Υεμένη: Τάνκερ μπορεί να προκαλέσει χειρότερη καταστροφή από το Exxon Valdez

26/7/2019

Ένα εγκαταλελειμμένο τάνκερ με πετρέλαιο κοντά στις ακτές της Υεμένης μπορεί να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ειδικοί το περιγράφουν ως βόμβα που επιπλέει.

 


Το δεξαμενόπλοιο Safer, που ανήκει στην μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου της Υεμένης είναι αγκυροβολημένο περίπου επτά χιλιόμετρα από το λιμάνι Ρας Ισά, στα βορειοδυτικά της χώρας. Για δεκαετίες το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη και τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου.

Το πλοίο έχει μείνει όμως χωρίς καμιά συντήρηση από το 2015, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και την κυβέρνηση της Υεμένης που έχει στο πλευρό της τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι Χούτι που ελέγχουν τη θάλασσα αρνήθηκαν να δώσουν άδεια σε κλιμάκιο του ΟΗΕ που θα εκτιμούσε την κατάσταση. Επισήμανε μάλιστα ότι πέρσι οι Χούτι είχαν ζητήσει βοήθεια από τον Οργανισμό όσον αφορά στο τάνκερ και είχαν υποσχεθεί να βοηθήσουν τις δράσεις που ήταν αναγκαίες.

Αδρανές αέριο

Εκφράζονται φόνοι ότι το τάνκερ μπορεί να εκραγεί, καθώς οι λέβητές του έχουν σταματήσει να παράγουν αδρανές αέριο. Το αέριο αυτό γεμίζει συνήθως το κενό πάνω από το πετρέλαιο στις δεξαμενές αποθήκευσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων και Περιβάλλοντος (COE).

Μια έκρηξη ή μια διαρροή μπορεί να οδηγήσει τα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου του τάνκερ να χυθούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανάλογα με την εποχή και τα θαλάσσια ρεύματα, η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να φτάσει από το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (ένα στενό που οδηγεί στον κόλπο του Άντεν, νότια του Ρας Ίσα) μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ (βόρεια στην Αίγυπτο) και πιθανώς μέχρι τα στενά του Ορμούζ» προειδοποίησε ο Μαρκ Λόουκοκ, τον περασμένο μήνα. «Σας αφήνω να φανταστείτε το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής, αλλά και τις συνέπειες στην ναυτιλία και την παγκόσμια οικονομία».

Περιβάλλον και οικονομία

Σε ένα βίντεο που ανέβασε την προηγούμενη εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζει ότι η περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να είναι τέσσερις φορές χειρότερη από αυτήν του Exxon Valdez το 1989. Τότε 26.000 βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα της Αλάσκας, δημιουργώντας την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία που προκλήθηκε ποτέ από ανθρώπινη ενέργεια.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιες συνέπειες στην αλιεία στις χώρες που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι τεράστιος. Μια μελέτη ενός ιταλικού ερευνητικού οργανισμού υπολογίζει ότι το 9% των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου έγιναν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ το 2018. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια υπολόγισε ότι 4,8 εκατομμύρια βαρέλια με προϊόντα διύλισης πετρελαίου μεταφέρονταν καθημερινά μέσω των Στενών του Μπαμπ ελ Μαντέμπ το 2016, από τα συνολικά 59 εκατομμύρια βαρέλια. Εν τω μεταξύ, το 1/3 των προϊόντων πετρελαίου διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ.

Οι αρχές των Χούτι αλλά και η κυβέρνηση συγκρούονται για το ποιος θα αξιοποιήσει το αργό πετρέλαιο που βρίσκεται πάνω στο Safer, του οποίου η αξία υπολογίζεται σε πάνω από 53,8 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')