Xylella Fastidiosa: Το μικρόβιο που χτυπά τα ελαιόδεντρα στην Νότια Ιταλία

19/2/2019

Πριν λιγότερο από πέντε χρόνια, αυτή ήταν μια έκταση με ιδιαίτερα παραγωγικά ελαιόδεντρα ηλικίας 100 ετών. Τώρα δεν έχει μείνει τίποτε. Ένα θανατηφόρο βακτήριο επιτίθεται στα δέντρα αυτά, απειλώντας μια παλιά γεωργική και οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Βρισκόμαστε στο Λέτσε της Ιταλίας.

 

Η παραγωγή μας συρρικνώθηκε περίπου 80% μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Αυτή η ασθένεια κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εκτάσεις μας και το σύστημα παραγωγής μας. Κάθε προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι εξαιρετικά αργή» αναφέρει ο Τζοβάνι Μελκάρε, ελαιοπαραγωγός.

Οι κατεστραμμένες εκτάσεις έχουν γίνει τώρα ένα πεδίο πειραμάτων για ερευνητές και φοιτητές από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

«Όσο πιο σύντομα ταυτοποιήσουμε την ασθένεια, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το πρώτο που κάνουμε. Το δεύτερο είναι ότι μοιραζόμαστε την επιστημονική γνώση. Γιατί αυτή η μάχη ενάντια στην ασθένεια πρέπει να ενώνει διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Δεν πρέπει να την πολεμήσουμε από την πλευρά της βιολογίας, αλλά και με εργαλεία που προέρχονται από την κοινωνιολογία, την οικονομία και τη βιοτεχνολογία» τονίζει ο Μαρούν Ελ Μουγιαμπέρ, αγρονόμος στο Μπάρι και συντονιστής του πρότζεκτ Cure-XF.

Το βακτήριο μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με τα έντομα. Οι ερευνητές πρέπει αρχικά να ταυτοποιήσουν ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο παθογόνο και να αναλύσουν στη συνέχεια τα χαρακτηριστικά του. Αυτή είναι η βασική πρόκληση:

«Είναι ένα βακτήριο που αναπτύσσεται και δρα μέσα στα αγγεία του ξύλου. Εμποδίζει τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες στα φύλλα. Όλα γίνονται στο εσωτερικό του δέντρου. Αυτό είναι που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας» τονίζει ο Ντονάτο Μπόσια, φυτοπαθολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')