ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΗ Τουρκία δεν υπαγορεύει τύπο λύσης στο Κυπριακό, λέει ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα

9/9/2019

Δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Το πρώτο, υποστήριξε, είναι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και το δεύτερο η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους.

 

Μιλώντας στην ελληνική εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αιτία των προβλημάτων στο νησί. “Ζητήσαμε από τους Ελληνοκύπριους να μην παραβιάσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όσον αφορά τη λύση, οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Η Τουρκία δεν υπαγορεύσει τύπο λύσης και δεν αντιτάσσεται σε καμία άλλη φόρμουλα”, δήλωσε ο κ. Οζούγκεργκιν.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι κάποια από τα οικόπεδα τα οποία όρισε η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. “Αν και υπήρχε σαφής διαφορά, οι Ελληνοκύπριοι την αγνόησαν και επέλεξαν τη γεώτρηση σε αμφισβητούμενη περιοχή. Με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούμε να πάμε σε δικαστήριο. Δεν μπορούμε όμως να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα”, σημειώνει.

Ο κ. Οζούγκεργκιν σημειώνει ότι καθήκον Ελλάδας και Τουρκίας είναι να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και να αναζητήσουν τη λύση των διαφορών τους μέσα από τον διάλογο και το διεθνές δίκαιο. “Μπορεί να είναι μια επιτροπή σοφών, δικαστήριο, διεθνές δικαστήριο. Είμαστε υπέρ των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν θέλει να πάει στο διεθνές δικαστήριο. Θεωρεί ότι το μόνο πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα”.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προσφυγικού, ο κ. Οζούγκεργκιν τις χαρακτηρίζει άδικες. “Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη”, σημειώνει και προσθέτει ότι και η Ελλάδα έχει σοβαρά διοικητικά προβλήματα στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Τέλος, απαντώντας στην εκπρόσωπο της ΕΕ ότι η Τουρκία έχει λάβει 5,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό αρχικά είπε ότι “είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισ. έχουν πραγματικά εκταμιευθεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια”.


ΚΥΠΕ


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

18/9/2019

Με πτώση 5,7% σε σύγκριση με την Δευτέρα έκλεισε σήμερα το αμερικανικό αργό (WTI) στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το Ριάντ διαβεβαίωνε ότι η παραγωγή του θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αποχώρησε το Τούρκικο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από την Καρπασία

17/9/2019

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που ξεκίνησε να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και δύο μήνες αποχώρησε από την περιοχή και κατευθύνεται στα παράλια της Μερσίνης όπως φαίνεται και από τον χάρτη του marinetraffic.com

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Θέμα παράνομων ενεργειών Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θέτει η Κύπρος με τη στήριξη της Ελλάδας

17/9/2019

Το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ζήτησε να τεθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στο σημείο "τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής" ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Νικόλαος Αιμιλίου, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) στις Βρυξέλλες.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κερδισμένοι και χαμένοι από την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

17/9/2019

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατάγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό της από το 1991, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Φόβοι για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν, για το πετρέλαιο το χρονικό των εξελίξεων

17/9/2019

Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, εγείροντας φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ξεκάθαρη η θέση της Γερμανίας υπέρ της Κύπρου στο ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μαας

17/9/2019

Για «επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τόνισε ότι «οξύνουν παρά διευκολύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού». Από την πλευρά του ο κ. Μάας επανέλαβε την θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

16/9/2019

Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο που απείλησε να προκαλέσει κρίση στην προσφορά συνταράζοντας τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σαουδική Αραβία: Οι εξαγωγές θα συνεχιστούν κανονικά παρά τις «μεγάλες ζημιές» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

16/9/2019

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σαουδική Αραβία: Στις φλόγες το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο

14/9/2019

Δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν νωρίς το πρωί στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ως αποτέλεσμα προκλήθηκαν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας, δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η Τουρκία δεν υπαγορεύει τύπο λύσης στο Κυπριακό, λέει ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα

9/9/2019

Δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Το πρώτο, υποστήριξε, είναι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και το δεύτερο η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')