ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΤρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου

1/8/2019

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Υπουργός Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο.

 


"Ελπίζω η επίσκεψή μου να αποτελέσει ένα άλλο σημαντικό βήμα στις κοινές μας προσπάθειες για την περαιτέρω εδραίωση των πολύ ιδιαίτερων και στενών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, συζητήσαμε τρόπους για ενίσχυση της πολιτικής μας συνεργασίας και ενδυνάμωσης της συνεχιζόμενης συνεργασίας σε διάφορα πεδία της οικονομίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας", είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη και η μελλοντική εκμετάλλευση σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσαν νέα ώθηση στην ισχυρή εταιρική σχέση των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη υπουργική του σύνοδο θα ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας και συντονισμού με την Κύπρο και άλλες χώρες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της σημασίας που αποδίδουν η Κύπρος και η Αίγυπτος στην "ταχέως εξελισσόμενη συνεργασία μας και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και τη συνεργασία μας σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι συζητήσεις μας αντικατοπτρίζουν επίσης την κοινή μας προσέγγιση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα".

Ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για την σταθερή στάση της Αιγύπτου προς υποστήριξη των προσπαθειών της Λευκωσίας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της χώρας.

Η Αίγυπτος, όπως είπε, συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε διεθνή φόρα, μεταξύ των οποίων και ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας και εξέφρασε και δημόσια την ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας.

"Η σταθερή στάση, η αλληλεγγύη και η ξεκάθαρη θέση της Αιγύπτου υπέρ της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι επίσης κάτι το ανεκτίμητο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ιδιαίτερα τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Αιγύπτου μετά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ", τόνισε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν την τριμερή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, η οποία χρησιμεύει ως ένας σημαντικός καταλύτης για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στη σύγκληση της έβδομης Συνόδου Κορυφής του τριμερούς μηχανισμού στο Κάιρο αργότερα φέτος, προκειμένου να γίνει απολογισμός των επιτευγμάτων των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της μορφής της τριμερούς συνεργασίας.

"Η συνάντησή μου με τον κ. Χριστοδουλίδη απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της ταραχώδους κατάστασης στην περιοχή. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο Ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού για την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στις σημερινές κρίσεις ", πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός δήλωσε ότι επανέλαβε τη θέση της Αιγύπτου ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένας κύριος στρατηγικός εταίρος της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές αξίες και οι ιστορικοί δεσμοί ενώνουν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες.

"Η εταιρική μας σχέση έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, οδηγούμενη από την ισχυρή πολιτική βούληση τόσο στο Κάιρο όσο και στη Λευκωσία", κατέληξε.

Στις δηλώσεις του, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι "η μακρά ιστορία στενής φιλίας, κατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας έχει εισέλθει σε μια νέα και ακόμη πιο δυναμική φάση και οι δεσμοί μας σε μια πληθώρα θεμάτων εμβαθύνουν και επεκτείνονται ταχύτατα" και εξέφρασε ικανοποίηση για την ενεργή στάση της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας στις δύο χώρες.

Είπε ότι έδωσαν έμφαση στην ενεργειακή τους συνεργασία στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είπε, είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρωτοβουλίας του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Mediterranean Gas Forum). Ανέφερε ότι η Κύπρος υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία από την αρχή και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει στήριξη και από τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής αλλά και την ΕΕ και συγκεκριμένα την Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μοιράζεται με την Αίγυπτο ένα κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο, ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για τις χώρες και τους λαούς τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτός ήταν εξάλλου ο στόχος όταν αποφάσιζαν μαζί με την Ελλάδα να προχωρήσουν στην τριμερή συνεργασία.

Είπε ότι δημιουργούν συνέργειες στην άμεση και ευρύτερη περιοχή στη βάση μιας θετικής ατζέντας που δεν αποκλείει και δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε τρίτης χώρας, "διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας μπορεί να φέρει την αλλαγή και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ειρηνικό και γεμάτο ευημερία μέλλον ".

Συνέχισε λέγοντας ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να διερευνήσουν με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό τις δυνατότητες αυτής της θετικής ατζέντας και να προσφέρουν στον τριμερή αυτό μηχανισμό τα απαραίτητα εργαλεία για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών.

Αυτό, είπε, αποτελεί εν μέρει, έναν βασικό λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Μόνιμη Γραμματεία στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και βασικό εταίρο στην περιοχή μας και ως εκ τούτου διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην επίλυση των συγκρούσεων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της άμεσης περιοχής μας και πέραν αυτής.

Είπε ότι συζήτησαν μερικές από τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία, η Λιβύη και η μετανάστευση.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και ότι επανέλαβε τη θέση της Κύπρου ότι η συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις κοινές προκλήσεις στην περιοχή μας.

Η Κύπρος, είπε, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά την ενίσχυση αυτών των σχέσεων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που να επικεντρώνεται στο όλο φάσμα της συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο μετά το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς την Ελλάδα

19/8/2019

To ιρανικό δεξαμενόπλοιο,που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, μερικές ώρες αφότου το βρετανικό αυτό έδαφος απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου

1/8/2019

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Υπουργός Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για χθεσινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

31/7/2019

Κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων χθες βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο ενημέρωσης στην οποία προέβη προς τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αποφάσισε τη σύμπραξη των δυο εταιρειών ΤΟΤΑL –ΕΝΙ σε όλα τα υπόλοιπα τεμάχια όπου δραστηριοποιείται η ENI το υπουργικό συμβούλιο

30/7/2019

Ιστορική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου που στην ουσία αλλάζει τον χάρτη της ΑΟΖ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αμερικανός ΥΦΕΞ: Στενή παρακολούθηση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ από τις ΗΠΑ

29/7/2019

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, μιλώντας σε συνάντηση του αμερικανο-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στη συνάντηση των Υπ. Ενέργειας των χωρών της ΝΑ Μεσογείου με τον Πρόεδρο Σίσι αναφέρεται η “Αλ Αχράμ

29/7/2019

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η «Αλ Αχράμ» για τη προχθεσινή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που συμμετείχαν στο Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το φυσικό αέριο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη καταγγέλλει στον ΓΓ ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας

27/7/2019

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum, στο Κάιρο

26/7/2019

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε χθες, στο Κάιρο, στη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Med Gas Forum (EMGF), όπου σε παρέμβασή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε λεπτομερώς τους συνομιλητές του και για τις εξελίξεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το θέμα των υδρογονανθράκων συζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου

25/7/2019

Την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την υπεράσπιση της ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ο Π. Παυλόπουλος

25/7/2019

Μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιουλίου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')