Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αναφορικά με δημοσίευμα σε ΜΜΕ υπό τον τίτλο «Βολές από τοπικές Αρχές Πάφου κατά Τμήματος Αλιείας»

13/5/2019

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκφράζει τη λύπη του σε σχέση με το δημοσίευμα στο διαδικτυακό Μέσο "Philenews" στις 10/05/2019, υπό τον τίτλο «Βολές από τοπικές Αρχές Πάφου κατά Τμήματος Αλιείας» και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

 

Οι ανυπόστατες και άδικες δηλώσεις αναφορικά με το έργο του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, μέσω του σχετικού Προγράμματος που εφαρμόζεται από το 1978, πλήττουν ένα Πρόγραμμα που κάνει την Κύπρο περήφανη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσων Χελωνών στην Κύπρο αναγνωρίζεται σε  ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας και τυγχάνει αξιολόγησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιοποικιλότητα.

Το επιστέγασμα της αναγνώρισης και καταξίωσης του Προγράμματος καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσίευση στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 του «Natura 2000 Newsletter» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω αναφορά «στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια υλοποίησης μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες χελώνες, έχουν παρατηρηθεί σταθερές βελτιώσεις στους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών. Η μακροχρόνια αυτή προσπάθεια και υλοποίηση του Προγράμματος Προστασίας, έφερε ουσιαστικά αυτά τα αποτελέσματα, αφού οι  χελώνες χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 χρόνια για να ωριμάσουν. Μάλιστα η Κατάσταση Διατήρησης τους σε Μεσογειακό Επίπεδο χαρακτηρίζεται ως «Δυσμενής – Κακή» (Unfavourable – bad), ενώ στην Κύπρο ως «Ευνοϊκή» (Favourable)».

Τα τόσο σημαντικά αποτελέσματα του Προγράμματος, τα οποία αμφισβητούνται για κάποιο λόγο από τοπικούς παράγοντες, οφείλονται  στην επιστημονική εργασία, αφοσίωση και εμπειρογνωμοσύνη του ΤΑΘΕ και της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που τους ανατίθεται το πρόγραμμα με κάθε διαφάνεια και πάντοτε στο πλαίσιο του Περί Δημόσιων Συμβάσεων Νόμου.

Όσον αφορά στην αναφορά που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα ότι, «ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς και οι κοινοτήτες Αργάκα και Νέο Χωριό με κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας ως προς το αίτημα τους όπως στην υλοποίηση του προγράμματος προστασίας των χελωνών που εφαρμόζεται από το Τμήμα Αλιείας στις παραλίες του κόλπου Χρυσοχούς συμμετέχει και δικό τους άτομο, τα έξοδα του οποίου θα καλυφτούν από τις ίδιες τις τοπικές Αρχές, ώστε από κοινού με την υπόλοιπη ομάδα να προβαίνουν σε σωστές μετρήσεις και εκθέσεις, καθώς αμφισβητούν τις εκθέσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή του Κόλπου Χρυσοχούς» το ΤΑΘΕ επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία έγινε στις 2 Μαΐου 2019 στην Πόλη Χρυσοχούς με αφορμή τη συζήτηση του Σχεδίου Δράσης που ετοιμάστηκε για την αποκατάσταση των οικοτόπων στις προστατευόμενες παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή του δάσους Μαυραλή του δικτύου ΝATURA 2000, ο Δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς δήλωσε  ότι, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ έχει συμφωνήσει να συμμετέχει και εργοδοτούμενος από τις τοπικές Αρχές όπως αναφέρεται πιο πάνω, χωρίς να γίνει εκ μέρους της τέτοια τοποθέτηση. Κατά συνέπεια και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ απέστειλε επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με κοινοποίηση στον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς και τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για να διευκρινίσει ότι δεν είχε συμφωνήσει με την εν λόγω πρόταση. 

Η θέση του ΤΑΘΕ, όπως αυτή τέθηκε σε προηγούμενη συνεδρία για το ίδιο θέμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 3 Απριλίου 2019, όπου έγινε αναφορά ψεύτικα στοιχεία για το πρόγραμμα των θαλάσσιων χελωνών, ήταν και είναι ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε πολίτης να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Η στήριξη από τις Τοπικές Αρχές και από την κοινωνία των πολιτών είναι ουσιώδης για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά το ΤΑΘΕ για την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων ειδών που κινδυνεύουν, για την προστασία και αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να το παραδώσουμε υγειές στις επόμενες γενεές.»

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')