Εργαστήρι για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης από την ΑΚΤΗ

6/6/2019

Η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας πρωτοπορεί με τη διοργάνωση εργαστηρίου με τίτλο «Συμμετοχική Επιστήμη των Πολιτών για τη Μείωση των Πλαστικών μιας Χρήσης στη Βιομηχανία Τουρισμού», σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Σημειώνεται πως το εργαστήρι εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δικτύου MIO - ECSDE`s Mediterranean Action Day 2019, για την προώθηση της συμμετοχικής επιστήμης στη Μεσόγειο και υποστηρίζεται από το LIFE+ Operating Grant για ΜΚΟ.

Στο εργαστήρι έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι από Δήμους, την Τουριστική Βιομηχανίας, ΜΚΟ και ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που δομήθηκε με βάση την συμμετοχική επιστήμη, οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στη βιομηχανία του τουρισμού.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου έδειξαν πως η πλειοψηφία (20%) των συμμετεχόντων πιστεύουν πως ένα σύστημα εγγυοδοσίας επιστροφής συσκευασιών (DRS) θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα πλαστικά μιας χρήσης στη βιομηχανία τουρισμού.

Εξίσου σημαντικό ήταν και το ποσοστό των συμμετεχόντων (20%) που πρότειναν την αντικατάσταση πλαστικών μιας χρήσης με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Σημειώνεται ακόμα πως σημαντικό ποσοστό συμμετεχόντων ανέφεραν την καθολική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (18.3%) όπως και τη σχετική ενημέρωση του κοινού (18.3%), ως πιθανές λύσεις.

Η μείωση της κατανάλωσης (8.3%) και η εφαρμογή αυστηρότερων νόμων και προστίμων (6.6%) κατέλαβαν σημαντικά ποσοστά ενώ, μικρότερα ποσοστά κατέλαβαν οι αναφορές σε τοποθετήσεις ειδικών κάδων ανακύκλωσης, σε μεθόδους που αυξάνουν τα κίνητρα και στις εκστρατείες καθαρισμού ακτών.

Το εργαστήρι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας Εκδήλωσης Απονομής Γαλάζιων Σημαιών, στην παραλία των Φοινικούδων.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')