ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΔηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για χθεσινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

31/7/2019

Κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων χθες βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο ενημέρωσης στην οποία προέβη προς τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

 


«Υπενθυμίζω», τόνισε, «ότι αυτό το πλαίσιο ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τους Εκτελεστικούς Διευθυντές τόσο της γαλλικής Total όσο και της ιταλικής Eni».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, στην ψεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αδειοδότηση του Τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία των Total και Eni, σε ποσοστό 50% εκάστη και με την πρώτη εταιρεία ως διαχειριστή.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η είσοδος της Total και στα υπόλοιπα Τεμάχια που επιχειρούσε η Eni, με ποσοστό 20% στο Τεμάχιο 2, 30% στο Τεμάχιο 3, 20% στο Τεμάχιο 9 και 40% στο Τεμάχιο 8. Σημειώνεται ότι στο Τεμάχιο 8 η Eni ήταν ο μοναδικός αδειούχος, ενώ στα Τεμάχια 2, 3 και 9 η Eni είχε το 80% – από το οποίο και θα δοθεί το μερίδιο της Total – και η κορεατική Kogas το υπόλοιπο 20%.

Επίσης, με ψεσινή του Απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παρατάσεις δώδεκα μηνών στις άδειες έρευνας υδρογονανθράκων για τα Τεμάχια 2, 3, 8, 9 και 11.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία των εταιρειών, που αφορά σε μεταξύ τους συμφωνίες, ο Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για διευθέτηση που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».

Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται πλέον το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη του 2019, αρχές του 2020, ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, το οποίο για τους επόμενους 24 μήνες θα περιλαμβάνει έως κι εννέα γεωτρήσεις, ερευνητικές και επιβεβαιωτικές, απ’ όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μηνύματα που στέλνονται προς την Τουρκία και διεθνώς από πλευράς Κυβέρνησης με αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες που προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές. Κινούμαστε και διπλωματικά και νομικά, σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να υπερασπιστούμε, με ό,τι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σ’ ό,τι αφορά στο ερώτημα τί εξάγεται από αυτές τις Αποφάσεις του Υπουργικού," είναι ακριβώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο (συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni) είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Εκτελεστικού Διευθυντή της Total πριν περίπου δώδεκα μήνες. Εργαστήκαμε σκληρά, εταιρείες και Υπουργείο, για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και, ακριβώς, δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει, έτσι και συνεχίζουμε».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ'

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο μετά το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς την Ελλάδα

19/8/2019

To ιρανικό δεξαμενόπλοιο,που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσίας που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, μερικές ώρες αφότου το βρετανικό αυτό έδαφος απέρριψε αμερικανικό αίτημα να κρατηθεί περαιτέρω το σκάφος.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια, συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου

1/8/2019

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος Υπουργός Σάμεχ Σούκρι στην Κύπρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για χθεσινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

31/7/2019

Κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων χθες βράδυ από το Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και Eni», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο ενημέρωσης στην οποία προέβη προς τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αποφάσισε τη σύμπραξη των δυο εταιρειών ΤΟΤΑL –ΕΝΙ σε όλα τα υπόλοιπα τεμάχια όπου δραστηριοποιείται η ENI το υπουργικό συμβούλιο

30/7/2019

Ιστορική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου που στην ουσία αλλάζει τον χάρτη της ΑΟΖ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αμερικανός ΥΦΕΞ: Στενή παρακολούθηση της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ από τις ΗΠΑ

29/7/2019

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, μιλώντας σε συνάντηση του αμερικανο-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στη συνάντηση των Υπ. Ενέργειας των χωρών της ΝΑ Μεσογείου με τον Πρόεδρο Σίσι αναφέρεται η “Αλ Αχράμ

29/7/2019

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η «Αλ Αχράμ» για τη προχθεσινή συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας που συμμετείχαν στο Φόρουμ των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το φυσικό αέριο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη καταγγέλλει στον ΓΓ ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας

27/7/2019

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε στη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum, στο Κάιρο

26/7/2019

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε χθες, στο Κάιρο, στη 2η Υπουργική Συνάντηση του East Med Gas Forum (EMGF), όπου σε παρέμβασή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε λεπτομερώς τους συνομιλητές του και για τις εξελίξεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το θέμα των υδρογονανθράκων συζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου

25/7/2019

Την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την υπεράσπιση της ΑΟΖ της Κύπρου, είπε ο Π. Παυλόπουλος

25/7/2019

Μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιουλίου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ')