Γιαα καταγραφή και μείωση της κλιματικής αλλαγής μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης στο Σαρμ Ελ Σέιχ

25/2/2019

Στην πρωτοβουλία της Κύπρου που αφορά τη διαμόρφωση Σχεδίου Δράσεως με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, της Αιγύπτου.

 


Στην παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «συνηγορώντας ενεργά υπέρ μιας ισχυρότερης ευρω-αραβικής συνεργασίας θεωρώ τη συνάντηση αυτή ως ένα σημαντικό ορόσημο» που υπογραμμίζει τη βούληση για να συμβάλει η στρατηγική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων στην περιοχή και για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία, οι περιφερειακές διενέξεις, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιες πηγές αστάθειας. Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος, η αστάθεια και οι συγκρούσεις αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μας, και αναφέρθηκε στο Συριακό ζήτημα, καθώς και τις επιπτώσεις του σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, χώρες που, όπως είπε, χρειάζονται συνεχή στήριξη.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή ενόσω παραμένει άλυτο το Παλαιστινιακό εκφράζοντας τη θέση ότι, μεταξύ άλλων, η αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι αυτές που υπαγορεύουν μια συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Οι προσπάθειες μας, τόνισε, πρέπει να διακρίνονται από εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι σε τέτοιες προσπάθειες είναι ενεργή στη δημιουργία συνεργειών στην άμεση και ευρύτερη περιοχή μας, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας με εταίρους που είναι παρόντες σήμερα, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Το όραμα μας είναι μια πιο σταθερή και ευήμερη περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε μια θετική ατζέντα για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Είναι καλά γνωστό ότι οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω μια περιφερειακή πρωτοβουλία που είναι υπό διαμόρφωση από την Κύπρο. Κάποιοι από εσάς θα θυμάστε ότι πέρσι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Κύπρος πρώτη ανέλυσε το όραμα της να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία και να συντονίσει τις προσπάθειες της περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για απάμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αυτό το όραμα με τη δημιουργία ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης που θα υιοθετηθεί στη συνέχεια σε μια Διεθνή Σύνοδο, για καταγραφή και μείωση της κλιματικής αλλαγής σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η γεωργία, ο τουρισμός και η υγεία.

Αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από συνεχή έρευνα και θα αναπτύξει ένα φόρουμ διαλόγου -μια πλατφόρμα όπου ενδιαφερόμενοι ανά το διεθνές, αλλά και περιφερειακά, θα μπορούν να συζητούν πρακτικές λύσεις που βασίζονται στην έρευνα, για προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ουσιαστικά, αυτή η προσπάθεια θα λειτουργήσει ως μια σημαντική και καινοτόμος περιφερειακή συμβολή στην εφαρμογή της Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «αυτή η Σύνοδος αποτελεί ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι ηγέτες της Ευρω-Αραβικής περιοχής είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού και να πετύχουν απτά αποτελέσματα αναφορικά με τα διάφορα περίπλοκα ζητήματα που μας επηρεάζουν τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Αυτή η Σύνοδος και η Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί αποτελούν μια Δήλωση για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία και για την αποφασιστικότητα μας να το πετύχουμε αυτό».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')