ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, ελιωσαν σε μια μόνο μέρα στην Γρηλανδια

5/8/2019

Περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, όσο δηλαδή 4,4 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες, έλιωσαν προχθές Πέμπτη στη Γροιλανδία σε διάστημα μίας μόλις μέρας και χύθηκαν στους ποταμούς, σύμφωνα με ανταπόκριση του αμερικανικού δικτύου CNN.

 

Στη Γροιλανδία, οι πάγοι συνήθως αρχίζουν να λιώνουν τέλος Μαίου. Φέτος, το φαινόμενο ξεκίνησε αρχές Μαίου, και έκτοτε συνεχίζεται με ανησυχητική ένταση, όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του το αμερικανικό δίκτυο CNN. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων έχουν επιταχύνει ένα φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν. Μόνο τον Ιούλιο, αναφέρει η κλιματολόγος Ρουθ Μότραμ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, ενώ ο καύσωνας που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα και έπληξε στη συνέχεια και τη Γροιλανδία αναμενόταν να πυροδοτήσει το σημαντικότερο κύμα λιωσίματος πάγων από τη δεκαετία του ΄50, από τότε δηλαδή που διαθέτουμε αξιόπιστες μετρήσεις του φαινομένου. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ισλανδία: «Τιμή» στον πρώτο παγετώνα της που χάθηκε λόγω κλίματος

18/8/2019

Σε μια συμβολική κίνηση για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόβλημα, η Ισλανδία θα προβεί σήμερα στα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του Όκγιεκουλ, του πρώτου παγετώνα του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς εξαφανίσθηκε εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασία -- μια ευκαιρία για τους επιστήμονες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της απορρύθμισης του κλίματος.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρώτη κυνηγετική εξόρμηση για τη θερινή περίοδο κυνηγίου

17/8/2019

H Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας καλεί όσους θα εξορμήσουν την Κυριακή, 18/8/2019, να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, ελιωσαν σε μια μόνο μέρα στην Γρηλανδια

5/8/2019

Περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, όσο δηλαδή 4,4 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες, έλιωσαν προχθές Πέμπτη στη Γροιλανδία σε διάστημα μίας μόλις μέρας και χύθηκαν στους ποταμούς, σύμφωνα με ανταπόκριση του αμερικανικού δικτύου CNN.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 50 φάλαινες-πιλότοι εκβράσθηκαν στις νότιες ακτές της Ισλανδίας

4/8/2019

Περίπου 50 ραμφοφάλαινες, ή φάλαινες-πιλότοι εκβράσθηκαν χθες στις ακτές της νοτίου Ισλανδίας, με περίπου 20 εξ αυτών τελικά να εκπνέουν, σύμφωνα με τις αρχές, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, αφού καταγράφηκε κι αντίστοιχο συμβάν προ δύο εβδομάδων με άλλα 52 κήτη στα δυτικά της νησιωτικής χώρας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι σημαίνουν οι πυρκαγιές στην Αλάσκα για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη

3/8/2019

Η Αλάσκα φλέγεται. Εκτεταμένες δασικές περιοχές στην αρκτική τούτη ζώνη εξακολουθούν για πάνω από ένα μήνα να γίνονται βορά των πυρκαγιών, που υποβοηθούμενες από τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, έχουν κάψει έως τώρα 2 εκατ. εκτάρια. Δηλ. μία έκταση μεγαλύτερη από αυτή που απανθράκωσαν όλες οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια το 2018.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση της χρήσης κλιματιστικών

30/7/2019

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να μπαίνει κανείς σε έναν κλιματιζόμενο χώρο εν μέσω καύσωνα. Παρόλα αυτά, τα κλιματιστικά είναι η αιτία της διαρκώς αυξανόμενης κατανάλωσης ρεύματος. Η ενέργεια που καταναλώνουν αντιστοιχεί στο 10% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αρχιτεκτονικές ιδέες για τη μείωση της χρήση κλιματιστικών παρουσιάζει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υεμένη: Τάνκερ μπορεί να προκαλέσει χειρότερη καταστροφή από το Exxon Valdez

26/7/2019

Ένα εγκαταλελειμμένο τάνκερ με πετρέλαιο κοντά στις ακτές της Υεμένης μπορεί να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ειδικοί το περιγράφουν ως βόμβα που επιπλέει.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανακοίνωση Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνώνδηλώσεις του Κοινοτάρχη Αργάκας

26/7/2019

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη ανακοίνωση (ημερ. 21/7/2019) και δηλώσεις του Κοινοτάρχη Αργάκας, καθώς και για την αντιμετώπιση που έτυχαν από την τοπική κοινότητα οι εμπειρογνώμονες που υλοποιούν εκ μέρους του ΤΑΘΕ το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το ΤΑΘΕ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάτι: Το χαμένο φυσικό περιβάλλον και οι άδειες παραλίες

24/7/2019

Η καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018 άλλαξε ριζικά την φυσιογνωμία της Ανατολικής Αττικής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΓΙΑ ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ

19/7/2019

Τα όσα σημειώθηκαν χθες και αφορούν το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, δεν τιμούν ούτε την περιοχή αλλά ούτε και την Κύπρο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ')