ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑποτίμηση Τετραετίας του έργου ORGANIKO LIFE+

20/11/2019

Στην συνοπτική αναφορά (Layman’s report) του έργου ORGANIKO LIFE+, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2019, παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα της τετραετίας του έργου και τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και βιολογικών προϊόντων για το κλίμα, τον οικονομικό τομέα και την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου

 

Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων της και τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να διαχωριστούν σε δύο πυλώνες:

  1. Βιολογική γεωργία και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής
  2. Βιολογική διατροφή και υγεία των παιδιών

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, μετρήσεις σε πιλοτικές καλλιέργειες για 3 συνεχόμενες χρονιές έχουν δείξει ότι η εφαρμογή βιολογικών λιπασμάτων και η ευέλικτη εναλλαγή καλλιεργειών οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, π.χ., υποξειδίου του αζώτου (Ν2Ο), χωρίς αυτό να οδηγεί σε σημαντική μείωση της παραγωγικότητας του συστήματος. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί πολύ μικρότεροι συντελεστές απευθείας εκπομπών Ν2Ο από το έδαφος, υποδηλώνοντας ότι έχει υπερεκτιμηθεί το μέγεθος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα γεωργικά οικοσυστήματα στην Κύπρο, και συνακόλουθα το εκτιμώμενο κόστος των αέριων εκπομπών για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα, τα αποτελέσματα της κλινικής τυχαιοποιημένης έρευνας σε 149 παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών στην Κύπρο, έδειξαν: i) το όφελος της βιολογικής διατροφής στη σημαντική μείωση του χημικού φορτίου των φυτοφαρμάκων και ii) σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών οξειδωτικών στρες/φλεγμονής λόγω της μείωσης του φορτίου των φυτοφαρμάκων. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα και είναι δεκτικά ως προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω παρεμβατικών δράσεων για την υγιεινή διατροφή στα σχολεία.

Για την εφαρμογή αποτελεσματικότερων πολιτικών για την ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας, η ομάδα του έργου κατέθεσε σχέδιο δράσης στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο και το αποδέχθηκε για να ενσωματωθεί στο επικαιροποιημένο σχέδιο αναβάθμισης της βιολογικής γεωργίας.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')