ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΔηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για χθεσινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

31/7/2019

Κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων χθες βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο ενημέρωσης στην οποία προέβη προς τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

 


«Υπενθυμίζω», τόνισε, «ότι αυτό το πλαίσιο ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές τόσο της γαλλικής Total όσο και της ιταλικής Eni».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, στην ψεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία των Total και Eni, σε ποσοστό 50% εκάστη και με την πρώτη εταιρεία ως διαχειριστή.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η είσοδος της Total και στα υπόλοιπα Τεμάχια που επιχειρούσε η Eni, με ποσοστό 20% στο Τεμάχιο 2, 30% στο Τεμάχιο 3, 20% στο Τεμάχιο 9 και 40% στο Τεμάχιο 8. Σημειώνεται ότι στο Τεμάχιο 8 η Eni ήταν ο μοναδικός αδειούχος, ενώ στα Τεμάχια 2, 3 και 9 η Eni είχε το 80% – από το οποίο και θα δοθεί το μερίδιο της Total – και η κορεατική Kogas το υπόλοιπο 20%.

Επίσης, με ψεσινή του Απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παρατάσεις δώδεκα μηνών στις άδειες έρευνας υδρογονανθράκων για τα Τεμάχια 2, 3, 8, 9 και 11.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία των εταιρειών, που αφορά σε μεταξύ τους συμφωνίες, ο Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για διευθέτηση που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».

Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται πλέον το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη του 2019, αρχές του 2020, ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, το οποίο για τους επόμενους 24 μήνες θα περιλαμβάνει έως κι εννέα γεωτρήσεις, ερευνητικές και επιβεβαιωτικές, απ’ όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μηνύματα που στέλνονται προς την Τουρκία και διεθνώς από πλευράς Κυβέρνησης με αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές. Κινούμαστε και διπλωματικά και νομικά, σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να υπερασπιστούμε, με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σ’ ό,τι αφορά στο ερώτημα τί εξάγεται από αυτές τις Αποφάσεις του Υπουργικού," είναι ακριβώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο (συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni) είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Εκτελεστικού Διευθυντή της Total πριν περίπου δώδεκα μήνες. Εργαστήκαμε σκληρά, εταιρείες και Υπουργείο, για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και, ακριβώς, δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει, έτσι και συνεχίζουμε».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για κατασκευή υποδομών έλευσης ΥΦΑ

13/12/2019

Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ) και η διεθνής κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, and METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited υπέγραψαν σήμερα τη σύμβαση για τις υποδομές έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ντονμέζ! «Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την ανατολική Μεσόγειο»!

12/12/2019

Κάνει πως δεν… ακούει τη διεθνή καταδίκη η Τουρκία. Προκαλεί ξανά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ! Δεν θα γίνονται ούτε έρευνες, ούτε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την… άδεια της Άγκυρας, λέει. Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ με μήνυμα στην Άγκυρα

11/12/2019

Αρχίζει την Πέμπτη η τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μήνυμα στην Αγκυρα η ιταλική φρεγάτα στην Κύπρο

11/12/2019

Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή, «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Υπέρ της ρύθμισης του θέματος «Αφροδίτη – Γισάι» τάσσεται η Πρεσβεία του Ισραήλ

10/12/2019

Τη θέση του Ισραήλ υπέρ των διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση για ρύθμιση του θέματος σχετικά με τη διαφορά αναφορικά με τα κοιτάσματα «Αφροδίτη – Γισάι» αντανακλά η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή “Globes”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Ισραήλ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Διπλωματική ένταση Ελλάδας και Τουρκίας - Έτοιμη να στείλει γεωτρύπανο στη Κρήτη η Άγκυρα

9/12/2019

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον απόηχο της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβυής, καθώς και μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σήμερα στη τουρκική βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη

5/12/2019

Tην ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. Το κείμενο της συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Τι προβλέπει η συμφωνία.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ελληνικά νησιά και δυτικό μέτωπο Κυπρου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ»

4/12/2019

Στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου, όπως αποκάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα υποστηρίζει πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αβέρωφ: Δεν αποκλείω αγωγό μέσω Τουρκίας σε περίπτωση λύσης

3/12/2019

Ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου περιέγραψε την Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ομέρ Τσελίκ: Παιδαριώδης η στάση Ελλάδας και Κύπρου στην Α. Μεσόγειο

3/12/2019

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι με αυτή εξουδετερώθηκε πλήρως ο χάρτης της Σεβίλης. Χαρακτήρισε ‘παιδαριώδη’ της στάση Ελλάδας και Κύπρου να μην ανταποκριθούν σε προηγούμενες εκκλήσεις της Τουρκίας για συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο. Για την Αίγυπτο ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι κινείται με την Ελλάδα μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον της Τουρκίας και πως τα ελληνικά επιχειρήματα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')