Εκδήλωση Let’s do it Awards 2019, 50,000 εθελοντές για να Καθαρίσουν την Κύπρο

4/6/2019

Με 49.560 εθελοντές ολοκληρώθηκε φέτος η εκστρατεία καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus – ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο", η οποία διήρκησε μία εβδομάδα και την οποία διοργάνωσαν το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

 

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση Let’s do it Awards 

Με αυτόν τον αριθμό συμμετοχής δεν μιλάμε πλέον για μια απλή εκστρατεία καθαρισμού, μιλάμε για μια δυναμική στάση πολιτών, η οποία με την ενεργό συμμετοχή τους δηλώνουν ότι θέλουν μια χώρα καθαρή από σκουπίδια, μια χώρα που να μπορούμε να χαιρόμαστε τη φύση, τα βουνά, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα πάρκα, τις πόλεις και τα χωριά της, χωρίς παντού να υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών.

Η παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2017, (637 έναντι περίπου 487 kg/έτος/κάτοικο). Μετά από μείωση για μερικά έτη, ο όγκος άρχισε και πάλι να αυξάνεται από το 2014 και εντεύθεν.

Σε χώρους υγειονομικής ταφής καταλήγει (το 76 % έναντι του 24 % που είναι ο μέσος όρος για την ΕΕ). Το 16 % των αποβλήτων ανακυκλώνεται, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και ποσοστό λιπασματοποίησης 2%. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (46 %). Η αλήθεια των αριθμών είναι εκεί και περιγράφει το πρόβλημα και την πρόκληση μαζί.

Οι νέοι στόχοι της ΕΕ ανεβάζουν το ποσοστό στο 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035.

Η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση ως προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων της κυπριακής οικονομίας, να αυξήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Όπως επιγραμματικά περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αλλαγή προϋποθέτει τη στροφή από το μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση».

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, καθώς και τις καθημερινές εικόνες  με σωρούς από σκουπίδια  διάσπαρτες στο νησί  ζητήσαμε τη βοήθεια όλων για να καθαρίσουμε την Κύπρο και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα μέσα από το μήνυμα της συμμετοχής και του σεβασμού.

Η σημασία αυτής  της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη, στα περιβαλλοντικά  θέματα και στα κοινά γενικότερα. Το περιβάλλον έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον του πλανήτη μας και αυτό αφορά όλους μας,  Πολιτεία και Κοινωνία.

Ευχαριστούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα, τα Τμήματα του Δημοσίου, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους οργανισμούς και επιχειρήσεις καθώς και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την συμμετοχή του στην φετινή εκστρατεία.

 Η συμμετοχή του κοινού είναι  κομβική αφού ,ουσιαστικά,  η  επιτυχία της εκστρατείας στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Εθελοντών Together Cyprus αποτελούν ένα καλό δίδυμο διοργάνωσης δράσεων στη βάση των 17 στόχων  βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

Τους ευχαριστώ για την όμορφη και δημιουργική συνεργασία και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε δυναμικά. Καλή συνέχεια και αναμένω να τα πούμε στην επόμενη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')