Μάτι: Το χαμένο φυσικό περιβάλλον και οι άδειες παραλίες

24/7/2019

Η καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018 άλλαξε ριζικά την φυσιογνωμία της Ανατολικής Αττικής.

 


Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη, άλλαξε και το μικροκλίμα της περιοχής με αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και αύξηση της έντασης των ανέμων που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ανάλογα επηρεάστηκε και η πανίδα της περιοχής.

«Τώρα έχει φύγει τελείως το φυσικό περιβάλλον, έχουν μείνει ελάχιστα δέντρα, κάποια καρποφόρα και κάποιοι θάμνοι έχουν ξαναπετάξει αλλά τα μεγάλα δέντρα, το πεύκο που ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της περιοχής, δεν υπάρχει πια»δηλώνει στο euronews η Μαρία Μήλα, που είναι γεωπόνος και κάτοικος της περιοχής.

Η φωτιά προκάλεσε και υγειονομικές βόμβες. Όπως αυτή του αμιάντου. Οι κάτοικοι στο Μάτι, συνεχίζουν ένα χρόνο μετά να παλεύουν με αυτή την ανοιχτή πληγή παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις.

«Υπήρχαν αρκετά σπίτια με αμίαντο στην περιοχή, ήταν τα λεγόμενα λυόμενα σπίτια, τα οποία είχαν νόμιμη άδεια και χαρτί του δασαρχείου. Η περισυλλογή ξεκίνησε από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, διεκόπη χωρίς καμία αιτία, στη συνέχεια ήρθε μια καινούργια σύμβαση, πέρασε από το ελεγκτικό συνέδριο αλλά τώρα έχουμε μεν την σύμβαση αλλά δεν έχουμε τις εταιρείες να συνεχίσουν, να παραλάβουν και να επεξεργαστούν τον αμίαντο», δηλώνει ο Πέτρος Φράγκος που είναι επικεφαλής των κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν μπορούν ακόμα να συνηθίσουν την νέα όψη της γειτονιάς τους. Οι μνήμες των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι ακόμα πολύ νωπές. Φέτος οι καλοκαιρινές ημέρες δεν είναι ξέγνοιαστες. Οι κάποτε πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουν παρά ελάχιστους λουόμενους. Οι δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από ζωή τώρα είναι άδειοι. Αυτοί που έχουν επιλέξει να παραμείνουν εδώ φοβούνται ότι οι πόλεις τους δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')