ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣύσκεψη για Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά»

9/10/2019

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και εκπρόσωποι από το Τμήμα Δασών, τις Σχολικές Εφορείες, τις Συνομοσπονδίες Γονέων των Σχολείων Μέσης Γενικής, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, την Ομάδα 300.000 Δέντρα στη Λευκωσία, καθώς και εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλοι κοινωνικοί εταίροι, για συζήτηση της ανάπτυξης και επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος «Πρασινίζω το Σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά».

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιδιώκεται να εφαρμοσθεί για πρώτη φορά σε Παγκύπρια βάση, αναγνωρίζοντας ότι οι σχολικές μονάδες και η εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας μπορούν, με τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σ’ όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις και σχεδιασμοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος στις σχολικές μονάδες, παρέχοντας συνάμα την απαραίτητη στήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση και συντήρησή του.
Το περιβαλλοντικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει, ξεκινώντας από το σχολείο και εκτεινόμενο στην Κοινότητα, να ενισχύσει το Πράσινο σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος, στην αύξηση του αστικού πρασίνου και όχι μόνο, στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά κυρίως της περιβαλλοντικής δράσης όλων μας, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αλληλεπιδραστικού τύπου, όπου μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών θα προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα που διεξάγει η ανθρωπότητα για το πρασίνισμα του πλανήτη και την προστασία των δασών μας, ως βασικού παράγοντα κατά της κλιματικής κρίσης. Καινοτομία της συγκεκριμένης πολιτικής είναι ότι μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τα σχολεία θα αποτελέσουν «φυτώρια» ανάπτυξης πρασίνου, όπου οι περιφράξεις θα φυτευτούν με δέντρα ή αναρριχητικά φυτά, δημιουργώντας συνάμα ένα φυσικό ηχοπέτασμα, οι σχολικές αυλές, όπου είναι δυνατόν, θα μετασχηματισθούν σε μικρά δασύλλια και μικρούς βοτανόκηπους. Ζητούμενο δεν είναι η απλή δεντροφύτευση, αλλά η υιοθεσία και η φροντίδα του πρασίνου που θα δημιουργηθεί, από εθελοντικές ομάδες αποτελούμενες από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσοι θέλουν οργανωμένα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Στις περιπτώσεις όπου η σχολική μονάδα δεν διαθέτει τον ανάλογο χώρο για να καταστεί η ίδια χώρος πρασίνου σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες θα υποδειχθούν χώροι φύτευσης, την «υιοθεσία» των οποίων θα αναλάβει το σύνολο των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λοιποί εταίροι.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη χρονιά 2019-2020 και θα επεκταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, θα γίνουν ενημερωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις ανά επαρχία, ώστε οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν αναλυτικά για την εφαρμογή του προγράμματος. Βασικές συνιστώσες της εφαρμογής του προγράμματος είναι παράλληλα με την περιβαλλοντική του διάσταση να αναδειχθεί και η κοινωνική και η παιδαγωγική του πτυχή. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κάθε σχολικής μονάδας θα δημιουργηθεί συντονιστική ομάδα εφαρμογής και παρακολούθησης του προγράμματος, αποτελούμενη από τους/τις μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, επαγγελματίες, εκπροσώπους από τους Δήμους και τις Κοινότητες, αλλά και από τις Σχολικές Εφορείες. Τέλος, το κάθε σχολείο και οι μαθητές/μαθήτριες του στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς θα λαμβάνουν το σχετικό πράσινο πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενώ ανά επαρχία με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προβλέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης του αστικού πρασίνου, όπου οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν και να αναδείξουν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος στο σχολείο τους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημέρα Μπαταρίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος τονίζει την ανάγκη για ανακύκλωση μπαταριών

18/2/2020

Τη μεγάλη ανάγκη ανακύκλωσης των μπαταριών, τονίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή την αυριανή, Ημέρα Μπαταρίας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του Ιταλού Αλεξάνδρου Βόλτα, ο οποίος την εφεύρε το 1800.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων

17/2/2020

α αεροπλάνα στην Ελλάδα χρειάζονται πλέον μακρύτερους αεροδιαδρόμους για να απογειωθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς ο ολοένα θερμότερος αέρας και οι άνεμοι με μικρότερες ταχύτητες χαμηλά στο έδαφος δυσκολεύουν τα αεροσκάφη να σηκωθούν από το έδαφος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

14/2/2020

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κόμμα για Ζώα:Ο Υπ.Γεωργίας να δώσει εντολές για πρόγραμμα στειρώσεων γάτων

13/2/2020

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καλεί τον Υπουργό Γεωργίας να δώσει άμεσα εντολές και κατευθυντήριες οδηγίες ώστε να αρχίσει το πρόγραμμα στειρώσεων γάτων το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εκ των ων ουκ άνευ "εάν αφήσουμε το πρόγραμμα αυτό να εφαρμοστεί τον Μάρτιο 2020".

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντική Κίνηση: Ανησυχία για καθορισμό περιοχών λατόμευσης

12/2/2020

Την ανησυχία της για τον καθορισμό νέων περιοχών λατόμευσης, σε μια από τις δασικές περιοχές Δελίκηπου, Βαβατσινιάς ή Πάνω Λευκάρων εκφράζει με ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαβεβαίωση Επιτρόπου Κυριακίδου στο ΕΚ για τερματισμό παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς στην ΕΕ

12/2/2020

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου γάτων και σκύλων, έδωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τεράστια καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες της ελεύθερης Αμμοχώστου

10/2/2020

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Γιορτή του Δέντρου στη Δρούσεια

7/2/2020

Η Εβδομάδα του Δέντρου μεταφέρει ένα μήνυμα διαχρονικό και σημαντικό για όλους μας, ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού απευθύνεται και στις μαθήτριες και στους μαθητές μας, στη γενιά στην οποία οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τα δέντρα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους στη ζωή μας. H συμβολή των δασών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου ενώ οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για την οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, "χτύπησαν" την παραγωγικότητα των μελισσών

3/2/2020

Σε εντατικοποίηση της εξάσκησης της νομαδικής μελισσοκομίας και μείωση της παραγωγικότητας των μελισσών, έχουν οδηγήσει οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας έτσι δραστικά το οικονομικό κέρδος των παραγωγών, επισήμανε η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας, τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Climate-KIC Journey - Το μεγαλύτερο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλιματικής Καινοτομίας

3/2/2020

Άνοιξε ο κύκλος αιτήσεων συμμετοχής για το Climate-KIC Journey, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το Journey προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνεται από κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν για τον κόσμο της κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να προωθήσουν την γρηγορότερη μετάβαση στην προσαρμογή στα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής και την επίτευξη των 17 στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')