Πρωτοβουλία για μηδενική παραγωγή οικιακών αποβλήτων στο Δήμο Αραδίππου

6/2/2019

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Αραδίππου για μηδενική παραγωγή οικιακών αποβλήτων

 

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Αραδίππου για μηδενική παραγωγή οικιακών αποβλήτων ανέφερε πως  "Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και δράση, που ο Δήμος Αραδίππου θα εφαρμόσει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο στόχος της σταθερής μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, έχει τεθεί ως προτεραιότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή που παρουσιάζεται απόψε, ενισχύουν το έργο του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή. Η μηδενική παραγωγή αποβλήτων είναι μέρος των ευρωπαϊκών οδηγιών και θα συμβάλει στην προσπάθεια για μετάβαση της χώρας μας από το μοντέλο της γραμμικής στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Επιτακτική, βέβαια, είναι και η ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της χωριστής συλλογής, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης αλλά και του περιορισμού της ταφής των αποβλήτων"


Πρόσθεσε πως "η μεγάλη πρόκληση που τίθεται ενώπιον του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι ο σχεδιασμός στοχευμένων στρατηγικών και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, διασφαλίζοντας τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή παραγωγή απορριμμάτων στην Ευρώπη.  Έτσι, η ενδυνάμωση του ρόλου και των ευθυνών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων, κρίνεται τώρα ως ιδιαίτερα σημαντική.

Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ετοιμαστεί και βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης Κανονισμοί, βάσει των οποίων οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων και διαλογής τους στην πηγή. Με τον τρόπο αυτό, δίνονται αρμοδιότητες στις Τοπικές Αρχές και καθορίζεται το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να δραστηριοποιούνται, μέσω και της προώθησης των προγραμμάτων «Πληρώνω όσο Πετώ".

Παράλληλα, και προκειμένου να ενισχυθούν τεχνοοικονομικά οι Τοπικές Αρχές για εφαρμογή των πιο πάνω, ανέφερε πως προβλέπεται Σχέδιο χορηγιών με στόχο την στήριξη των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ετοιμασία και υλοποίηση των δικών τους σχεδίων δράσης για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Το Σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί ενδεικτικά για το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με ετήσια δαπάνη τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για πέντε έτη.

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Αραδίππου, ώστε να αποτελέσει έναυσμα και για άλλες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πρόσθεσε θα παραμείνει κοντά σε όλους για συνεργασία και ενίσχυση των προσπαθειών αυτών, αναμένοντας βέβαια και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα. Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές του προγράμματος αυτού αλλά και σε όσους θα συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίησή του.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')