Προκλητικές Navtex: Δέσμευσαν το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

15/1/2019

Με νέες Navtex, που είναι ολοένα και πιο προκλητικές όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και την διεθνή κοινότητα, η Τουρκία δεν κρύβει ότι εκμεταλλεύεται για καθαρά πολιτικούς λόγους τον θεσμό και τους κανονισμούς του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών με σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

 

Με τελευταία παράτυπη Navtex δέσμευσε περιοχή 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή όλη την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, για δήθεν σεισμογραφικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» από την Κυριακή μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη.

Πρόκειται για ζώνη που ανατολικά ξεκινά από 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου και δυτικά μέχρι και απόσταση 75 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ρόδου. Βόρεια, η ίδια περιοχή καλύπτει  τα τουρκικά παράλια και φτάνει μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, ενώ νότια επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4,5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και φτάνει στα νοητά όρια που τέμνουν τις ΑΟΖ Κύπρο, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η έκταση που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία με την εν λόγω Navtex (0077/19), που να σημειωθεί ότι είναι υπετριπλάσια της έκτασης ολόκληρης της Κύπρου, είναι πέρα από φανερό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε περίοδο πέντε ημερών που προβλέπει η παράτυπη «Navtex». Στην πράξη ούτε και πολύ μικρό μέρος της εν λόγω περιοχής δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα . Οπότε είναι φανερό ότι εκδόθηκε καθαρά για πολιτικούς λόγους, που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Χαρτογραφίας, όπως και του διεθνούς οργανισμού Μετεωρολογίας, που ρυθμίζουν τα θέματα Navtex ως διαδικασίες ασφάλειας ναυτιλομένων.

Για σκοπούς σύγκρισης, στον χάρτη με τον αρ. 1 και με κόκκινο χρώμα, σημειώνεται η περιοχή που καλύπτει η παράτυπη Navtex 0077/19 της Τουρκίας και με αρ. 2 με κίτρινο χρώμα, η πορεία που ακολούθησε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» από τα Χριστούγεννα μέχρι και χθες, δηλαδή το τελευταίο 20ήμερο.

Επίσης, εντείνοντας τις προκλήσεις, η Τουρκία εξέδωσε χθες πρόσθετη παράτυπη Navtex, για δήθεν ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού νότια της Κύπρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για  περιοχή που είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποσκοπεί σε πολιτικά μηνύματα, αφού συμπίπτει σχεδόν πλήρως με τα όρια του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σημειώνεται στον χάρτη με τον αρ. 3. Καλύπτει δηλαδή, ένα από τα τεμάχια που αυτές τις μέρες και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έγγραψε ο «Φ», πραγματοποιεί εξιδεικευμένες έρευνες το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo για καθορισμό στόχων των επόμενων γεωτρήσεων για λογαριασμό των εταιρειών ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ (τεμάχια 6,8,11) και ExxonMobil – Qatar Petroleum (τεμάχιο 10), όπως και για λογαριασμό απευθείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για μελλοντικές αναθέσεις (στα τεμάχια 7 και 12).

Επίσης ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού εξήγγειλε και σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στον χάρτη με αρ. 3α. 

Η περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo στον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα και τον αρ. 6.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, που με νέα ανακοίνωση η Τουρκία αποπειράται να ακυρώσει.

Στον χάρτη επίσης, με αρ. 4 η ζώνη πτήσεων ελικοπτέρων προς την γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία με Notam και με αριθμό 5 η περιοχή διεξαγωγής πολυεθνικών ασκήσεων που δεσμεύτηκε από την Κύπρο – που προφανώς αποσκοπεί στην προστασία των γεωτρήσεων. Με αρ. 7 το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1» από το Stena Icemax.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη

3/1/2020

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και προσθέτουν:

Φωτογραφική έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

27/5/2019

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”, φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από κυπριακούς υγροτόπους, προϊόν της μακρόχρονης δράσης του Terra Cypria. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των αρμοδίων, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές “Natura” και οι ζώνες ειδικής προστασίας.

Ξεπέρασε το 80% η μείωση της πλαστικής σακούλας

16/11/2018

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης, που εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2018 στην Κύπρο.

Ο αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον στην Κύπρο

16/11/2018

Eπίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Τέλος της βδομάδας η πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφίνη»

14/11/2018

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Στον σωστό δρόμο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής η Ελλάδα

6/11/2018

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το 2020, αναφορικά με τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

12/10/2018

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή ήπιες μορφές ενέργειας ή νέες πηγές ενέργειας ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως είναι ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')