ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου

1/8/2019

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Υπουργός Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο.

 


"Ελπίζω η επίσκεψή μου να αποτελέσει ένα άλλο σημαντικό βήμα στις κοινές μας προσπάθειες για την περαιτέρω εδραίωση των πολύ ιδιαίτερων και στενών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, συζητήσαμε τρόπους για ενίσχυση της πολιτικής μας συνεργασίας και ενδυνάμωσης της συνεχιζόμενης συνεργασίας σε διάφορα πεδία της οικονομίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας", είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη και η μελλοντική εκμετάλλευση σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν νέα ώθηση στην ισχυρή εταιρική σχέση των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη υπουργική του σύνοδο θα ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και συντονισμού με την Κύπρο και άλλες χώρες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της σημασίας που αποδίδουν η Κύπρος και η Αίγυπτος στην "ταχέως εξελισσόμενη συνεργασία μας και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι συζητήσεις μας αντικατοπτρίζουν επίσης την κοινή μας προσέγγιση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα".

Ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για την σταθερή στάση της Αιγύπτου προς υποστήριξη των προσπαθειών της Λευκωσίας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της χώρας.

Η Αίγυπτος, όπως είπε, συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε διεθνή φόρα, μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και εξέφρασε και δημόσια την ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας.

"Η σταθερή στάση, η αλληλεγγύη και η ξεκάθαρη θέση της Αιγύπτου υπέρ της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι επίσης κάτι το ανεκτίμητο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ιδιαίτερα τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Αιγύπτου μετά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ", τόνισε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν την τριμερή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, η οποία χρησιμεύει ως ένας σημαντικός καταλύτης για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στη σύγκληση της έβδομης Συνόδου Κορυφής του τριμερούς μηχανισμού στο Κάιρο αργότερα φέτος, προκειμένου να γίνει απολογισμός των επιτευγμάτων των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της μορφής της τριμερούς συνεργασίας.

"Η συνάντησή μου με τον κ. Χριστοδουλίδη απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην περιοχή. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο Ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού για την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στις σημερινές κρίσεις ", πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός δήλωσε ότι επανέλαβε τη θέση της Αιγύπτου ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένας κύριος στρατηγικός εταίρος της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές αξίες και οι ιστορικοί δεσμοί ενώνουν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες.

"Η εταιρική μας σχέση έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, οδηγούμενη από την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο στο Κάιρο όσο και στη Λευκωσία", κατέληξε.

Στις δηλώσεις του, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι "η μακρά ιστορία στενής φιλίας, κατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας έχει εισέλθει σε μια νέα και ακόμη πιο δυναμική φάση και οι δεσμοί μας σε μια πληθώρα θεμάτων εμβαθύνουν και επεκτείνονται ταχύτατα" και εξέφρασε ικανοποίηση για την ενεργή στάση της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας στις δύο χώρες.

Είπε ότι έδωσαν έμφαση στην ενεργειακή τους συνεργασία στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είπε, είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρωτοβουλίας του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Mediterranean Gas Forum). Ανέφερε ότι η Κύπρος υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία από την αρχή και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει στήριξη και από τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής αλλά και την ΕΕ και συγκεκριμένα την Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μοιράζεται με την Αίγυπτο ένα κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο, ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτός ήταν εξάλλου ο στόχος όταν αποφάσιζαν μαζί με την Ελλάδα να προχωρήσουν στην τριμερή συνεργασία.

Είπε ότι δημιουργούν συνέργειες στην άμεση και ευρύτερη περιοχή στη βάση μιας θετικής ατζέντας που δεν αποκλείει και δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε τρίτης χώρας, "διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας μπορεί να φέρει την αλλαγή και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ειρηνικό και γεμάτο ευημερία μέλλον ".

Συνέχισε λέγοντας ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να διερευνήσουν με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό τις δυνατότητες αυτής της θετικής ατζέντας και να προσφέρουν στον τριμερή αυτό μηχανισμό τα απαραίτητα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών.

Αυτό, είπε, αποτελεί εν μέρει, έναν βασικό λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Μόνιμη Γραμματεία στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και βασικό εταίρο στην περιοχή μας και ως εκ τούτου διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην επίλυση των συγκρούσεων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της άμεσης περιοχής μας και πέραν αυτής.

Είπε ότι συζήτησαν μερικές από τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία, η Λιβύη και η μετανάστευση.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και ότι επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι η συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις κοινές προκλήσεις στην περιοχή μας.

Η Κύπρος, είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά την ενίσχυση αυτών των σχέσεων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που να επικεντρώνεται στο όλο φάσμα της συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για κατασκευή υποδομών έλευσης ΥΦΑ

13/12/2019

Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ) και η διεθνής κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, and METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited υπέγραψαν σήμερα τη σύμβαση για τις υποδομές έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ντονμέζ! «Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την ανατολική Μεσόγειο»!

12/12/2019

Κάνει πως δεν… ακούει τη διεθνή καταδίκη η Τουρκία. Προκαλεί ξανά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ! Δεν θα γίνονται ούτε έρευνες, ούτε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την… άδεια της Άγκυρας, λέει. Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ με μήνυμα στην Άγκυρα

11/12/2019

Αρχίζει την Πέμπτη η τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μήνυμα στην Αγκυρα η ιταλική φρεγάτα στην Κύπρο

11/12/2019

Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπέρ της ρύθμισης του θέματος «Αφροδίτη – Γισάι» τάσσεται η Πρεσβεία του Ισραήλ

10/12/2019

Τη θέση του Ισραήλ υπέρ των διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση για ρύθμιση του θέματος σχετικά με τη διαφορά αναφορικά με τα κοιτάσματα «Αφροδίτη – Γισάι» αντανακλά η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή “Globes”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Ισραήλ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Διπλωματική ένταση Ελλάδας και Τουρκίας - Έτοιμη να στείλει γεωτρύπανο στη Κρήτη η Άγκυρα

9/12/2019

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον απόηχο της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβυής, καθώς και μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σήμερα στη τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

5/12/2019

Tην ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. Το κείμενο της συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Τι προβλέπει η συμφωνία.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ελληνικά νησιά και δυτικό μέτωπο Κυπρου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ»

4/12/2019

Στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου, όπως αποκάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα υποστηρίζει πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αβέρωφ: Δεν αποκλείω αγωγό μέσω Τουρκίας σε περίπτωση λύσης

3/12/2019

Ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου περιέγραψε την Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ομέρ Τσελίκ: Παιδαριώδης η στάση Ελλάδας και Κύπρου στην Α. Μεσόγειο

3/12/2019

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι με αυτή εξουδετερώθηκε πλήρως ο χάρτης της Σεβίλης. Χαρακτήρισε ‘παιδαριώδη’ της στάση Ελλάδας και Κύπρου να μην ανταποκριθούν σε προηγούμενες εκκλήσεις της Τουρκίας για συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο. Για την Αίγυπτο ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι κινείται με την Ελλάδα μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον της Τουρκίας και πως τα ελληνικά επιχειρήματα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')