ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤεράστια τα οφέλη από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση

10/9/2019

Η επένδυση 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2020 και 2030 σε έργα που θα βοηθήσουν κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιδεινώνονται, μπορεί να έχει οικονομικό όφελος της τάξης των 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από μια διεθνή επιτροπή υψηλού επιπέδου.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters η έκθεση προετοιμάστηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, μια ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην οποία είχε ανατεθεί «η αύξηση της ορατότητας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια ατζέντα», εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Δράσης για το Κλίμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γιατί είναι κάτι που δεν γίνεται με το ρυθμό και το μέγεθος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αναφέρει ότι το κέρδος από τις επενδύσεις αυτές θα κυμανθεί από δύο προς ένα έως δέκα προς ένα.

«Η προσαρμογή δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι και το έξυπνο πράγμα που πρέπει να γίνει για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα είναι ανθεκτικός στο κλίμα», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Η έκθεση υπογραμμίζει πέντε τομείς όπου επείγει να γίνουν επενδύσεις, στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στις ανθεκτικές στο κλίμα υποδομές και τους υδάτινους πόρους, στην καλλιέργεια ξηρών περιοχών, και στην προστασία των ριζοφόρων δασών (mangrove).

Ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος με την σύζυγό του Μελίντα ηγείται του Ιδρύματος Γκέιτς που εστιάζει στη διεθνή ανάπτυξη είπε ότι εκατομμύρια γεωργών μικρών εκτάσεων και οι οικογένειες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες συγκαταλέγονται στους πιο ευάλωτους στις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βροχή που μειώνει τα έσοδά τους από την γεωργία.

«Με μεγαλύτερη υποστήριξη στην καινοτομία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες και να προωθήσουμε την αλλαγή σε ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προσαρμογή στο κλίμα επιφέρει «τριπλάσιο μέρισμα» αποφεύγοντας μελλοντικές απώλειες, προωθώντας την καινοτομία και έχοντας ως αποτέλεσμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλάδα: Ψάρεψαν μισό τόνο σκουπίδια από τον βυθό της Ελευσίνας

6/7/2020

Περισσότερα από πεντακόσια κιλά απορριμμάτων ανασύρθηκαν από τον βυθό και την παραλία της Ελευσίνας, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέριμνα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο κόσμος έχει μόνο έξι μήνες για να αλλάξει την πορεία της κλιματικής κρίσης

6/7/2020

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει έξι μήνες για να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή και αυτό θα συμβεί με την αποφυγή της αύξησης των εκπομπών ρύπων στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ανακυκλωμένο πλαστικό από το 2022 η συσκευασία του Philadelphia

2/7/2020

Η Mondelēz International ανακοίνωσε ότι από το 2022 το τυρί κρέμα Philadelphia θα πωλείται σε ανακυκλωμένη πλαστική συσκευασία σε όλη την Ευρώπη συμβάλλοντας ενεργά στον στόχο της εταιρείας να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τη δέσμευση της να χρησιμοποιήσει 5% ανακυκλωμένο υλικό σε όλες τις πλαστικές της συσκευασίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέστρεψε στη θάλασσα η πράσινη χελώνα «Ελπίδα

2/7/2020

Πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στη θάλασσα επέστρεψε η πράσινη χελώνα με το όνομα Ελπίδα, που εντοπίστηκε τραυματισμένη στη περιοχή Ζυγίου και έτυχε θεραπείας από λειτουργούς του Τμήματος Αλιείας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσινών Χελωνών στο Μενεού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS από ΟΗΕ, ΠΟΥ και WWF: Οι Πανδημίες οφείλονται στην καταστροφή της φύσης

26/6/2020

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και του WWF, πανδημίες όπως ο κορωνοϊός είναι προϊόν καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο και ο κόσμος αποφεύγει να δει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα καρέτα γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια

26/6/2020

Με το αρχαιότερο πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι οι χελώνες Καρέτα Κατέτα, είναι σε θέση να γενούν αυγά για τουλάχιστον 33 χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 40% των εντόμων κινδυνεύει να χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

24/6/2020

Περισσότερο από το 40% των εντόμων σημειώνουν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth Europe και το Ινστιτούτο Heinrich Böll, που δημοσιεύουν έναν Ατλάντα Εντόμων καταγγέλλοντας τη χρήση εντομοκτόνων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Amazon ανακοινώνει τη σύσταση «πράσινου ταμείου για την…κλιματική αλλαγή ύψους 2 δισεκ. δολαρίων

24/6/2020

Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση εταιρειών που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί η «οικονομία μηδενικού άνθρακα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Πλαστικό Μιας Χρήσης Επιστρέφει Λόγω Κορωνοϊού

20/6/2020

Προστατευτικές μάσκες για το πρόσωπο, προστατευτική συσκευασία για τα τρόφιμα: το πλαστικό μιας χρήσης είχε αρχίσει να περιορίζεται, αλλά επιστρέφει μαζικά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Μάστιγα των ωκεανών, οι μάσκες, τα γάντια και οι συσκευασίες κάθε είδους, δεν αντιπροσωπεύουν ωστόσο παρά ένα μικρό ποσοστό της βιομηχανίας του πλαστικού που εξακολουθεί να ανθεί.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα μελέτη: Η εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζώων επιταχύνεται τάχιστα

15/6/2020

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει με γρήγορους ρυθμούς ο πλανήτης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εξέτασε την εξαφάνιση των σπονδυλωτών ειδών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')