

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν σε 17 περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας οι 68 συνολικά βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο την εξυπηρέτηση υποστατικών με μεγάλη παραγωγή αποβλήτων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανακοίνωση αναφορικά με κηλίδα πετρελαίου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

21/1/2020

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει τα ακόλουθα αναφορικά με κηλίδα πετρελαίου που εντοπίστηκε στη λίμνη του πάρκου Αγίου Γεωργίου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Εθνικό Σχεδίο για το Κλίμα και την Ενέργεια ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

16/1/2020

Έγινε ένα καθοριστικό βήμα για να κινηθεί η Κύπρος προς πράσινες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, είπε τη Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ακτιβιστές του CABS σε νέο επεισόδιο βίας και εκφοβισμού

15/1/2020

Το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου, ένας ακτιβιστής του CABS, ενώ οδηγούσε την αστυνομία των Βάσεων προς 2 σημεία παράνομης παγίδευσης που είχαμε εντοπίσει, τους επιτέθηκαν στο δρόμο μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας από τις Βρυσούλλες. Οι δύο επιτιθέμενοι που οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας κακοποίησαν προφορικά τον εθελοντή και φώναζαν θανατικές απειλές. Μετά τον χτύπησαν στο πρόσωπο μπροστά από τους αστυνομικούς. Η αστυνομία των Βάσεων μετέπειτα αναγνώρισε τον δράστη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΠΣΣΕ και η Νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας τους

15/1/2020

Στην ανανέωση του μεταξύ τους Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν στις 14 Ιανουαρίου 2020 το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έκταση όσο η Ιρλανδία έκαψαν έως τώρα οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

12/1/2020

Κάθε νέα εκτίμηση διαψεύδει την προηγούμενη, κάθε υπολογισμός αποδεικνύεται συντηρητικός σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε μία δραματική συγκυρία (;), μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Και οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο καλωσορίζει τη μείωση του ορίου στις εκπομπές θείου από πλοία

28/12/2019

Καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της εφαρμογής του νέου παγκόσμιου κανονισμού από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), για το όριο στις εκπομπές θείου από πλοία, που τίθεται σε ισχύ τη 1 Ιανουαρίου 2020 – κανονισμός ο οποίος επιβάλλει στη Διεθνή Ναυτιλία την χρήση καυσίμων με όριο μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, κάτω από το υφιστάμενο 3,5% - το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, μέσω του Προέδρου του, κ. Φίλιππου Φιλή, θέλει να μεταφέρει το πιο κάτω μήνυμα στη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκφράζουν την αγανάκτησή τους οι κυνηγοί για το "Κυνήγι για εκλεκτούς"

20/12/2019

Αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις των κυνηγών την περασμένη Τετάρτη όταν εκατοντάδες κυνηγοί εισήλθαν και κυνηγούσαν σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου με βάση τις πινακίδες που υπήρχαν τοποθετημένες, ενώ στον χάρτη κυνηγίου η περιοχή Ακακίου – Δένειας φαινόταν επιτρεπόμενη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην εν λόγω περιοχή είχαν τοποθετηθεί λανθασμένα πινακίδες ότι επρόκειτο για απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και επομένως οι κυνηγοί αγνοούσαν ότι μπορούσαν να κυνηγήσουν. Αυτό μέχρι και την περασμένη Δευτέρα όταν κάποιοι με τη χρήση της τεχνολογίας εντόπισαν το γεγονός αυτό και ενημέρωσαν την Υπηρεσία Θήρας, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η περίοδος κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παπαδάκης: Η παθογένεια του συστήματος δεν αφήνει την Κύπρο να είναι πρωτοπόρα στο περιβάλλον

13/12/2019

Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) αναδεικνύει τις ευρύτερες παθογένειες του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις "αν δεν υπάρξει διαφθορά, προσυνεννόηση, λογικές και νοοτροπίες οι οποίες οφείλουν να ξεριζωθούν άπαξ και δια παντός", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τονίζει ότι ο τερματισμός αυτών των νοοτροπιών δεν αφορά μόνο το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')