ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο κίνημα Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών στηρίζουν το Global Climate Strike με συγκεκριμένους σχεδιασμούς και προτάσεις

9/9/2019

Η Ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για τη στήριξή τους στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερα εν όψει της παγκόσμιας κινητοποίησης για το Global Climate Strike 20-27/9 στη σελίδα τους στο διαδίκτυο. Αυτούσια η ανακοίνωση

 

Ως Kίνημα Oικολόγων -  Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε  την παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερα εν όψει της παγκόσμιας κινητοποίησης για το Global Climate Strike 20-27/9  έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς και προτάσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει ετοιμαστεί το προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων και θα καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Μέσα από το ψήφισμα θα κληθούν οι αρμόδιοι να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Καλούμε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στις δράσεις των  ευρωπαϊκών  και παγκόσμιων θεσμών ενισχύοντας όμως και την τοπική δράση. Μέσα από το ψήφισμα καλούνται όλες οι χώρες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στα μεγάλα τροπικά δάση στον Αμαζόνιο, στην Αφρική και την Ινδονησία
Η συνεδρία στις 20 Σεπτεμβρίου της ολομέλειας της Βουλής φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και ως εκ τούτου καλούμε την Ολομέλεια να ψηφίσει το ψήφισμα των οικολόγων στις 13 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κύριος Γιώργος Περδίκης με επιστολή του ημερομηνίας 26 Αυγούστου του 2019 προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσε όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο αφού υπάρξει μεταξύ τους συνεννόηση και συνεργασία όπως προχωρήσουν όπως συνέβη και σε άλλες χώρες σε παναπεργία προκειμένου να στηριχθούν οι κινητοποιήσεις των μαθητών που αναμένεται να ανταποκριθούν στο Διεθνές Κάλεσμα της παγκόσμιας  ακτιβίστριας Greta Thunberg  από τις 20 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.
Για το πιο πάνω θέμα στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Κινήματος κυρίου Γιώργου Περδίκη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σημειώθηκε μία συμφωνία ως προς την συμμετοχή των μαθητών στην παγκόσμια αυτή δράση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Το Kίνημα Oικολόγων - Συνεργασία Πολιτών γνωρίζει ότι για την κλιματική αλλαγή υπάρχουν απαντήσεις. Είναι  ο ήλιος ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η στροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χρήση ενέργειας από ΑΠΕ με αποδοτικό τρόπο, η δεντροφύτευση, ο περιορισμός των ανέλεγκτων καύσεων και της κατανάλωσης κρέατος, αλλά η εν γενεί προστασίας του περιβάλλοντος είναι μέτρα τα οποία  πρέπει οι κυβερνήσεις  να εφαρμόσουν με άμεσο και τολμηρό τρόπο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
CABS: Παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας δύο παγιδευτές πουλιών

22/1/2020

Δύο παγιδευτές πουλιών από τις Βρυσούλλες, για τους οποίους, όπως αναφέρει ηΕ πιτροπή κατά της σφαγής πουλιών (Committee against Bird Slaughter - CABS) υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την Αστυνομία των Βάσεων για περιστατικό επίθεσης σε ακτιβιστή του οργανισμού (CABS), παραδόθηκαν στον αστυνομικό σταθμό της Δεκέλειας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρχές Φεβρουαρίου σε λειτουργία στη Λάρνακα οι βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών

21/1/2020

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν σε 17 περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας οι 68 συνολικά βυθιζόμενοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο την εξυπηρέτηση υποστατικών με μεγάλη παραγωγή αποβλήτων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανακοίνωση αναφορικά με κηλίδα πετρελαίου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας

21/1/2020

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει τα ακόλουθα αναφορικά με κηλίδα πετρελαίου που εντοπίστηκε στη λίμνη του πάρκου Αγίου Γεωργίου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Εθνικό Σχεδίο για το Κλίμα και την Ενέργεια ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

16/1/2020

Έγινε ένα καθοριστικό βήμα για να κινηθεί η Κύπρος προς πράσινες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, είπε τη Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ακτιβιστές του CABS σε νέο επεισόδιο βίας και εκφοβισμού

15/1/2020

Το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου, ένας ακτιβιστής του CABS, ενώ οδηγούσε την αστυνομία των Βάσεων προς 2 σημεία παράνομης παγίδευσης που είχαμε εντοπίσει, τους επιτέθηκαν στο δρόμο μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας από τις Βρυσούλλες. Οι δύο επιτιθέμενοι που οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο χωρίς αριθμούς κυκλοφορίας κακοποίησαν προφορικά τον εθελοντή και φώναζαν θανατικές απειλές. Μετά τον χτύπησαν στο πρόσωπο μπροστά από τους αστυνομικούς. Η αστυνομία των Βάσεων μετέπειτα αναγνώρισε τον δράστη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΠΣΣΕ και η Νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας τους

15/1/2020

Στην ανανέωση του μεταξύ τους Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν στις 14 Ιανουαρίου 2020 το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έκταση όσο η Ιρλανδία έκαψαν έως τώρα οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

12/1/2020

Κάθε νέα εκτίμηση διαψεύδει την προηγούμενη, κάθε υπολογισμός αποδεικνύεται συντηρητικός σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε μία δραματική συγκυρία (;), μάλιστα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, επέλεξε τη φετινή θερινή περίοδο να συρρικνώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας του. Και οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τέσσερις μήνες τώρα στην Αυστραλία εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο καλωσορίζει τη μείωση του ορίου στις εκπομπές θείου από πλοία

28/12/2019

Καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της εφαρμογής του νέου παγκόσμιου κανονισμού από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), για το όριο στις εκπομπές θείου από πλοία, που τίθεται σε ισχύ τη 1 Ιανουαρίου 2020 – κανονισμός ο οποίος επιβάλλει στη Διεθνή Ναυτιλία την χρήση καυσίμων με όριο μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, κάτω από το υφιστάμενο 3,5% - το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, μέσω του Προέδρου του, κ. Φίλιππου Φιλή, θέλει να μεταφέρει το πιο κάτω μήνυμα στη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκφράζουν την αγανάκτησή τους οι κυνηγοί για το "Κυνήγι για εκλεκτούς"

20/12/2019

Αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις των κυνηγών την περασμένη Τετάρτη όταν εκατοντάδες κυνηγοί εισήλθαν και κυνηγούσαν σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου με βάση τις πινακίδες που υπήρχαν τοποθετημένες, ενώ στον χάρτη κυνηγίου η περιοχή Ακακίου – Δένειας φαινόταν επιτρεπόμενη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην εν λόγω περιοχή είχαν τοποθετηθεί λανθασμένα πινακίδες ότι επρόκειτο για απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και επομένως οι κυνηγοί αγνοούσαν ότι μπορούσαν να κυνηγήσουν. Αυτό μέχρι και την περασμένη Δευτέρα όταν κάποιοι με τη χρήση της τεχνολογίας εντόπισαν το γεγονός αυτό και ενημέρωσαν την Υπηρεσία Θήρας, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η περίοδος κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παπαδάκης: Η παθογένεια του συστήματος δεν αφήνει την Κύπρο να είναι πρωτοπόρα στο περιβάλλον

13/12/2019

Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) αναδεικνύει τις ευρύτερες παθογένειες του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις "αν δεν υπάρξει διαφθορά, προσυνεννόηση, λογικές και νοοτροπίες οι οποίες οφείλουν να ξεριζωθούν άπαξ και δια παντός", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τονίζει ότι ο τερματισμός αυτών των νοοτροπιών δεν αφορά μόνο το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')