I-React: Καιρός να εκσυγχρονιστεί η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

3/6/2019

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που έχει καταγραφεί παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο.

 

Παρότι τα φαινόμενα αναπτύσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η τεχνολογία με την οποία καλούνται να τα αντιμετωπίσουν οι εθνικές αρχές είναι παρωχημένη.

Αυτό θα αλλάξει σύντομα:

«Με την χρήση κοινωνικών δικτύων, μεγάλων δεδομένων, φορητών συσκευών και smartphone, η εφαρμογή I-React έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών» εξηγεί ο δημοσιογράφος του euronews Κλαούντιο Ροσμίνο.

Στο κέντρο συντονισμού της πολιτικής προστασίας του Τορίνο, στην Ιταλία, εξελίσσεται άσκηση αντιμετώπισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι δημιουργοί του I-React βοηθούν το προσωπικό να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία.

«Ο μεγαλύτερος περιορισμός ενός κέντρου συντονισμού, όπως αυτό, είναι ότι δεν έχουμε καλή εικόνα από όσα γίνονται επί τόπου» σημειώνει ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού.

Η εφαρμογή I-React κάνει ακριβώς αυτό: δίνει «μάτια» σε όσους βρίσκονται στα κέντρα συντονισμού, αξιοποιώντας απλούς πολίτες, πυροσβέστες, στελέχη της πολιτικής προστασίας και οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να δώσει άμεσες πληροφορίες.

«Το I-React έχει στόχο να βελτιώσει την αντίδραση επί τόπου με την χρήση κυβερνο -τεχνολογιών»αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος Φαμπρίτσιο Ντομινίτσι. «Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το σύστημα I-React προέρχονται από συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως τα smartphone και τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης τα δεδομένα από τους δορυφόρους του προγράμματος Κοπέρνικος, έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι από τις κυριότερες πηγές δεδομένων σ την Ευρώπη.»

Αυτό που αλλάζει με την χρήση εφαρμογών όπως το I-React είναι ότι οι πολίτες από απλοί παρατηρητές μετατρέπονται σε βασικούς παράγοντες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η συμβολή τους στον περιορισμό των καταστροφών και των θυμάτων από ακραία φυσικά φαινόμενα θεωρείται καθοριστική.

Euronews


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')