ΕΝΕΡΓΕΙΑΚύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακίερα της ενέργειας

5/12/2019

Σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της γύρω περιοχής, αποτελεί το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία, με οργανωτές όπως πάντα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία fmw financial media way.

 


Ως γνωστό, το Ενεργειακό Συμπόσιο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καθιερωμένες και μαζικότερες εκδηλώσεις για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, αφού αξιωματούχοι της Πολιτείας, αρμόδιοι χωρών του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών καταθέτουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους για το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ.

Οι νέες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, γεωπολιτικές οικονομικές και στρατηγικές, καθιστούν το φετινό Ενεργειακό Συμπόσιο πολύ ενδιαφέρον, αφού οι ομιλητές θα διερευνήσουν και θα παρουσιάσουν:

 • Τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή μας.
 • Τα επόμενα βήματα της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
 • Τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της περιοχής.
 • Τις επενδύσεις των ενεργειακών εταιρειών στη ΝΑ Μεσόγειο.
 • Τους σχεδιασμούς για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη.
 • Την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Τις ηλεκτρικές διασυνοριακές διασυνδέσεις.
 • Τη δημιουργία και εφαρμογή του απαραίτητου νομικού και διοικητικού πλαισίου, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κύπρο.
 • Σε χαιρετισμό του ο Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε:

 • Η επίτευξη συνεργασιών με χώρες με τις οποίες μας δένουν στενοί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης συμβάλλει θετικά και στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Με δεδομένη τη σταθερή στάση και αλληλεγγύη των χωρών αυτών αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, επιβάλλεται η συνέχιση των ερευνών, αλλά και των σχεδιασμών για τη μελλοντική ορθολογιστική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ρόλου που διαδραματίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα.
  Η επιδίωξη της Τουρκίας να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας, αλλά και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιβάλλει να μην υπάρξει οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Οι προσπάθειες της πλευράς μας αντίθετα, θα πρέπει να ενταθούν μέχρι η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην αναχαίτιση των απειλών, των προκλητικών συμπεριφορών και των εν γένει έκνομων δραστηριοτήτων της γείτονος χώρας στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω, οφείλουν να λάβουν νομικά μέτρα, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, ώστε να τερματιστούν οι μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
  Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα: Η Τουρκία όλα τα ζητά. Το μόνο που δεν ζητά είναι τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια, την Τουρκία δηλαδή. Ουδεμία αναφορά υπάρχει, ούτε και για το ενδεχόμενο της μετά τη λύση εποχής. Αντίθετα, αυτό που στην πράξη υπάρχει, είναι η συμφωνία της Τουρκίας με την υποτελή σε αυτήν διοίκηση στα κατεχόμενα, όπου αντί της διεθνώς νόμιμης μέσης γραμμής, η Τουρκία παίρνει το 70% και το κατοχικό καθεστώς το 30%.  Υφαρπάζει δηλαδή μεγάλο τμήμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως το υφαρπάζει και από τους Τουρκοκύπριους, προς το συμφέρον των οποίων κατά τα άλλα, ενεργεί. Και επ’ αυτού, θα πρέπει κάποια στιγμή και οι Τουρκοκύπριοι να τοποθετηθούν.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για τις ΑΠΕ στις Μεταφορές

21/1/2020

Σε σχέση με δημοσιεύματα αναφορικά με τον εθνικό στόχο διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές για το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Energean:Σε ισχύ η πρόταση για προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο μέσω αγωγού από το Ισραήλ

20/1/2020

Σε ισχύ παραμένει η πρόταση της Energean για την προμήθεια Φυσικού Αερίου(ΦΑ) στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω αγωγού από το Ισραήλ, αναφέρει η εταιρεία με ανακοίνωση την Κυριακή (19/01)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου για μονομερείς παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Κύπρου

20/1/2020

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε η Αίγυπτος για όποιες μονομερείς ενέργειες παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum

17/1/2020

Τους ομολόγους του και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum, στο Κάιρο, ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ιστορική στιγμή» η μονογραφή του καταστατικού East Med Gas Forum λένε οι Υπουργοί που συμμετείχαν

17/1/2020

Με την υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία του East Med Gas Forum, ζούμε μία ιστορική στιγμή για τη συνεργασία των λαών των χωρών της Μεσογείου, δήλωσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλλα, καλωσορίζοντας τους ομολόγους του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της σημερινής τρίτης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου που φιλοξένησε το Κάϊρο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο Κάιρο για το καταστατικό του EastMed Gas Forum ο Υπ. Ενέργειας

16/1/2020

Πραγματοποιούνται σήμερα στο Κάιρο οι συναντήσεις των χωρών που συγκροτούν το EastMed Gas Forum με στόχο τη συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού. Το EastMed Gas Forum συγκροτούν Κύπρος, Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Στις συναντήσεις συμμετέχει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τον οποίο κατά τη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για την μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΗΠΑ: Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα ως προς την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με τις ηπειρωτικές περιοχές

15/1/2020

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ με Κύπρο για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις, είπε ο Μισέλ στον Ερντογάν

12/1/2020

Τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, υπενθύμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον Πρόεδρο της Τουρκιάς Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντίθεση αμερικανικής κυβέρνησης σε αγωγό Nord Stream 2 και δεύτερη γραμμή TurkStream

10/1/2020

Την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στον αγωγό Nord Stream 2 και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ν. Χριστοδουλίδης: Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη προκαλούν αποσταθεροποίηση

9/1/2020

Οι τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συρία και τη Λιβύη, το μόνο που προκαλούν στην περιοχή είναι η αποσταθεροποίηση ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο για το θέμα της Λιβύης και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο .

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')