ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣύσκεψη για Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά»

9/10/2019

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και εκπρόσωποι από το Τμήμα Δασών, τις Σχολικές Εφορείες, τις Συνομοσπονδίες Γονέων των Σχολείων Μέσης Γενικής, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, την Ομάδα 300.000 Δέντρα στη Λευκωσία, καθώς και εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλοι κοινωνικοί εταίροι, για συζήτηση της ανάπτυξης και επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά».

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδιώκεται να εφαρμοσθεί για πρώτη φορά σε Παγκύπρια βάση, αναγνωρίζοντας ότι οι σχολικές μονάδες και η εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας μπορούν, με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σ’ όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις και σχεδιασμοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος στις σχολικές μονάδες, παρέχοντας συνάμα την απαραίτητη στήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση και συντήρησή του.
Το περιβαλλοντικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει, ξεκινώντας από το σχολείο και εκτεινόμενο στην Κοινότητα, να ενισχύσει το Πράσινο σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος, στην αύξηση του αστικού πρασίνου και όχι μόνο, στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά κυρίως της περιβαλλοντικής δράσης όλων μας, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδραστικού τύπου, όπου μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών θα προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα που διεξάγει η ανθρωπότητα για το πρασίνισμα του πλανήτη και την προστασία των δασών μας, ως βασικού παράγοντα κατά της κλιματικής κρίσης. Καινοτομία της συγκεκριμένης πολιτικής είναι ότι μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τα σχολεία θα αποτελέσουν «φυτώρια» ανάπτυξης πρασίνου, όπου οι περιφράξεις θα φυτευτούν με δέντρα ή αναρριχητικά φυτά, δημιουργώντας συνάμα ένα φυσικό ηχοπέτασμα, οι σχολικές αυλές, όπου είναι δυνατόν, θα μετασχηματισθούν σε μικρά δασύλλια και μικρούς βοτανόκηπους. Ζητούμενο δεν είναι η απλή δεντροφύτευση, αλλά η υιοθεσία και η φροντίδα του πρασίνου που θα δημιουργηθεί, από εθελοντικές ομάδες αποτελούμενες από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι θέλουν οργανωμένα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Στις περιπτώσεις όπου η σχολική μονάδα δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο για να καταστεί η ίδια χώρος πρασίνου σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες θα υποδειχθούν χώροι φύτευσης, την «υιοθεσία» των οποίων θα αναλάβει το σύνολο των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λοιποί εταίροι.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη χρονιά 2019-2020 και θα επεκταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, θα γίνουν ενημερωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις ανά επαρχία, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν αναλυτικά για την εφαρμογή του προγράμματος. Βασικές συνιστώσες της εφαρμογής του προγράμματος είναι παράλληλα με την περιβαλλοντική του διάσταση να αναδειχθεί και η κοινωνική και η παιδαγωγική του πτυχή. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας θα δημιουργηθεί συντονιστική ομάδα εφαρμογής και παρακολούθησης του προγράμματος, αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, επαγγελματίες, εκπροσώπους από τους Δήμους και τις Κοινότητες, αλλά και από τις Σχολικές Εφορείες. Τέλος, το κάθε σχολείο και οι μαθητές/μαθήτριες του στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς θα λαμβάνουν το σχετικό πράσινο πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενώ ανά επαρχία με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προβλέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης του αστικού πρασίνου, όπου οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν και να αναδείξουν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος στο σχολείο τους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προστασία και η ανάπτυξη των δασών στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας στο Λουξεμβούργο όπου μετέβη και ο Υπουργός Γεωργίας

14/10/2019

Στο Λουξεμβούργο μετέβη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2019. Οι Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία των συνομιλιών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020 καθώς και τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας μετά το 2020.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή πλήττει ιδιαίτερα τη Μεσόγειο, επισημαίνουν επιστήμονες

11/10/2019

Οι χώρες της Μεσογείου πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή καθώς η αύξηση των θερμοκρασιών είναι υψηλότερη από τη μέση και απειλεί τους γεωργικούς και τους υδάτινους πόρους, προειδοποίησαν ειδικοί της περιοχής αυτής. Οι 600 και πλέον επιστήμονες από τις μεσογειακές χώρες που ανήκουν στο δίκτυο MedEcc παρουσίασαν την έκθεσή τους την Πέμπτη στη Βαρκελόνη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία μετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και αυτές που είναι στη λεκάνη της Μεσογείου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βιολογική γεωργία ενάντια στην παιδική παχυσαρκία και την κλιματική αλλαγή!

10/10/2019

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE και η ομάδα του Έργου LIFE Cyclamen διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE χθες 9 Οκτωβρίου 2019, στο κτήριο του Τμήματος Περιβάλλοντος, στη Λευκωσία. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει η δημοσιογραφική κοινότητα το Πρόγραμμα LIFE - το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέες σημαντικές αποφάσεις για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο

9/10/2019

Νέα, σημαντικά μέτρα για ενδυνάμωση του πλαισίου ευημερίας των ζώων στη χώρα μας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύσκεψη για Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά»

9/10/2019

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και εκπρόσωποι από το Τμήμα Δασών, τις Σχολικές Εφορείες, τις Συνομοσπονδίες Γονέων των Σχολείων Μέσης Γενικής, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, την Ομάδα 300.000 Δέντρα στη Λευκωσία, καθώς και εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλοι κοινωνικοί εταίροι, για συζήτηση της ανάπτυξης και επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άλυτο παραμένει το μυστήριο των πετρελαιοκηλίδων στη βορειοανατολική Βραζιλία

9/10/2019

Το μυστήριο παραμένει αναφορικά με την προέλευση μεγάλων πετρελαιοκηλίδων που έχουν μολύνει περισσότερες πάνω από 130 παραδεισένιες παραλίες στη βορειοανατολική Βραζιλία, μια μόλυνση που ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε ότι προέρχεται από το εξωτερικό, κάνοντας λόγο για πιθανή εγκληματική ενέργεια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Extinction Rebellion: Οικολογική ανυπακοή

8/10/2019

Ουέλινγκτον, Μαδρίτη, Παρίσι, Νέα Υόρκη... Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΤΕΠΑΚ διοργάνωσε το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Περιβαλλοντική Φορολογία

8/10/2019

Στις 25-28 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε από το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Περιβαλλοντική Φορολογία (20th Global Conference on Environmental Taxation). Πρόκειται για παγκόσμιο συνέδριο που αφορά έρευνα σχετικά με την επίδραση δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (φόροι, επιδοτήσεις, εμπόριο εκπομπών κλπ.) στο περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Συμμαχία Πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

4/10/2019

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρέπει να αποτελεί αφορμή αφύπνισης του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία στιγμή στη διαρκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για τη φροντίδα των ζώων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ομιλία Διευθύντριας ΓΤΠ κας Σόφης Μιχαηλίδου στην παρουσίαση της εκστρατείας για την προστασία των μελισσών

3/10/2019

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας» λέει μια παροιμία.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')