Η Φινλανδία θα αντισταθμίσει τις εκπομπές αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου

28/6/2019

Η Φινλανδία θα αντισταθμίσει τις εκπομπές αεροπορικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη χρηματοδότηση σχεδίων που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα προωθούν τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, ανακοίνωσε χθες η Υπουργός Περιβάλλοντος Κρίστα Μίκκονεν.

 Σύμφωνα με την Υπουργό, που μίλησε σε αποστολή δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες, η αντιστάθμιση των εκπομπών των πτήσεων αποτελεί συγκεκριμένη δράση για το κλίμα και μέρος των βιώσιμων ρυθμίσεων της Φινλανδικής Προεδρίας. Η προσέγγιση οφείλεται στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, το ποσό που χρησιμοποιείται για τον συμψηφισμό των εκπομπών θα ανέλθει σε περίπου 500.000 ευρώ. Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κατευθύνει τα κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά για τα δώρα της Προεδρίας για την αντιστάθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

"Οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν παντού. Ένας από τους στόχους μας για την οργάνωση των συνεδριάσεων της Προεδρίας ήταν η μείωση του συνολικού αριθμού αεροπορικών ταξιδιών. Όταν η πτήσεις είναι απαραίτητες, θα αντισταθμίσουμε τις εκπομπές με τρόπο που θα έχει πραγματικό και μόνιμο αποτέλεσμα και θα προωθήσει βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους", είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα τέσσερα έργα που θα χρηματοδοτήσει η Φινλανδία θα έχουν μετρήσιμη επίπτωση στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Φινλανδία θα χρηματοδοτήσει ένα έργο για την εισαγωγή αποδοτικότερων μαγειρικών σκευών για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στην Ονδούρα. Ένα έργο στο Βιετνάμ θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από την επεξεργασία των αστικών αποβλήτων και θα προωθήσει την κυκλική οικονομία. Το έργο περιλαμβάνει τη διαλογή των αστικών αποβλήτων, την ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων και τη μετατροπή της οργανικής ύλης σε βιώσιμο λίπασμα. Ένα έργο στην Ουγκάντα ​​αποσκοπεί στην παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού χωρίς βράσιμο και ένα υδροηλεκτρικό έργο στο Λάος θα παράγει καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν καθώς η υδροηλεκτρική ενέργεια αντικαθιστά εν μέρει τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο θα δημιουργήσει επίσης θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής και θα παρέχει πηγές διαβίωσης.

Οι εκπομπές θα αντισταθμιστούν και με την αγορά και την ακύρωση των αποκαλούμενων μονάδων μείωσης εκπομπών πιστοποιημένων κατά Gold Standard (μονάδες CER) που παράγονται από τα έργα. Οι μονάδες CER συμμορφώνονται με τον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος και το Χρυσό Πρότυπο, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η ακύρωση μονάδων σε μητρώο εκπομπών διασφαλίζει ότι οι ίδιες μονάδες χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά.

Εκτιμάται ότι τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα δημιουργήσουν 18.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ακύρωση μιας μονάδας CER θα αντισταθμίσει εκπομπές ίσες με ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Με τον προϋπολογισμό που προορίζεται για την αντιστάθμιση των εκπομπών, η Φινλανδία θα αγοράσει 130.000 μονάδες Gold Standard CER.

"Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό των εκπομπών και γι `αυτό θα υπερκαλύψουμε γι` αυτούς. Θα παρακολουθούμε το ποσό που εκπέμπεται και θα ενημερώσουμε τις εκτιμήσεις μας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας", δήλωσε η Άννα Λάισι, επικεφαλής της Γραμματείας για τη Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το σύστημα αποζημίωσης εκπομπών ετοιμάστηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνει εκπροσώπους του Γραφείου του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και του Φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας Sitra.

ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')