ΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και Ελλάδα καλούν την Τουρκία να «ενεργήσει υπεύθυνα»

9/1/2020

Η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταδίκασαν έντονα τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και έκριναν ότι τα πρόσφατα Μνημόνια Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετάβαση στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να «ενεργήσει υπεύθυνα».

 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού τους «για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», αναφέρεται σε κοινό τους ανακοινωθέν στο οποίο προστίθεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών «σε συμβουλευτικό πλαίσιο».

Οι Υπουργοί, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, τόνισαν τη στρατηγική φύση της σχέσης των κρατών αυτών «λόγω των γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, σε πλήρη συμφωνία και σεβασμό με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτή η σχέση, προστίθεται, «αποτελεί μια ισχυρή βάση συνεργασίας σε πολλά πεδία».

Οι ΥΠΕΞ, επανέλαβαν «την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν επιπρόσθετες από κοινού προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις ένοπλες συγκρούσεις, την τρομοκρατία και την άτυπη μετανάστευση».

Περαιτέρω, «έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συναντίληψης το Νοέμβριο μεταξύ Τουρκίας και του Φαγιέζ Σάραζ, Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
 
Οι Υπουργοί υπογράμμισαν «ότι αυτά τα μνημόνια έχουν υποσκάψει περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται και τα δύο άκυρα».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου Θάλασσας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες».

Περαιτέρω, επανέλαβαν «την αναγκαιότητα για πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο».
 
Προς αυτό, οι Υπουργοί «καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Οι Υπουργοί, σημειώνεται, «καλούν την Τουρκία να σταματήσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης».

Το ανακοινωθέν συνεχίζει αναφέροντας ότι οι ΥΠΕΞ «θεώρησαν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελούν σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος του ΣΑ ΟΗΕ 2259 και άλλων ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και κάλεσαν σε άμεση αποκλιμάκωση».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «οι τέσσερις Υπουργοί έχουν υπογραμμίσει τη βαθιά ανησυχία τους αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Αναμένουν από την Τουρκία να ενεργήσει υπεύθυνα και τονίζουν την αναγκαιότητα οι χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου να συνεργάζονται με καλή θέληση και εποικοδομητικά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται.

Οι Υπουργοί, «επιβεβαίωσαν ότι μια συνολική πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της λιβυκής κρίσης και της ανάκτησης της σταθερότητας στη Λιβύη»

Επιπρόσθετα, «τόνισαν την πλήρη προσήλωσή τους να εργαστούν προς μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Εξέφρασαν επίσης «την προθυμία τους να αποφευχθεί κλιμάκωση εκεί».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το ανακοινωθέν, οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών εξέφρασαν «την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Σαλαμέ, στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και στην Διαδικασία του Βερολίνου».

Τόνισαν την αποφασιστικότητα των αντίστοιχων κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία με στόχο την ευημερία των λαών τους.

Τόνισαν επίσης, προστίθεται, «την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αμοιβαίο συντονισμό των θέσεων τους και μέτρων που στοχεύουν στην επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών τους και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιβεβαίωσαν «ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και στην περιεκτική οικονομική ανάπτυξη την οποία επιθυμούν όλα τα κράτη στην περιοχή, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι η επίτευξη της ανάπτυξης θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και ότι αυτός ο στόχος παρεμποδίζεται από τις υφιστάμενες κρίσεις οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, αναφέρεται, συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συναντηθούν ξανά στην Κρήτη σε ημερομηνία η οποία θα συμφωνηθεί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας λόγω κορωνοϊού

10/5/2020

Εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 11% στην κατανάλωση ενέργειας θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία, η οποία προβλέπεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα κατανάλωσης μετά την παρέλευση διετίας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες Προοπτικές και Ευκαιρίες για τον Ενεργειακό Τομέα στην Μετά Κορωνοϊό Εποχή

