Νέα, οικολογική τεχνική γαλβανισμού του χάλυβα

11/6/2019

Μηχανικοί από όλη την Ευρώπη δουλεύουν μαζί για να εξοικονομήσουν ενέργεια και για να ανακτήσουν πολύτιμα υλικά σε εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου.

 

Η διαδικασία γαλβανισμού είναι μια επίμοχθη δουλειά που απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Μετατρέπει τον διαβρωμένο χάλυβα σε προστατευμένο μέταλλο, χρησιμοποιώντας λουτρά με υδροχλωρικό οξύ και λιωμένο ψευδάργυρο. Είναι μια δραστηριότητα που οι Ευρωπαίοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να την κάνουν πιο πράσινη και πιο καθαρή. Το εργοστάσιο που ανήκει στην σικελική εταιρία Tecnozinco είναι ο χώρος που γίνονται τα τεστ αυτής της καινοτομίας. Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας νέος τρόπος αποκατάστασης και ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου οξέως από αυτό το εργοστάσιο.

«Είμαστε στην Σικελία.Το πρόβλημα για μας είναι ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλο κόστος μεταφοράς, λόγω της απόστασης. Επιπλέον, αυτές οι μεγάλες ποσότητες δημιουργούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τόσο όσον αφορά στις ποσότητες οξέως που πρέπει να αγοράσουμε αλλά και στις ποσότητες αποβλήτων που πρέπει να μεταφέρουμε» αναφέρει ο Αλμπέρτο ντι Κριστόφαλο, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Tecnozinco.

Η απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να είναι η νέα μηχανή, που είναι εγκατεστημένη εδώ. Η κοινοπραξία εταιριών που ασχολείται με το ευρωπαϊκό πρότζεκτ ReWaCEM την κατασκεύασε. Μπορούn να ανακυκλώσουν 20-40 λίτρα χρησιμοποιημένου οξέως την ώρα και να εξάγουν τα πολύτιμα υλικά, που διαλύονται με αυτό.

«Οι λύσεις που χρησιμοποιούν οξύ χρησιμοποιούνται σ' αυτό το καινοτόμο εργοστάσιο. Εξάγονται τα πολύτιμα συστατικά. Στη συνέχεια διαχωρίζουν το οξύ που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε νέες επεξεργασίες και τα άλατα, που μπορούν να κατακαθίσουν στο ανακυκλωμένο υλικό. Μετά αυτό μπορεί να πωληθεί και τα λύματα δεν χρειάζονται πλέον να μεταφερθούν κάπου, καθώς είναι εντελώς ανακυκλωμένα» επισημαίνει ο Ντάνιελ Βίντερ, επικεφαλής επιστήμονας της Fraunhofer ISE.

Στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, οι επιστήμονες εργάζονται για να βελτιώσουν το σύστημα επεξεργασίας με οξύ, που συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας διάλυσης και μεμβρανών, ώστε να λειτουργήσει ως ένα είδος φίλτρου.

«Ο στόχος αυτών των πειραμάτων είναι να μελετήσουμε την αποτελεσματικότητα των μεμβρανών στην ανάκτηση των οξέων» εξηγεί η Άλμπα Ρουίζ Αγκίρε, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Θεωρητικά, η μεμβράνη θα πρέπει να σταματά μέσα στο οξύ τα θετικά φορτισμένα ιόντα σιδήρου, ψευδαργύρου ή χαλκού από το να περάσουν. Η μεμβράνη λοιπόν δεν επιτρέπει τη διέλευση των θετικά φορτισμένων ιόντων. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις: «Γενικά έχουν πολύ καλή ανάκτηση, όσον αφορά στο οξύ. Αλλά εάν ισχύει τόσο στα πειράματα και την πραγματικότητα, τότε ναι, δεν απορρίπτουν όλα τα άλατα» συμπληρώνει η Άλμπα Ρουίζ Αγκίρε.

Το να περάσει όλο αυτό σε βιομηχανική κλίμακα είναι ακριβώς ο στόχος της ομάδας του πρότζεκτ. Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι η διάρκεια ζωής των μεμβρανών και αν το σύστημα θα χρειάζεται άτομα για να το λειτουργούν.

«Το καλό με αυτή την τεχνολογική προσέγγιση είναι ότι έχει καθολικότητα. Δεν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί μόνο εδώ, μόνο για αυτές τις λύσεις, αλλά υπάρχουν πολλές βιομηχανικές διαδικασίες που έχουν ακριβώς αντίστοιχα προβλήματα και μπορούν να λυθούν με αυτήν. Όπως για παράδειγμα στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ηλεκτρονικών πλακετών και επίσης στην γαλβανοπλαστική. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί παντού» τονίζει ο Ντάνιελ Βίντερ.

Η Tecnozinco θα παρουσιάσει σύντομα τα αποτελέσματα της λειτουργίας της μηχανής του πρότζεκτ ReWaCEM. Δύο ΜΜΕ εργάζονται αυτή την στιγμή για να περάσει αυτό το σύστημα στην αγορά.

Πηγή: Euronews

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')