ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑποτίμηση Τετραετίας του έργου ORGANIKO LIFE+

20/11/2019

Στην συνοπτική αναφορά (Layman’s report) του έργου ORGANIKO LIFE+, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2019, παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα της τετραετίας του έργου και τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και βιολογικών προϊόντων για το κλίμα, τον οικονομικό τομέα και την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου

 

Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων της και τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να διαχωριστούν σε δύο πυλώνες:

  1. Βιολογική γεωργία και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής
  2. Βιολογική διατροφή και υγεία των παιδιών

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, μετρήσεις σε πιλοτικές καλλιέργειες για 3 συνεχόμενες χρονιές έχουν δείξει ότι η εφαρμογή βιολογικών λιπασμάτων και η ευέλικτη εναλλαγή καλλιεργειών οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, π.χ., υποξειδίου του αζώτου (Ν2Ο), χωρίς αυτό να οδηγεί σε σημαντική μείωση της παραγωγικότητας του συστήματος. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί πολύ μικρότεροι συντελεστές απευθείας εκπομπών Ν2Ο από το έδαφος, υποδηλώνοντας ότι έχει υπερεκτιμηθεί το μέγεθος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα γεωργικά οικοσυστήματα στην Κύπρο, και συνακόλουθα το εκτιμώμενο κόστος των αέριων εκπομπών για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα, τα αποτελέσματα της κλινικής τυχαιοποιημένης έρευνας σε 149 παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών στην Κύπρο, έδειξαν: i) το όφελος της βιολογικής διατροφής στη σημαντική μείωση του χημικού φορτίου των φυτοφαρμάκων και ii) σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών οξειδωτικών στρες/φλεγμονής λόγω της μείωσης του φορτίου των φυτοφαρμάκων. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα και είναι δεκτικά ως προς την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω παρεμβατικών δράσεων για την υγιεινή διατροφή στα σχολεία.

Για την εφαρμογή αποτελεσματικότερων πολιτικών για την ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας, η ομάδα του έργου κατέθεσε σχέδιο δράσης στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το οποίο και το αποδέχθηκε για να ενσωματωθεί στο επικαιροποιημένο σχέδιο αναβάθμισης της βιολογικής γεωργίας.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παπαδάκης: Η παθογένεια του συστήματος δεν αφήνει την Κύπρο να είναι πρωτοπόρα στο περιβάλλον

13/12/2019

Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) αναδεικνύει τις ευρύτερες παθογένειες του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις "αν δεν υπάρξει διαφθορά, προσυνεννόηση, λογικές και νοοτροπίες οι οποίες οφείλουν να ξεριζωθούν άπαξ και δια παντός", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τονίζει ότι ο τερματισμός αυτών των νοοτροπιών δεν αφορά μόνο το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κλίμα και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

12/12/2019

Δύσκολες διαπραγματεύσεις περιμένουν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράσινης Συμφωνίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά συναντά τις αντιρρήσεις των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
"Πράσινη Συμφωνία": Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί για το "κόστος της αδράνειας"

12/12/2019

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα για το "κόστος της αδράνειας" έναντι της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας την "Πράσινη συμφωνία" της, στόχος της οποίας είναι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτων για τη Διεθνή μέρα βουνού

11/12/2019

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Βουνού από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003 για να αναδείξει την ζωτική σημασία που παίζει το βουνό και η φύση στην ζωή των ανθρώπων και να μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας για προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
H ΠΣΕΜ καλεί τους μαθητές σε εκδήλωση για κλιματική αλλαγή

10/12/2019

Η ΠΣΕΜ καλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες όπως δώσουν το παρόν τους στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου του 2019, με τίτλο «S.O.S. ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ευημερία των ζώων ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης διαμηνύει ο Πρόεδρος

9/12/2019

Η ευημερία των ζώων είναι ζήτημα που τίθεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί και υλοποιεί σταδιακά όλες τις πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί μέσω του προγράμματος διακυβέρνησης, ανέφερε το Σάββατο σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τεχνητός ύφαλος στη Λάρνακα

9/12/2019

Ήταν το τελευταίο ταξίδι για το φορτηγό πλοίο «Ελπίδα». Ένα παλαιό σκαρί μήκους 63 μέτρων που πλέον θα εξυπηρετεί ένα διαφορετικό σκοπό. Το «Ελπίδα» ποντίστηκε στα ανοιχτά της Λάρνακας, σε βάθος 30 μέτρων, για να αποτελέσει τμήμα ενός τεχνητού υφάλου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς από τις βροχές του Οκτωβρίου

5/12/2019

Την καταβολή προκαταβολής ύψους 30% των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ζημιάς από το Τμήμα Γεωργίας, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε εποχιακές καλλιέργειες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο εξαίρει τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για το κλίμα

3/12/2019

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την κλιματική αλλαγή, εξήρε ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Κάμελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο νησί. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεταξύ αυτών περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα φύλου, τη διμερή συνεργασία, το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τις συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η συζήτηση για το περιβάλλον μας αφορά όλους, λέει η Κλέλια Βασιλείου

2/12/2019

Πρώτος και κύριος της στόχος είναι η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνικών, οι οποίες πρώτες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας πολύ καλά υπόψιν πως μόνο μέσα από αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο μας, δηλώνει η μέχρι σήμερα Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σε μια πρώτη της αντίδραση μετά την ανακοίνωση του διορισμού της ως Επίτροπος Περιβάλλοντος. Η συζήτηση για το περιβάλλον αφορά τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά και όλους μαζί σαν σύνολο, σημειώνει.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')