24/4/2020

Προς το παρόν η όλη συζήτηση στο ενεργειακό στερέωμα επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ζήτηση και τις μεγάλες η μικρές επιπτώσεις που έχει η μείωση της στην λειτουργία της αγοράς και στην οικονομική κατάσταση των ίδιων εταιρειών. Ο κλάδος του πετρελαίου έχει πληγεί ιδιαίτερα αφού η υπερπροσφορά και οι υπερπλήρεις δεξαμενές οδήγησαν στην κατάρρευση των διεθνών τιμών, από τα $70 το βαρέλι στις αρχές του έτους στα $18 σήμερα για το Brent και στα $12 για το Αμερικανικό WTI το οποίο μάλιστα προς στιγμή (στις 20/4) μηδενίσθηκε και κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αγορά 1,3 Γιγαβάτ Πράσινης Ενέργειας Ανοίγει Στο Αιγαίο

21/4/2020

Μια τεράστια αγορά για επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια ανοίγει στο Αιγαίο με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΑΔΜΗΕ, το οποίο υποβλήθηκε, εκ νέου, για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο διαχειριστής των δικτύων της υψηλής τάσης σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ, εντός της επόμενης δεκαετίας, σε έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης όλων των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024 και η δεύτερη φάση το 2030.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ελληνικό αιολικό ρεκόρ στην Ευρώπη

8/4/2020

Επιδόσεις… Δανίας κατέκτησε η αιολική ενέργεια τη περασμένη Δευτέρα στην Ελλάδα, ημέρα κατά την οποία οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν το 32,6 % της συνολικής ζήτησης ενέργειας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι Υπουργοί Ενέργειας της G20 θα Πραγματοποιήσουν Τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή

7/4/2020

Η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή για τους υπουργούς Ενέργειας της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) για να διασφαλιστεί «η σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά», σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters. Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 15.00-17.20 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα έχει προηγηθεί εικονική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών πετρελαίου για να συζητηθεί η μείωση της παραγωγής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αλλαγές στην αγορά πετρελαίου

3/4/2020

Μπορεί από εχθές το βράδυ, εν όψει πληροφοριών ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ βασικών πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της προσφοράς, να παρατηρείται ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου, οι οποίες και ενισχύθηκαν κατά 12% με το Brent να φθάνει σήμερα το πρωί στον ICE του Λονδίνου στα $27,64 το βαρέλι, και το Αμερικανικό WTI στα $ 22,31, όμως η αλήθεια είναι ότι η διεθνής πετρελαϊκή αγορά ευρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση από τις αρχές Μαρτίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κινέζικοι όμιλοι αγοράζουν μαζικά φθηνό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ!

3/4/2020

Φαινόταν πως ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία δεν θα απέβαινε προς όφελος κανενός εκ των δύο, αφού σε συνδυασμό με την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο οδήγησε τον «μαύρο χρυσό» στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών. Προκύπτει, όμως, πως θα ωφεληθούν και μάλιστα στο έπακρον οι κινεζικές επιχειρήσεις που, με τα γρήγορα ανακλαστικά τους, βρίσκουν την ευκαιρία να καλύψουν την ενεργειακές τους ανάγκες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Photos Photiades Breweries στο Δάλι

24/3/2020

Στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 1.2 μεγαβάτ (MW) στο χώρο που βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δάλι προχωρά η Photos Photiades Breweries Ltd, η οποία επιδιώκει να αλλάξει σελίδα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων της, στρεφόμενη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αυτοπαραγωγή).

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επαναλειτουργούν από Σήμερα οι Γραμμές Παραγωγής της Airbus σε Γαλλία και Ισπανία

23/3/2020

Η Airbus, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών, επιβεβαίωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε μερική αποκατάσταση της παραγωγής αεροσκαφών, καθώς οι γραμμές παραγωγής της στη Γαλλία και στην Ισπανία θα λειτουργήσουν σήμερα, μετά την τετραήμερη διακοπή της λειτουργίας τους, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Facebook, Instagram: Βίντεο σε Χαμηλότερη Ανάλυση στην Ευρώπη, για να μην Υπερφορτωθούν τα Ευρυζωνικά Δίκτυα

23/3/2020

To Facebook θα υποβαθμίσει την ποιότητα του βίντεo streaming τόσο στη δική του πλατφόρμα όσο και σε εκείνη του θυγατρικού Instagram στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')