ΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και Ελλάδα καλούν την Τουρκία να «ενεργήσει υπεύθυνα»

9/1/2020

Η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταδίκασαν έντονα τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και έκριναν ότι τα πρόσφατα Μνημόνια Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετάβαση στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να «ενεργήσει υπεύθυνα».

 

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού τους «για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», αναφέρεται σε κοινό τους ανακοινωθέν στο οποίο προστίθεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών «σε συμβουλευτικό πλαίσιο».

Οι Υπουργοί, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, τόνισαν τη στρατηγική φύση της σχέσης των κρατών αυτών «λόγω των γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, σε πλήρη συμφωνία και σεβασμό με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτή η σχέση, προστίθεται, «αποτελεί μια ισχυρή βάση συνεργασίας σε πολλά πεδία».

Οι ΥΠΕΞ, επανέλαβαν «την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν επιπρόσθετες από κοινού προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις ένοπλες συγκρούσεις, την τρομοκρατία και την άτυπη μετανάστευση».

Περαιτέρω, «έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συναντίληψης το Νοέμβριο μεταξύ Τουρκίας και του Φαγιέζ Σάραζ, Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
 
Οι Υπουργοί υπογράμμισαν «ότι αυτά τα μνημόνια έχουν υποσκάψει περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται και τα δύο άκυρα».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου Θάλασσας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες».

Περαιτέρω, επανέλαβαν «την αναγκαιότητα για πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο».
 
Προς αυτό, οι Υπουργοί «καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Οι Υπουργοί, σημειώνεται, «καλούν την Τουρκία να σταματήσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης».

Το ανακοινωθέν συνεχίζει αναφέροντας ότι οι ΥΠΕΞ «θεώρησαν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελούν σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος του ΣΑ ΟΗΕ 2259 και άλλων ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και κάλεσαν σε άμεση αποκλιμάκωση».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «οι τέσσερις Υπουργοί έχουν υπογραμμίσει τη βαθιά ανησυχία τους αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
«Αναμένουν από την Τουρκία να ενεργήσει υπεύθυνα και τονίζουν την αναγκαιότητα οι χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου να συνεργάζονται με καλή θέληση και εποικοδομητικά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται.

Οι Υπουργοί, «επιβεβαίωσαν ότι μια συνολική πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της λιβυκής κρίσης και της ανάκτησης της σταθερότητας στη Λιβύη»

Επιπρόσθετα, «τόνισαν την πλήρη προσήλωσή τους να εργαστούν προς μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Εξέφρασαν επίσης «την προθυμία τους να αποφευχθεί κλιμάκωση εκεί».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το ανακοινωθέν, οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών εξέφρασαν «την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Σαλαμέ, στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και στην Διαδικασία του Βερολίνου».

Τόνισαν την αποφασιστικότητα των αντίστοιχων κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία με στόχο την ευημερία των λαών τους.

Τόνισαν επίσης, προστίθεται, «την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αμοιβαίο συντονισμό των θέσεων τους και μέτρων που στοχεύουν στην επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών τους και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιβεβαίωσαν «ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και στην περιεκτική οικονομική ανάπτυξη την οποία επιθυμούν όλα τα κράτη στην περιοχή, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι η επίτευξη της ανάπτυξης θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και ότι αυτός ο στόχος παρεμποδίζεται από τις υφιστάμενες κρίσεις οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, αναφέρεται, συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συναντηθούν ξανά στην Κρήτη σε ημερομηνία η οποία θα συμφωνηθεί.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για τις ΑΠΕ στις Μεταφορές

21/1/2020

Σε σχέση με δημοσιεύματα αναφορικά με τον εθνικό στόχο διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές για το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Energean:Σε ισχύ η πρόταση για προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο μέσω αγωγού από το Ισραήλ

20/1/2020

Σε ισχύ παραμένει η πρόταση της Energean για την προμήθεια Φυσικού Αερίου(ΦΑ) στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω αγωγού από το Ισραήλ, αναφέρει η εταιρεία με ανακοίνωση την Κυριακή (19/01)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου για μονομερείς παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Κύπρου

20/1/2020

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Αίγυπτος για όποιες μονομερείς ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum

17/1/2020

Τους ομολόγους του και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum, στο Κάιρο, ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ιστορική στιγμή» η μονογραφή του καταστατικού East Med Gas Forum λένε οι Υπουργοί που συμμετείχαν

17/1/2020

Με την υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία του East Med Gas Forum, ζούμε μία ιστορική στιγμή για τη συνεργασία των λαών των χωρών της Μεσογείου, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλλα, καλωσορίζοντας τους ομολόγους του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σημερινής τρίτης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου που φιλοξένησε το Κάϊρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο Κάιρο για το καταστατικό του EastMed Gas Forum ο Υπ. Ενέργειας

16/1/2020

Πραγματοποιούνται σήμερα στο Κάιρο οι συναντήσεις των χωρών που συγκροτούν το EastMed Gas Forum με στόχο τη συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού. Το EastMed Gas Forum συγκροτούν Κύπρος, Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Στις συναντήσεις συμμετέχει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τον οποίο κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για την μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με τις ηπειρωτικές περιοχές

15/1/2020

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ με Κύπρο για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις, είπε ο Μισέλ στον Ερντογάν

12/1/2020

Τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, υπενθύμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον Πρόεδρο της Τουρκιάς Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντίθεση αμερικανικής κυβέρνησης σε αγωγό Nord Stream 2 και δεύτερη γραμμή TurkStream

10/1/2020

Την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στον αγωγό Nord Stream 2 και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ν. Χριστοδουλίδης: Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη προκαλούν αποσταθεροποίηση

9/1/2020

Οι τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συρία και τη Λιβύη, το μόνο που προκαλούν στην περιοχή είναι η αποσταθεροποίηση ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο για το θέμα της Λιβύης και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο .

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')