ΕΝΕΡΓΕΙΑΓενί Σαφάκ: Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο

29/11/2019

Με τον τίτλο «Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο» η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κομπάζει σήμερα

 

Mε τον πηχυαίο τίτλο «Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο» η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κομπάζει σήμερα ότι η Άγκυρα με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και «εξαγγέλλει» τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.


«Αφού διέλυσε τη ζώνη της τρομοκρατίας στη Συρία με τρεις επιχειρήσεις, η Τουρκία κατατρόπωσε τα σχέδια πολιορκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με τη Λιβύη συνεργάστηκαν ενάντια στον αποκλεισμό τους από την ενεργειακή μοιρασιά και ανακοίνωσαν νόμιμα σύνορα δυτικά της Μεσογείου. Η απόφαση θα εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση και θα αρχίσει να ισχύει όταν γνωστοποιηθεί στα ΗΕ», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει παράλληλα ότι η Τουρκία με την κίνηση αυτή αναστέλλει πλέον τις προσπάθειες για συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπως επίσης και τις επιδιώξεις της Ελλάδας για σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο.

Έγκριση από τουρκική βουλή και γνωστοποίηση στον ΟΗΕ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν οδηγιών Ερντογάν, περιλαμβάνει και συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών. Όπως αναφέρεται αρμόδια επιτροπή από τη Λιβύη είχε επισκεφτεί την Τουρκία στις 18-19 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει μαζί Τούρκους εμπειρογνώμονες όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η επόμενη φάση της διαδικασίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο –σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ»- θα είναι η έγκρισή του από την τουρκική εθνοσυνέλευση και τέλος η γνωστοποίηση προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για μία νόμιμη συμφωνία, η οποία συνήφθη με μία κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η νομιμότητά της.

Πηγή : ethnos.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κανονικά προχωρά η ανάπτυξη του «Αφροδίτη», λέει ο Υπουργός Ενέργειας

10/12/2019

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά, όπως έχει σχεδιαστεί, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία με το Ισραήλ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άνοιγμα του ανταγωνισμού στο φυσικό αέριο, ζητάει η Energean

7/12/2019

Το άνοιγμα του ανταγωνισμού στον τομέα του φυσικού αερίου, ζήτησε ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Κωνσταντίνος Νικολάου, από το βήμα του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου, χθες, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της εταιρείας για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ξέχασαν να μειώσουν της τιμή κατά 0,5 σεντ ανά τετραετία, από το 2008 για το σχέδιο των ΑΠΕ

6/12/2019

Ο Γενικός Ελεγκτής, με τη σύμφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου, θα αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα. ΓΙα την πόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 18 Δεκεμβρίου 2018, για τη σύσταση χρηματοδοτικού εργαλείου που θα αφορά στους τομείς της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακίερα της ενέργειας

5/12/2019

Σημείο αναφοράς για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της γύρω περιοχής, αποτελεί το 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία, με οργανωτές όπως πάντα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία fmw financial media way.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης

29/11/2019

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί νΜε τη διαστρέβλωση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γενί Σαφάκ: Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο

29/11/2019

Με τον τίτλο «Τώρα ξεκινά το παιχνίδι στη Μεσόγειο» η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κομπάζει σήμερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμφωνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια σχολικά κτήρια, υπέγραψαν ΥΠΠΑΝ και ΑΗΚ

28/11/2019

Συμφωνία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια σχολικά κτήρια, υπογράφτηκε σήμερα, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Παιδείας, από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κώστα Χαμπιαούρη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του EuroAsia Interconnector με την έγκριση σχετικής πολεοδομικής άδειας

25/11/2019

Το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εγκρίνει την πολεοδομική άδεια για την οποία είχε αιτηθεί η EuroAsia Interconnector Limited, επίσημος φορέας υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector PCI 3.10 Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κοφίνου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προχωράτε, είπε στην ΔΕΦΑ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

23/11/2019

Πράσινο φως στις διαδικασίες της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου για την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έλαβε η ΔΕΦΑ κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρά τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν σχετικά με τον αποκλεισμό της Aktor από την κοινοπραξία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Energean κατέθεσε αιτήσεις για άδειες εισαγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο

20/11/2019

H Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')