ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤεράστια τα οφέλη από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση

10/9/2019

Η επένδυση 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2020 και 2030 σε έργα που θα βοηθήσουν κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιδεινώνονται, μπορεί να έχει οικονομικό όφελος της τάξης των 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από μια διεθνή επιτροπή υψηλού επιπέδου.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters η έκθεση προετοιμάστηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, μια ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην οποία είχε ανατεθεί «η αύξηση της ορατότητας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια ατζέντα», εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Δράσης για το Κλίμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γιατί είναι κάτι που δεν γίνεται με το ρυθμό και το μέγεθος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αναφέρει ότι το κέρδος από τις επενδύσεις αυτές θα κυμανθεί από δύο προς ένα έως δέκα προς ένα.

«Η προσαρμογή δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι και το έξυπνο πράγμα που πρέπει να γίνει για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα είναι ανθεκτικός στο κλίμα», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Η έκθεση υπογραμμίζει πέντε τομείς όπου επείγει να γίνουν επενδύσεις, στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στις ανθεκτικές στο κλίμα υποδομές και τους υδάτινους πόρους, στην καλλιέργεια ξηρών περιοχών, και στην προστασία των ριζοφόρων δασών (mangrove).

Ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος με την σύζυγό του Μελίντα ηγείται του Ιδρύματος Γκέιτς που εστιάζει στη διεθνή ανάπτυξη είπε ότι εκατομμύρια γεωργών μικρών εκτάσεων και οι οικογένειες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες συγκαταλέγονται στους πιο ευάλωτους στις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βροχή που μειώνει τα έσοδά τους από την γεωργία.

«Με μεγαλύτερη υποστήριξη στην καινοτομία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες και να προωθήσουμε την αλλαγή σε ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προσαρμογή στο κλίμα επιφέρει «τριπλάσιο μέρισμα» αποφεύγοντας μελλοντικές απώλειες, προωθώντας την καινοτομία και έχοντας ως αποτέλεσμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δωρεάν κυπριακά βιολογικά προϊόντα στο Μακάριο Νοσοκομείο

11/11/2019

Σε δωρεάν παραχώρηση κυπριακών βιολογικών προϊόντων στο Μακάριο Νοσοκομείο θα προχωρήσει αύριο, Τρίτη, ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Κύπρου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης

8/11/2019

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοινώνει ότι θα προβαίνει σε αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης σε πευκόφυτες περιοχές, κατά τη διάρκεια της περιόδου Νοεμβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα διέκοψε τις εργασίες συνεδρίου για την ενέργεια στο Παρίσι

7/11/2019

Ένα βιομηχανικό συνέδριο για την ενέργεια που διεξάγεται στο Παρίσι διέκοψε τις εργασίες του, όταν ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, μπροστά από το βήμα, απ` όπου στελέχη της βιομηχανίας επρόκειτο να εκφωνήσουν τις ομιλίες τους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κυβέρνηση Τραμπ δρομολογεί δημοπρασία εδαφών προς πετρελαϊκή εκμετάλλευση στην Αρκτική Αλάσκα

6/11/2019

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα δημοπρατήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια εκτάρια εδαφών στην Αρκτική Αλάσκα για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων. Η δημοπρασία αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται πως ακόμη περισσότερα εδάφη θα δοθούν προς εκμετάλλευση στο μέλλον. Η αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Land Management -BLM) ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (National Petroleum Reserve in Alaska) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΗΠΑ: Αποχωρούν επίσημα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

5/11/2019

Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε τη Δευτέρα στα Ηνωμένα Έθνη τα έγγραφα για την αποχώρησή των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5 χρόνια εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, 20 εκατοστά άνοδος της στάθμης των υδάτων

5/11/2019

Όπως ένα πλοίο που ξεκινά με μεγάλη ταχύτητα δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί διαμιάς, έτσι και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει δραματικά ακόμη κι αν μειώνονταν στο μηδέν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 2030, προειδοποιούν ερευνητές σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Θάλαμος αερίων» και σήμερα το Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

4/11/2019

Οι είκοσι εκατομμύρια κάτοικοι του Νέου Δελχί εξακολουθούν να πνίγονται και να βήχουν σήμερα από το πυκνό νέφος που καλύπτει την πρωτεύουσα της Ινδίας, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και να έχουν ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και όλων των οικοδομικών εργασιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρόεδρος Βραζιλίας για τη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα: «Το χειρότερο» μένει «να έρθει»

4/11/2019

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προειδοποίησε χθες Κυριακή ότι «το χειρότερο» μένει ακόμη «να έρθει» όσον αφορά τη μυστηριώδη πετρελαιοκηλίδα η οποία έχει ρυπάνει τους τελευταίους τρεις μήνες πάνω από 200 παραλίες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δύο τόνοι σκουπίδια και 531 τόνοι ανακυκλώσιμων συγκεντρώθηκαν σε εκστρατεία του Zero Waste Beach

1/11/2019

Σκουπίδια βάρους δύο τόνων και 531 τόνους ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μάζεψαν τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων της εταιρείας Α/φοι Λανίτη και άλλοι πέντε τόνοι σκουπιδιών ανακυκλώθηκαν σε διάστημα τριών μηνών από 50 κάδους PMD που έγιναν δωρεά στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Beach, υπό τον τίτλο «Συλλογή εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα σε δέκα μόνο λεπτά

31/10/2019

Ερευνητές στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια πειραματική νέου τύπου μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα μέσα σε μόνο δέκα λεπτά, επιτρέποντας την οδήγηση για άλλα 300 χιλιόμετρα περίπου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')