ΕΝΕΡΓΕΙΑ



Απεβίωσε ο Στιβ Σόγιερ, πρώην επικεφαλής της Greenpeace και γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας

1/8/2019

Ο Στιβ Σόγιερ, ο επί δύο δεκαετίες εκτελεστικός διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace και ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές που αγωνίστηκαν κατά της κλιματικής αλλαγής, αεπβίωσε σε ηλικία 63 ετών σε νοσοκομείο του Άμστερνταμ, λίγες ημέρες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα.

 

Ο Στιβ Σόγιερ ήταν μέλος του πληρώματος του πλοίου Rainbow Warrior όταν το βύθισαν, πριν από 34 χρόνια, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα γιόρταζε τα γενέθλιά του -έκλεινε τα 29- όταν το πλοίο της Greenpeace που πραγματοποιούσε εκστρατεία στον Ειρηνικό ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας, σαμποταρίστηκε από πράκτορες της γαλλικής DGSE στο λιμάνι του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία, στις 10 Ιουλίου 1985.

Από τη βύθιση του σκάφους σκοτώθηκε ο φωτορεπόρτερ Φερνάντο Περέιρα.

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία αυτή, ο Σόγιερ ανέλαβε τα ηνία της Greenpeace.

Η οργάνωση "πέτυχε κάποιους από τους μεγαλύτερους θριάμβους της τα χρόνια που ήταν επικεφαλής της ο Σόγιερ" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που αφορούσε την προστασία του στρώματος του όζοντος.

Ο Στιβ Σόγιερ, ένας από τους πρώτους οικολόγους ακτιβιστές που μίλησαν για την κλιματική αλλαγή, ήταν επί πάνω από δέκα χρόνια γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ'

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παροχή υποτροφιών από το Υπουργείο Ενέργειας για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες

17/8/2019

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι προσφέρει αριθμό υποτροφιών συνολικού ύψους €1.100.000 για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και διδακτορικών, για σπουδές που αρχίζουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες. Η παροχή υποτροφίας από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα ισχύει μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπουργείο Ενέργειας: Κατάλογος των έργων που εντάσσονται στο "Σχέδιο για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ"

17/8/2019

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει τον κατάλογο των έργων που εντάσσονται στο «Σχέδιο για την Παραγωγή Ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού» (το Σχέδιο), το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφασή του αρ. 87.215, ημερομηνίας 3/4/2019 και ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στις 8/4/2019 (Κατάλογος Α).

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ενέργειας μεταβαίνει στην Αθήνα για την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ

6/8/2019

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί σήμερα, Τρίτη 6 Αυγούστου 2019, για την Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα λάβει μέρος στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, το Ισραήλ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Yuval Steinitz και τις ΗΠΑ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Francis R. Fannon.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην Αθήνα η πρώτη «ενεργειακή υπουργική διάσκεψη»

5/8/2019

Την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ φιλοξενεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο ξενοδοχείο Hilton.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Απεβίωσε ο Στιβ Σόγιερ, πρώην επικεφαλής της Greenpeace και γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας

1/8/2019

Ο Στιβ Σόγιερ, ο επί δύο δεκαετίες εκτελεστικός διευθυντής της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace και ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές που αγωνίστηκαν κατά της κλιματικής αλλαγής, αεπβίωσε σε ηλικία 63 ετών σε νοσοκομείο του Άμστερνταμ, λίγες ημέρες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ενέργειας μεταβαίνει στο Κάιρο για τη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum

25/7/2019

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης αναχώρησε για το Κάιρο, όπου σήμερα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), μαζί με τους Υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Παρών στη Συνάντηση θα είναι, επίσης, ο Αμερικανός Υπουργός Ενέργειας κ. Rick Perry και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ το πρωί θα προηγηθεί κοινή σύσκεψη των Υπουργών υπό τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για πρώτη φορά «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό από την ίδια συσκευή

10/7/2019

Ερευνητές στη Σαουδική Αραβία ανέπτυξαν μια συσκευή, η οποία, χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, επιτρέπει ταυτόχρονα την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού (και γενικότερα τον καθαρισμό του νερού ώστε να γίνει πόσιμο και κατάλληλο για άρδευση), καθώς και την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας τόσο «πράσινου» ηλεκτρισμού όσο και καθαρού νερού σε άνυδρες και ημι-άνυδρες περιοχές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εξαγορά κλάδου υδρογονανθράκων της Edison από την Energean

4/7/2019

Την εξαγορά του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της ιταλικής Edison έναντι 750 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα η Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, ενώ δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Στέλιου Χειμώνα στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

26/6/2019

Πραγματοποιήθηκε χθες, 25 Ιουνίου 2019, στο Λουξεμβούργο, η Σύνοδος του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δρ Στέλιος Χειμώνας. Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν το Μέλλον των Ενεργειακών Συστημάτων στην Ενεργειακή Ένωση και η επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το 2050 καθώς, επίσης, οι Εξωτερικές Σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διεξαγωγή αγώνα ηλιακών οχημάτων στη Λευκωσία

21/6/2019

Ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων που έχει καταστεί θεσμός και διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά, είναι ανοιχτός σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και να ζήσουν την απόλυτη πρόκληση μιας συναρπαστικής αναμέτρησης με μόνο σύμμαχο τον ήλιο!

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΝΕΡΓΕΙΑ')