Υπόμνημα από 'Mothers rise up - Cyprus' προς τη Βουλή για την κλιματική αλλαγή

13/5/2019

Ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δρ Αδάμος Αδάμου, παρέλαβε σήμερα υπόμνημα για την κλιματική αλλαγή, από την εκπρόσωπο της ανεξάρτητης ομάδας «Mothers rise up - Cyprus», Ισμήνη Παφίτη.

 

Στο υπόμνημά της, η ομάδα αναφέρει ότι όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο και αποδεκτό γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής μας με την Κύπρο να μην έχει μείνει ανεπηρέαστη και με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

Τα αιτήματα της ομάδας προς την Κυβέρνηση περιλαμβάνουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, εκπαίδευση και ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή, αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της κλιματικής αλλαγής και άμεση θεσμοθέτηση της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

"Σύντομα, θα κληθείτε να λάβετε αποφάσεις που θα κρίνουν το δικό μας μέλλον και επιβίωση. Οι αποφάσεις σας οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα. Να θυμάστε ότι το κόστος τυχόν απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος υιοθέτησης των πιο πάνω αιτημάτων μας", αναφέρεται.

Αναφέρεται ότι το υπόμνημα βασίστηκε και αποτελεί συνέχεια του υπομνήματος που ετοίμασε η ανεξάρτητη ομάδα μαθητών Youth for Climate Cyprus.

Το Mothers Rise Up ξεκίνησε από μια ομάδα μητέρων στο Λονδίνο, που ευαισθητοποιήθηκε από την παγκόσμια κινητοποίηση των νέων. Πορείες και εκδηλώσεις κάτω από την ομπρέλα του Mothers Rise Up, αλλά και άλλων οργανώσεων πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

"Είμαστε και επιθυμούμε να παραμείνουμε, μια ανεξάρτητη, υπερκομματική ομάδα μητέρων, που μεγαλώνει και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μοναδικό κίνητρο την αγάπη των παιδιών μας. Προσπάθεια μας είναι η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και η δράση για το καλό όλων μας, για το καλό του πλανήτη μας", σημειώνεται.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')