Παγίδα θανάτου για εκατομμύρια πουλιά η Μεσόγειος

14/9/2018

Δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στην περιοχή της Μεσογείου κάθε χρόνο

 

Η Μεσόγειος αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μια περιοχή με ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα αφού περίπου 12000 από τα είδη και υποείδη που συναντώνται στην μεσογειακή λεκάνη χαρακτηρίζονται ως ενδημικά. Στα είδη αυτά συμπεριλαμβάνονται αρκετά πτηνά τα οποία ζουν και αναπαράγονται μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και είδη τα οποία μεταναστεύουν προς την περιοχή για διαχείμαση. Ποιοι όμως είναι οι κίνδυνοι για την πτηνοπανίδα στην περιοχή της Μεσογείου; Η πτηνοπανίδα της Μεσογείου περιλαμβάνει περίπου 500 είδη με το 12% του αριθμού να είναι είδη που συναντούνται σε Μεσογειακούς Θαμνώνες και 32 περίπου είδη θεωρούνται ενδημικά.
 
Ο αριθμός αυξάνεται αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα μεταναστευτικά. Στις κυριότερες απειλές για τα πτηνά της Μεσογείου συμπεριλαμβάνονται η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων λόγω έντονης αστικοποίησης, η ρύπανση του φυσικού τους περιβάλλοντος, η αύξηση των εισβλητικών ειδών και γενικότερα οι ανθρωπογενής διαταραχές των φυσικών πληθυσμών. Αναμφίβολα όμως, την μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η παράνομη παγίδευση αφού υπολογίζεται ότι δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στην περιοχή της Μεσογείου κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, 8 εκ. πτηνά σκοτώνονται κάθε χρόνο σε 20 διαφορετικά σημεία που εντοπίζονται σε μόλις 4 χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, με την περιοχή της Αμμοχώστου να θεωρείτε ένα από τα χειρότερα σημεία της Μεσογείου για τα πτηνά αφού 400 χιλ.- 1εκ. άτομα σκοτώνονται ή παγιδεύονται κάθε χρόνο.
 
Τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο είναι ο Σπίνος με 2,9 εκ. θανατώσεις, το Αμπελοπούλι με 1,8 εκ., η Τσίχλα με 1,8 εκ και το Τρυγώνι με 900 χιλ θανατώσεις κάθε χρόνο. Η πτηνοπανίδα, ως μέρος της βιοποικιλότητας μιας περιοχής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς και η προστασία της είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς. Ας πούμε όχι στην παράνομη παγίδευση και θανάτωση των πουλιών.

Πηγή: κανάλι6

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')